06 EKİM, PAZAR, 2024

Işık Güner’in “Habitat” Sergisi Rize-Çamlıhemşin’de

Işık Güner’in Dünya’nın zengin bitki örtüsünü konu aldığı kitap, kısa film ve sergi üçlemesinden oluşan “Habitat” başlıklı projesinin sergisi, 19 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında Rize-Çamlıhemşin’de bulunan Çinçiva Okul binasında sanatseverlerle buluşacak.

Işık Güner’in biyoçeşitliliğin zenginliği, önemi ve yok oluşu üzerine odaklandığı kişisel sergisi “Habitat”, sanatçının dünyanın çeşitli coğrafyalarında peşinden koştuğu yabani bitkileri resmettiği yapıtlarını bir araya getiriyor. Sanatçı sergisinde, doğal habitatların yok olma tehlikesine dikkat çekmek ve korunmaları gerektiğini görsel ve duyusal bir deneyimle izleyiciye aktarmayı amaçlıyor. Sanat dünyasında doğa ve bilimin zarif bir birleşimi olarak kabul edilen bitki resimleri, Işık Güner’in suluboya resimleriyle doğayı en saf hâliyle gözler önüne seriyor. Sergi, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde doğal bitki örtüsü olarak yetişen nadir bitkilerin titizlikle detaylandırılmış bilimsel temsilleriyle dikkat çekerken, izleyiciyi Peru’nun yağmur ormanlarından, kurak çöllere, Himalaya’nın yüksek zirvelerinden, Japonya’nın orman bitkilerine kadar birçok habitatta yolculuğa çıkarıyor.

Işık Güner’in her bir yapıtı, bitkilerin tam boyutlarını ve gerçek renklerini birebir yansıtıyor. Dikkatle detaylandırılmış bilimsel temsilleriyle sergide yer alan Türk navruzu (Iris caucasica M.Bieb. subsp. turcica) , Van kurtkulağı (Iris polakii f. barnumiae), Ayıgülü (Paeonia mascula (L.) Mill. subsp. mascula) gibi türlerden oluşan bu seçki, izleyicilere Türkiye’nin zengin bitki örtüsünün estetik ve bilimsel değerlerini keşfetme fırsatı tanıyor.

Yönetmenliğini Recep Akar’ın yaptığı, “Habitat” projesinin parçası olan performans filmi ise, farklı ülkelerden sanatçıların resmettiği bitkilerin desenlerinden oluşan kostüm eşliğinde, koreograf Ebru Cansız’ın özel tasarladığı solo dans koreografisi sergide ilk kez izleyiciyle buluşacak. Güner, performans filminde doğal yaşamın güzelliğini ve tehlikesini aynı anda vurgulayarak, izleyicilere anın ne kadar kısa sürede değişebileceğini hatırlatıyor.

​“Habitat” projesinin kitabı, Güner’in bu bitkilerin yaşadığı eşsiz coğrafyalara yaptığı yolculuk hikâyelerini ve farklı ülkelerden yazar ve ressamların katkılarıyla zenginleşiyor. Işık Güner, 2016 yılından bu yana Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğusu’nda yaptığı arazi çalışmaları sonucunda resmettiği birçok bitki türünü içeren bu kitapta, özellikle uzun yıllardır peşinde olduğu “süsen” türlerine de yer veriyor. Kitap, doğal yaşamın çeşitliliği ve korunmasına dair derinlemesine bir bakış sunarken, birden çok yazarın katkısıyla sanat ve bilim arasındaki kesişim noktasında yeni bir perspektif açıyor.

0
1890
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage