26 KASIM, PAZAR, 2023

“Denizden Çıkan Taşlar” Sergisi Ka’da

Dou Print Stüdyo’nun bu sene ikincisini düzenlediği Türkiye’de Litografi Günleri kapsamında düzenlenen “Denizden Çıkan Taşlar” başlıklı sergi, 30 Aralık tarihine kadar Ka’da sanatseverlerle buluşuyor.

Dou Print Stüdyo tarafından Türkiye ve Avrupa’dan 8 konuk sanatçı, Ahmet Doğu İpek, Alessandro Rizzi, Cora Texier, Bartłomiej Chwilczyński, Burcu Yağcıoğlu, Nermin Er, Selim Birsel ve Sibel Horada’nın davet edildiği program boyunca Haziran 2023’ten bu yana ürettikleri litografi baskıları, Elâ Atakan küratörlüğünde sanatseverlerle buluşuyor. Taşın geçmişine, sudaki derinliğine, fosillere, başkalaşmış hâllerine, çağrışımlarına, durağanlığına, yakından ve çok uzaktan bakarak zaman dışılığın içerisinde yeni işler üreten sanatçılar, kireçtaşının bir zamanlar denizin içinde yer alıyor oluşundan yola çıkışı, onun zamansal düzlemde kapsadığı alanı ve belki de bir insan yaşamı tarafından asla tahayyül edilemeyecek olmasından esinleniyor. Projeye katılan sekiz sanatçı da atölyede kullandıkları tek taşın yaşamında çok kısa bir aralığı temsil ediyor. “Denizden Çıkan Taşlar” sergisi en saf hâliyle taş anlamına gelen lithos [λıθος] kelimesinden ilham alıyor. Kelimenin kökeni daha derinlerde Antik Yunanca’da denizden çıkan taş anlamına gelen λᾶς’a dayanıyor. Bundan yüz elli milyon yıl önce suyun derinliklerinde olan ve sadece dünyadaki bazı mağaralardan, taş ocaklarından çıkarılan litografi taşları, yeryüzünün zamanını tutan kireçtaşlarıdır. İçlerinde nadiren de olsa küçük deniz canlılarının, kabukluların, ilkel yaşam türlerinin izlerini taşırlar.

Bir jeolog olan Marcia Bjornerud Yeryüzünün Zamanı kitabında, Arktik Okyanusu’nda Svalbard takım adalarına, yeryüzünün katmanlarını incelemek için gittiği yolculuğu anlatır. Bu bölge, haritanın altındaki sınıflandırmaya göre gri renktedir ve Resmi Zamanı Yok anlamına gelir. Araştırmacı, ‘zaman ölçüleriyle zincirlemeye direnmiş, dakikaların ya da saatlerin olmadığı, bir programın tahakkümünden tümüyle bağımsız yerler olduğu düşüncesiyle büyülenir.’ Litografi tekniğini de taşın içinde taşıdığı milyon yıllık doğal geçmişi, sanatçıların her defasında taşta bıraktıkları izlerle buluşturur. Sanatçıyı, adeta resmi zamanı olmayan bir zaman dışılığa, taşta kalmaya davet eder. İyi bir baskı için taşı tanımak, mürekkebe vereceği tepkiyi bilmek ve beklemek gerekir. Bu süreçte, bir yolculuk eşlikçisi gibi master printer, sanatçının üretim yolculuğunda ona yol gösterir, taşı ona anlatır.”

Adres: Cinnah Cad. 1/B, Çankaya/Ankara

0
1336
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage