Pera Müzesi, iki yeni sergiye ev sahipliği yapıyor. Video sanatının önemli örneklerini bir araya getiren “Bu Bir Aşk Şarkısı Değil: Video Sanatı ve Pop Müzik İlişkisi” ile sanatseverleri Türk resminin tarihinde bir yolculuğa çıkaran “Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü” sergileri 7 Şubat 2016 tarihine kadar gezilebilecek.
Pera Müzesi’nin 25 Kasım’da başlayacak yeni sergilerinden ilki, 1960’lardan günümüze pop müzik ile video sanatı arasındaki ilişkilerin izini süren “Bu Bir Aşk Şarkısı Değil: Video Sanatı ve Pop Müzik İlişkisi” sergisi. Hem biçimsel, hem de kavramsal açıdan pop ve rock ikonografileriyle bağlantılı olan, video sanatı ve deneysel film tarihinin önemli eserlerine yer veren serginin küratörlüğünü Salamanca Üniversitesi Öğretim Üyesi Javier Panera yapıyor. Sergide, aralarında Nam June Paik, Andy Warhol, Yayoi Kusama, Vito Acconci ve John Baldessari gibi öncü sanatçıların da bulunduğu 28 sanatçının 26 yapıtı yer alıyor.
Pera Müzesi’nin üçüncü katında sergilenen “Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü”’nün küratörlüğünü ise Ahu Antmen yapıyor. Sergi, 20. yüzyılın başında gizli saklı ve tek tük, Cumhuriyet döneminde ise yoğun olarak üretilen nü resimlerin izini sürerek ressamların, çıplaklığın sanatsal temsillerine karşı var olan kültürel direnci aşma çabalarına odaklanıyor. Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçiş sürecine ve günümüze dek süregelen muhafazakârlık-modernlik ikileminde çıplaklık olgusunun simgesel bir anlam kazandığını gözler önüne seren sergi 7 Şubat 2016 tarihine kadar gezilebilecek.