Haluk Oral’ın bilinmeyen önemli ayrıntılarla, ilk kez yayımlanan belge, fotoğraf, yayın ve resimlerle hazırladığı Nâzım Hikmet’in Yolculuğu adlı kitabı genişletilmiş basımla Everest Yayınları’ndan çıktı.
Oral’ın hazırladığı bu kitap, yazarının sözleriyle, bir “Nâzım Hikmet Ansiklopedisi” ya da “Nâzım Hikmet Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey” kitabı değil. Bu kitap Nâzım Hikmet’in hayat ve sanat yolculuğu hakkında bilinmeyenleri çoğaltan, başka bir yerde bulunamayacak pek çok önemli ayrıntıyı paylaşıyor.
İlk baskısı 2019’da yayımlanan Nâzım Hikmet’in Yolculuğu, bu yeni baskısında yeni belgeler, yeni bilgiler, yeni bölümlerle zenginleştirildi.
“Nâzım Hikmet, hiç kuşkusuz, bir köylü toprağını ve öküzünü, bir marangoz tahtasını ve rendesini nasıl severse öyle sevdiği Türkçenin ve çınarlarında kolan vurduğu, hapishanelerinde yattığı memleketi Türkiye’nin sınırlarını çoktan aşmış bir dünya şairi. Başta “Benim en büyük şansım Nâzım Hikmet gibi bir şairle aynı çağda yaşamış olmaktır” diyen Neruda olmak üzere pek çok şair, yazar ve sanatçının onun onuruna yarattığı eserler bunun kanıtı.”