
DG ART Gallery & Project, İtalyan sanatçı Francesco Maccapani Missoni’nin “Can Colors Remember Each Other?” başlıklı kişisel sergisini, 20 Eylül’e kadar ZAI Bodrum’da sanatseverlerle buluşturuyor.
Eş küratörlüğünü Begüm Güney ve Elvin Gürenli’nin üstlendiği sergi, rengi yalnızca estetik bir unsur olarak değil; hafıza, karşılaşma ve ilişkisellik içinde var olan dinamik bir yapı olarak ele alıyor. Francesco Maccapani Missoni’nin dokuma temelli üretim pratiğinde dokuma, yalnızca bir teknik değil, düşüncenin maddesel karşılığına dönüşüyor. Eserlerde yer alan her ilmek kendisinden öncekini taşırken aynı zamanda yeni ilişkilerin kurulmasına alan açıyor. Böylece yapıtlar, renklerin birbirlerinin tonunu, ritmini ve görünürlüğünü sürekli yeniden belirlediği canlı yüzeyler hâline geliyor.
Yakından bakıldığında yüzlerce kumaş şeridinin oluşturduğu mikro geçişler, uzaktan bakıldığında ise bütünlüklü renk alanları görünür kılıyor. Bu çift yönlü deneyim, izleyiciyi yalnızca renkleri değil, renklerin birbirleriyle kurduğu görünmez ilişkileri de fark etmeye davet ediyor. Dokuma, temsil eden bir yüzey olmaktan çıkarak hafızanın, zamanın ve karşılaşmaların görünür hâle geldiği bir düşünme alanına evriliyor.
Hafıza, oluş ve birlikte var olma üzerine odaklanan sergi, “Renkler birbirlerini hatırlayabilir mi? Birbirlerine dönüşebilir mi? Henüz karşılaşmadıkları renklerin olasılığını taşıyabilir mi?” soruları üzerinden izleyiciyi renkler arasındaki ilişkileri yeniden düşünmeye çağırıyor.