Esra Carus’un 30 yıla yayılan üretimlerinden oluşan “Yas, Yasa, Yasak” başlıklı sergi, Nazlı Pektaş’ın küratörlüğünde, 6 Mart-18 Mayıs tarihleri arasında Depo’da sanatseverlerle buluşacak.
Esra Carus’un belleği, temsiller eşliğinde imge, ses, beden ve yer arasında dolaşıp sosyo-politik düzenin inşa ettiği/yıktığı ve savurduğu şeylere saplanıyor. Carus’un düşünme ve üretim yönteminin bir tercümesi olan sergi, aynı zamanda bir zaman kolajı olarak kendini gösteriyor. Gücün ve kötülüğün yarattığı hasardan söz eden bir sanatçı olan Esra Carus’un kâğıt ve porselen arasında çoğalan sanat üretimi, içinde dolaştığımız ağır hasarlı zamanın ve coğrafyaların peşinde suç ortaklıklarımızı takip ederek, nesneler ve olaylar dünyasının gerçekliği ile ilgileniyor. Sanatçının baktığı yerle izleyicinin baktığı yer arasında şeffaflığa dair her ne varsa kendi sahnesine davet ediyor. Sergide kurduğu sahnede, yasakların ve keyfi yasaların arasında biriken yasın kaydını sesle, görüntüyle, renkle ve nesneyle deşifre ediyor.
“Yas, Yasa, Yasak” parçalanmanın ve dağılmanın sesini duyuran bir sergi. Bu üç kelimenin saçtığı tahribatın tarihle, şimdiyle, politikayla, ırkçılıkla, kadın haklarıyla, iş cinayetleriyle ve nihayet adalet/adaletsizlikle birbirine bağlandığı bir aksı gösteriyor. Esra Carus Shakespeare karakterleri, Taksim Meydanı, hapishane, ölüm, eksiklik, sofra, kafes gibi birçok kavram, imge ve yer ile hem Türkiye’nin hem de başka coğrafyaların yasına bakıyor; güzergâhını dün ve şimdi arasında adalet terazisi eşliğinde belirliyor.
Künye: Esra Carus, "Toprak Reformu" / "Land Reform", 30x60x3 cm, kolaj/collage, desen/drawing, 2010