29 EYLÜL, PAZAR, 2019

2000’lerin En İyi Kitaplarına Dair Bir Seçki

The Guardian, “21. Yüzyılın En’leri” seçkisine devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir haberde The Guardian, “21. Yüzyılın En İyi Kitapları”na yer verdi. Buna göre 2000’lerde yayımlanmış en iyi kitap olarak Hilary Mantel’in 2009’de yayımlanan Wolf Hall isimli eseri gösterildi.

Çeyrek asırdan uzun bir süredir yazan ve kitapları yayımlanan Hilary Mantel, eserleriyle 21. yüzyılda özel bir yer ediniyor. Mart ayında yayımlanacak The Mirror and the Light ile Mantel üçlemesinin son ayağını da yayımlamış olacak. Thomas Cromwell ve Tudor sarayının hikâyesini Mantel’den dinlemek, yeni İngiltere’nin yükselişine ve kendini inşa edişine tanık olmak bambaşka bir serüvenin kapılarını aralıyor. Cromwell’in hikâyesi, kişisel hayatındaki güç mücadelesini, bir insanın kendisini nasıl yetiştirdiğini ve otoriteyle olan savaşını tüm çıplaklığıyla gösteriyor. Hikâyesine bizzat onun gözünden bakmaksa okuyucu için yeni deneyimlerin ve karakterle özdeşmenin kapılarını aralıyor.

Marilynne Robinson tarafından 2004’te yayımlanan Gilead, içerdiği derin düşünceler ve felsefi temellerle öne çıkıyor. John Ames isimli karakterin hayatına odaklanan roman, çeşitli konulardaki mektuplardan oluşuyor. 1950’lerde geçen roman, baba-oğul ilişkisine, farklı perspektiflerden aile bağlarına ve onların kopunuşuna odaklanıyor. Gilead, aynı zamanda okuyucuya sunduğu farklı Amerika portreleriyle de ön plana çıkıyor.

The Guardian’ın hazırladığı listede üç numarada Svetlena Alexievich’in Secondhand Time (İkinci El Zaman) isimli eseri yer alıyor. 2013’te yayımlanan kitap, Sovyet Rusya’sına eğiliyor. Sovyet Rusya’sındaki hayat koşullarına, dilden dile dolanan halk efsanelerine, sözlü tarihe odaklanan İkinci El Zaman, yazarlardan doktorlara, askerlerden çiftçilere bambaşka kesimlerden insanları bir araya getiriyor. Alexievich daha sonraki yıllarda çalışmaları ve eserleri dolayısıyla Nobel Ödülü’yle de ödüllendirildi.

Hazırlanan listede birçok tanıdık isme ve esere rastlamak da mümkün. Listenin dördüncü sırasında Kazuo Ishiguro’nun 2005 yılında yayımlanan kitabı Never Let Me Go, beşinci sırada 2001’de W.G. Sebald’ın yazdığı Austerlitz, altıncı sırada Philip Pullman’ın 2000’de yayımlanan eseri The Amber Spyglass, yedinci sırada Ta-Nehisi Coates’in 2005 basımı kitabı Between the World and Me, sekizinci sırada Ali Smith’in 2016’da çıkan Autumn adlı eseri, dokuzuncu sırada David Mitchell’in 2004’te basılan Cloud Atlas’ı ve onuncu sırada Chimamanda Ngozi Aadichie’nin 2016 tarihli Half of a Yellow Sun’ı bulunuyor.

​Listede yer verilen ve diğer öne çıkan kitaplar arasında Philiph Roth’un 2004’te çıkan The Plot Against America’sı, Jonathan Franzen’ın 2001’de basılan ve hâlâ çok konuşulan romanı The Corrections, Cormac McCarthy’nin 2006’da çıkan The Road’ı, Yuval Noah Harari’nin 2011’de basılan Sapiens’i, Nobel Edebiyat Ödülü’nü de kazanan Alice Munro’nun Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage’i, Karl Ove Knausgaard’ın 2009 basımı A Death in the Family’si, Margaret Atwood’un 2003’te yayımladığı Oryx and Crake’i, Stephan King’in On Writing’i, Bob Dylan’ın Chronicles: Volume One’ı ve J.K. Rowling’in Harry Potter and the Goblet of Fire’ı bulunuyor.

0
4191
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle