02 HAZİRAN, CUMA, 2023

Mania Akbari Sinematek/Sinema Evi’nde

Sinematek/Sinema Evi, “İranlı Kadınlar Konuşuyor: Tarih, Sanat, Direniş” programı kapsamında 4 Haziran Pazar günü düzenlenecek “Bedenin Ötesi” başlıklı konuşmada Mania Akbari’yi konuk edecek.

Sinematek/Sinema Evi’nin İran’daki özgürlük mücadelesi ile dayanışma göstermek ve kadınların başlattığı isyanda feminist direnişin etkisine dikkat çekmek amacıyla hazırladığı “İranlı Kadınlar Konuşuyor: Tarih, Sanat, Direniş” programı kapsamında gösterilen Ne Cüretle Bunu İstersin (How Dare You Have Such A Rubbish Wish, 2022) filminin yönetmeni Mania Akbari, 3 Haziran Cumartesi günü filminin gösteriminin ardından sorular cevaplayacak. Akbari, 4 Haziran Pazar günü ise “Bedenin Ötesi” başlıklı bir konuşma yapacak.

Akbari, IDFA’nın da aralarında olduğu pek çok festivalde gösterilen Ne Cüretle Bunu İstersin filminde, İran sinema tarihinden klipler üzerinden kadına yönelik sömürüyü ve nesneleştirmeyi gözler önüne seriyor. Yerli sinemamızdan ötürü bize çok tanıdık gelecek arşiv görüntülerini, göğsüne çiçek dövmesi yaptırma anlarıyla harmanlayan Akbari bu yolla İran sinemasının diğer kadınlarıyla birlikte bedenini yeniden sahipleniyor. Sinematek/Sinema Evi’nin, Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsiciliği ve Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali iş birliğiyle konuk ettiği Akbari, 3 Haziran Cumartesi günü saat 18:30’da filminin Sinematek/Sinema Evi’ndeki gösterimine katılacak ve filmin ardından izleyicinin sorularını yanıtlayacak. Mania Akbari, bu gösterimi İran’da cezaevinde tutulan iki feminist gazeteci Elahe Mohammadi ve Nilüfer Hamedi’ye adıyor ve İranlı feministler adına insan haklarını savunan tüm kuruluşları ve gazetecileri İran’daki siyasi mahkûmlarla dayanışma göstermeye çağırıyor.

Mania Akbari, yeni filmi, sinemaya yaklaşımı ve İran’daki kurtuluş hareketini ateşleyen feminist direnişe dair görüşlerini içeren “Bedenin Ötesi” adlı konuşması için 4 Haziran Pazar saat 13:45’te Sinematek/Sinema Evi’nde olacak. Sinema yolculuğunda beden politikalarına odaklanan sanatçı, kadının bakış açısını yansıtan kişisel hikâyeler aracılığıyla bedensel baskı ve acıya karşı eleştirel duruşu cesaretlendirmeyi hedefliyor. Heteronormatif sosyalleşmeye şiddetle karşı duran yönetmen, kendine özgü sineması aracılığıyla kişisel ve ulusal tarihe bakışımızı sorguluyor ve kadınların konuşarak, paylaşarak, dinleyerek bedenlerinin kontrolünü yeniden kazanmalarını sağlayacak yeni yollar geliştiriyor.

​Sinematek/Sinema Evi’nin, 26. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali ve Another Gaze/Another Screen iş birliğiyle düzenlediği “İranlı Kadınlar Konuşuyor” programı hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

0
1267
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage