12 AĞUSTOS, ÇARŞAMBA, 2020

Minyatürü Yeniden Ele Almak

Minyatüre yeni bir bakış getiren eserleriyle farklı disiplinlerden ve coğrafyalardan sanatçıları buluşturan Pera Müzesi’nin yeni karma sergisi “Minyatür 2.0: Güncel Sanatta Minyatür” ziyarete açıldı.

Küratörlüğünü Azra Tüzünoğlu ve Gülce Özkara’nın üstlendiği “Minyatür 2.0: Güncel Sanatta Minyatür” adlı sergi, Türkiye, İran, Pakistan, Hindistan, Suudi Arabistan, Azerbaycan gibi farklı coğrafyalardan 14 sanatçının 40’ı aşkın eserini bir araya getiriyor.

Farklı coğrafyalardan sanatçıların minyatürü heykelden videoya, tekstilden yerleştirmeye kadar birçok farklı formda ve günümüze ait yaşayan bir sanat olarak ele aldığı çalışmalar, eski bir biçimin günümüzde ne denli farklı yorumlanabileceğini açıkça gözler önüne seriyor. Odağında minyatürün günümüzde ne tür anlamlar ifade edebileceği ve nasıl yeniden işlevselleştirilebileceği düşüncesinin yer aldığı eserler, sömürgecilik, oryantalizm, ekonomik eşitsizlik, toplumsal cinsiyet, kimlik politikaları, ayrımcılık, toplumsal şiddet, zorunlu göç, temsiliyet gibi birçok konuyu sorunsallaştırarak önemli mesajlar da veriyor.

“Minyatür 2.0: Güncel Sanatta Minyatür” sergisinin sanatçıları arasında Hamra Abbas, Rashad Alakbarov, Halil Altındere, Dana Awartani, Fereydoun Ave, CANAN, Noor Ali Chagani, Cansu Çakar, Hayv Kahraman, Imran Qureshi, Nilima Sheikh, Shahpour Pouyan, Shahzia Sikander ve Saira Wasim gibi önemli isimler yer alıyor.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Azra Tüzünoğlu ve Gülce Özkara, serginin amacını ise şu sözlerle ifade ediyor:

“minyatürü yalnızca tarihsel bir nesne olarak görmekten çıkarmak, eşsiz bir sanat formu olarak ele almak ve teorik potansiyelini vurgulamak” şeklinde özetliyor. Küratörler, serginin çerçevesine ilişkin ise şu bilgileri paylaşıyor: “Minyatürden yola çıkan eserleri yan yana getiren bu sergide, minyatüre farklı yaklaşımları ve ortaklaştıkları prensipleri açığa çıkarmayı hedefledik. Sergide yer alan sanatçıların ortak noktası, dünyaya minyatür aracılığıyla bakmaları. Heykelden videoya, fotoğraftan yerleştirmeye çeşitli yöntemler ile minyatürü yüzyıllar boyunca ikamet ettiği kitaplardan çıkarıp boyutlandıran sanatçılar, bu pratiğin günümüz dünyasında nasıl yaşayabileceğinin araştırmasını yapıyor. (…) Sergide yer alan eserler, minyatürü zamanda donduran ve kültürel bağlamından koparan nostaljinin karşısında harekete geçmeyi savunuyor. Bugün sahte bir geçmişe özlem duyan söylemler çoğalırken, daha iyi bir gelecek ve şimdi için belki de geçmişi sorunsallaştırmak gerekiyor. Küresel düzeyde etki eden bu yerel söylemler bugün kültürlerarası ve uluslararası düşünmenin aciliyetini ortaya koyuyor. Yaratıcı direniş biçimlerini dünyanın birçok yerinde gözlemlerken, dünyaya bakış açımızın güncellenmesi gerekiyor, tıpkı minyatürün güncellendiği gibi.”

“Minyatür 2.0: Güncel Sanatta Minyatür”, 17 Ocak 2021 tarihine kadar Pera Müzesi’nde izlenebilir.

0
1725
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage