28 MAYIS, CUMARTESİ, 2022

Ozan Tekin Geriye Göç Hikâyesini “Anarya” ile Tamamladı

Besteci ve prodüktör Ozan Tekin’in çağdaş piyano çalışmalarından oluşan yeni albümü Anarya, Gülbaba Records etiketiyle yayımlandı.

Tekin’in 2021 yılında başlayan geriye doğru göç hikâyesi Anarya albümüyle tamamlanıyor. 2021’de yayımladığı Anarya I isimli EP’de yer alan ilk beş parça, akılda kalıcı melodileri ve aksak geçişlerin eşlik ettiği sürükleyici melankolik arpejleriyle albümün açılışını yapıyor. 80’lere özgü kasvetli synth’lerin, gür sesli yaylıların ve oda tonlarının ardından, Anarya II’de yer alan ve Tekin’in İstanbul’a özgü duygusal ve aralıklı anılarını yeniden ziyaret ettiği altı parça geliyor. Tekin’in kendini piyano ile bütünleştirdiği bu iki bölümü, sanatçının çocukluğundan kalma mahcup ve neşeli hislerini ifade eden üç parça izliyor: aylaklığa bir “övgü”, kaybolmuş bir “ağıt”, rengarenk bir “reçel”. Anarya I ve Anarya II’de neoklasik, caz ve ambient müzik üzerine oluşturduğu projeksiyonlarını kendine has bir üslupla hayata geçiren sanatçı, albümün son üç parçasında bu tınıları Adana’nın çocuksu ve haşarı duygularına karıyor.

Tekin’in Anarya’da geriye doğru bir göç hikayesini anlattığı müzikal yolculuğu Köln’de başlayıp İstanbul’a uğruyor ve memleketi Adana’da son buluyor. “Geri geri hareket etmek” anlamına gelen anarya gitmek, Tekin’in memleketi Adana’ya özgü yerel bir deyim. Anarya ise Tekin’in son yerleştiği şehir Köln’den doğduğu şehre doğru geri göçme denemesinin mecazi ifadesi. Albümdeki her bir parça, Tekin’in bu üç şehirdeki anılarını yankılayan birer ses hikâyesi. Anarya, Tekin ve duvar piyanosunun karşılıklı birbirini akort ettiği bir sürecin ürünü. Almancada stimmung diye ifade edilen nevi şahsına münhasır hadisenin sanatsal bir temsili; kişisel ve enstrümental ifadelerin dışa vurduğu gam, duygulanım ve atmosferlerden mürekkep bir müzik şeridi.

Anarya ile ortak olduğumuz tersyüz edilmiş anlatının ilham kaynağı, Tekin’in tesadüf eseri karşısına çıkan, bir ayağı çukurda, eski bir duvar piyanosu. Son günlerini yaşayan bu piyanonun kendine has sesinden çok etkilenen sanatçı, uzun yıllardır yazmakta olduğu piyano kompozisyonlarını kaydetmek üzere işe koyuluyor. Piyanonun mekaniğini anlamak ve tamir etmek aylarını alsa da, sonunda ikinci albümünü hayata döndürmeyi başardığı bu duvar piyanosuyla kaydetmeyi başarıyor.

​Anarya’yı buradan dinleyebilirsiniz.

0
1250
0
  • 28-05-2022
    0
    750
    0
    Genç Yazarlara Faydalı İpuçları: “Hadi Bir Şeyler Yazalım!”
    Genç Yazarlara Faydalı İpuçları: “Hadi Bir Şeyler Yazalım!”
  • 28-05-2022
    0
    881
    0
    Merve Şendil’in “Karanlığımızın Arkasındaki Şeyler” Sergisi SANATORIUM’da
    Merve Şendil’in “Karanlığımızın Arkasındaki Şeyler” Sergisi SANATORIUM’da
  • 28-05-2022
    0
    923
    0
    “Farkında Mısın?” 2. Ulusal Fotoğraf ve Kısa Video Yarışması İçin Başvurular Başladı
    “Farkında Mısın?” 2. Ulusal Fotoğraf ve Kısa Video Yarışması İçin Başvurular Başladı
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage