12 TEMMUZ, CUMA, 2024

Gümüşlük Akademisi’nde Yeni Sergi: “Günün Kapıları”

Şair ve yazar Tevfik Taş’ın 30 yılı aşkın süredir özenle oluşturduğu şiir evreninden ilham alan “Günün Kapıları” başlıklı karma sergi 22 Temmuz’a kadar Bodrum’da yer alan Gümüşlük Akademisi’nde sanatseverlerle buluşuyor.

Karşı Sanat ve Gümüşlük Akademisi’nin desteğiyle gerçekleştirilen “Günün Kapıları” sergisi, Tevfik Taş’ın şiir evrenine odaklanırken, toplumsal yabancılaşmaya, yalnızlaşmaya karşı bir “sanat tavrı”, “sanatçı inceliği” ortaya koyuyor. Adını Tevfik Taş’ın Günün Kapıları şiir kitabından alan sergide yer alan isimler arasında; Feyzan Alasya, Cihat Aral, Zehra Aral, Hamza Arslan, Rafet Arslan, Yusuf Arslan, Doğu Çankaya, İbrahim Çiftçioğlu, Nazım Dikbaş, Çağdaş Erçelik, Evren Erol, Tolga İldun, Yalçın Karayağız, Burhan Kum, Meliha Sözeri, Emine Şenses, Yavuz Tanyeli, Özcan Yaman, İsmail Yıldırım ve Nalan Yırtmaç bulunuyor. Sanatçılar sergide Tevfik Taş’ın düşleriyle var olmak ve var edebilmek adına adımladığı zorlu yollardan, direnç ve umuttan kesitler sunarken kolektif çabayı yüceltiyor.

Sergi sürecinin destekleyicilerinden şair Mustafa Köz’ün kaleme aldığı sergi manifestosunda da aktarıldığı üzere her sorgulayıcı, dönüştürücü sanatçı gibi Tevfik Taş da hayata araladığı kapısında “görünenin ardındaki gerçeği” düşleriyle yeniden biçimlemek, geleceği özgürleştirmek için çabalıyor ve okuru kendi ruhunda ağırlıyor.

Mustafa Köz, sergiye katılan sanatçıların Tevfik Taş şiiri ile bağını ve sergi konseptini şu sözlerle anlatıyor: “‘Mataradan bir yudum su içti / Düşlemesem dedi, "soluksuz kalırdın sen"/ o uzak kentteki fotoğrafını düşündü.’ diye yazıyor Tevfik Taş. Sanatçı için, mataradan içilen su kadar vazgeçilmezdir paylaşılan her söz, her renk her biçim, her görüntü... Soluksuz kalmaktır düşsüz bir dünyada yaşamak... Bu sergi de farklı kuşaklardan, farklı disiplinlerden sanatçıların yapıtlarıyla ‘günün kapıları’nı yeni düşler için yeniden araladı. Sergiye katılan sanatçılar, Tevfik Taş’ın dizelerinin izini sürerek, düşünerek düşleyerek yaşama yeni bir ‘soluk’ katmayı denediler. Şiir denen uçsuz bucaksız taş ocağını kazarak kendi taşlarını çıkardılar, kendi yapılarını kurdular.”

Künye: 
1. Meliha Sözeri “görünenin ardı” paslanmaz çelik delikli tel, prinç delikli tel, bronz delikli tel. 2024
2. Kader Genç “Adada” Kağıt üzerine yağlı pastel 28x35.5 cm. 2012
3. Tolga İldun “Mimar Sinan’ın Gözünden İstanbul” Dekota üzerine mat baskı 35x50 cm 2019
4. Rafet Arslan “Büyük Kapatılma” Kağıt üzerine karışık teknik 2014-2024
5. Doğu Çankaya “Su Zamanı” Kağıt üstüne akrelik çini mürekkebi 20x29 cm. 2023
​6. Çağdaş Erçelik “Rüya” Heykel (Kompozit malzeme) 85x45x30 cm. 2023

0
672
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage