29 EKİM, PAZAR, 2023

Arşivlerden Fotoğraflarla “Yaşasın Cumhuriyet” Sergisi

İBB Atatürk Kitaplığı ile Suna ve İnan Kıraç Vakfı arşivlerinden fotoğraflarla hazırlanan “Yaşasın Cumhuriyet” sergisi 31 Aralık 2023 tarihine kadar Şişli Atatürk Müzesi’nde ziyaretçilerle buluşuyor.

Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde bütün ulusun topyekun mücadelesiyle kazanılan Kurtuluş Savaşı’nın ardından yeniden ayağa kalkan bir devletin sembolü olan Cumhuriyet en büyük mirasımız. Bu sebeple 29 Ekim 1923’te ilan edilen Cumhuriyet’in yüzüncü yılını kutlamak çok büyük bir anlam ve değer taşıyor. Bu sergi de İBB Atatürk Kitaplığı ile Suna ve İnan Kıraç Vakfı arşivlerinden çıkarılan, 1933 yılındaki Cumhuriyet’in 10. yıl kutlamalarında İstanbul’da düzenlenen Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında çekilen fotoğraflardan oluşuyor.

“Genç cumhuriyetin 10 yılda gerçekleştirmeyi başardığı yeniliklerin vurgulandığı bir şenlik olarak organize edilen Cumhuriyet Bayramı kutlamaları için yurt genelinde komiteler kurulur, planlar yapılır, kapsamlı programlar hazırlanırdı. İstanbul’un tüm caddeleri ve meydanları günler öncesinden süslenir, geçit törenlerinin en önemli sembolü olan taklar kurulur, evler, okullar ve binalar bayraklarla ve ışıklarla donatılırdı.

1933 yılındaki cumhuriyetin 10. yıl kutlamaları, İstanbul’da düzenlenen Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının en coşkulu ve görkemlilerinden biri olarak hatırlanır. Tünel’den Taksim’e kadar İstiklal Caddesi boyunca bütün binalar bayraklar, renkli kâğıtlar ve Gazi Mustafa Kemal’in fotoğraflarıyla donatılmıştır. İstiklal Caddesi boyunca dokuz adet, Taksim Meydanı’nda ise iki adet tak kurulmuş, Beyoğlu defne dalları bayraklar, Gazi’nin fotoğrafları, inkılapların yazılı olduğu afişler ve rengarenk ışıklarla süslenmiştir. Taksim Meydanı’ndaki maksemin üzerine renkli ışıklar yerleştirilerek, ışıklardan bir şelale hazırlanmıştır.

İstanbul’daki kutlamalar Beyazıt Meydanı’ndan başlar, tören alayı tramvay yolunu takip ederek Yeniçeriler Caddesi, Divanyolu, Sultanahmet, Sirkeci, Reşadiye Caddesi’nden devam eder, Galata Köprüsü’nü geçerek, Şişhane yokuşundan Tepebaşı’na gelir, İstiklal Caddesi’ni takip ederek Taksim Meydanı’na ulaşırdı. Taksim Cumhuriyet Heykeli’ne çelenklerin konulması ile başlayan tören,  akşam Harbiye, Nişantaşı ve Beyazıt’tan ellerinde fener ve meşalelerle yola çıkan grupların da toplanmasıyla devam ederdi. Kutlamalar boyunca, cumhuriyeti ve inkılapları anlatmak için Beyoğlu’ndaki Melek, Elhamra ve Saray sinemaları gibi birçok mekanda konferanslar düzenlenir, cumhuriyetin kazanımlarının ele alındığı programlarda halkın temsilcileri ile devlet görevlileri bir araya gelirdi.”

0
968
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage