23 OCAK, PAZARTESİ, 2017

23-29 Ocak Haftasında Dikkat Çeken 5 Sanat Etkinliği

Karneler dağıtıldı, şehir sakinledi. İstanbul dışına çıkmayanlara, şehrin sakin günlerini değerlendirmeleri için haftanın sanat etkinliklerini listeliyoruz. Geçen haftanın yoğun sanat gündemini yakalayamayanlar için ise tekrar göz atmaları için listemizi hatırlatıyoruz. 

23-29 Ocak Haftasında Dikkat Çeken 5 Sanat Etkinliği

Paradoks 

Melike Uçku, şehirleri ve yaşamı ya da hayatın izlerini, geçmişi, anı ve bugünü dolaysız bir mekanla kurgulayarak geçmiş ve gelecek arayışlarının çözümlemesini yapıyor. Mekanı kendi bağlamından uzaklaştırarak onu resimsel soyut bir dile dönüştürüyor. Tuval üzerine akrilik, kolaj, karışık teknik çalışmalarının yanı sıra kağıt, fotoğraf ve mektuplar üzerine gerçekleştirmiş olduğu işlerle de biliniyor.

Sanatçının “Paradoks” isimli sergisi, 25 Ocak-15 Şubat tarihleri arasında Gama Galeri’de ziyaret edilebilebilecek.

Dolayım 

“Dolayım” İpek Çınar’ın memleket ziyareti sırasında gördüğü bir köy evini fotoğraflaması ile başlıyor. Sabit görüntü haline gelince topraktaki temellerinden kopan bir ev. Temellerinden kopup çerçevelenmesiyle; etrafını, içini, tarihini, büyüsünü dolduracak ve anlatacak bir hikayeye gereksinim duyuyor.

Sanatçı, yarattığı hikaye ile cinsiyet üzerindeki şiddetin yanı sıra, insanlar arasındaki öğretilemeyen/aktarılamayan duygusal, cinsel, insani durumları ve oldurumları anlatıyor. İç içe geçen tüm bu ilişkiler, devinimler ve bağlılıklar ise kavramlar arasındaki muğlaklığı tanımlayan “dolayım” kelimesiyle tamamlanıyor. “Dolayım”,  27 Ocak - 25 Şubat tarihleri arasında, Poligon “The Shooting Gallery”de görülebilir.

Biz Hava Filizlenen Tohumlarız 

“Biz Hava Filizlenen Tohumlarız” bir kitle dinamikleri araştırması ve saldırganlık içermeyen şiddet ayini önerisi; protestolar, kutlamalar, terör olayları sonrasındaki kitlelerin tek bir vücut olarak etkileşimleri gibi birçok tepkisel kitle hareketini dayatan güncel gerçekliğimizi göz önünde bulundurarak ortaya çıkarılmış bir dönüşümsel taklit deneyidir.

Ali Emir Tapan’ın Performistanbul iş birliğiyle gerçekleştireceği altı saatlik performansı “Biz Hava Filizlenen Tohumlarız”, 28 Ocak’ta saat 14:00-20:00 arası The Pill’de izlenebilir. Performans öncesi tanıtım videosu ise 25 Ocak-3 Şubat tarihleri arasında yine The Pill’de görülebilir.

Mixer’de İki Sergi

Mixer, 20 Ocak - 1 Mart tarihleri arasında iki yeni sergiyi ağırlıyor. İlki beş farklı sanatçının kişisel projelerinden oluşacak olan “Gözlemlenir Gerçekler” adlı çok sesli bir sergi. Mutlu Aksu, Eren Bayrak, Irmak Canevi, Özcan Saraç ve Ezgi Tok’un çalışmalarının yer alacağı sergide mekân, her sanatçı için beş ayrı alana bölündü. Bu anlamda mini solo’lardan oluşan sergi, her sanatçının kendi özgünlüğünü değerlendirmesinin yanı sıra güncel ve şu an’a ait olanın izlerini sürüyor.

Farklı sanatçıların kişisel projelerini sergilemeyi sürdüren Mixer Açık Depo alanı, Burak Kabadayı’nın "20’sinden Sonra" isimli projesine yer veriyor. İstanbul’un kuzeybatısında bulunan orman köylerinden birinde, biyolojik kömürün üretim sürecinin kayıt altına alınmasıyla oluşturulan proje, tek bir ağaçtan yola çıkıyor. Sanatçı, tek bir ağacın hikayesi üzerinden giderek kurguladığı analojide, temsiliyet halinin aşamalarına tanıklık ediyor; temsil edilenin izlerini sürerek ve taşıyarak, artık temsil edilmeyen'in üzerinden bir yolculuk sunuyor.

Şeylerin Anatomisi 

Yonca Karakaş’ın ilk kişisel sergisi “Şeylerin Anatomisi”, insan zihninin zaman içindeki gelişim sürecine ve dayatılan dogmalara odaklanıyor. Karakaş, kullandığı objeler, kurguladığı mekânlar, yarattığı karakterlerle 'gerçeklik' algısını yeniden tariflendirdiği sergisiyle 21 Ocak – 25 Şubat tarihleri arasında Pg Art Gallery’de izleyiciyle buluşuyor.

İzleyicinin ‘gerçeklik’ algısını kullandığı objeler, mekân, durum ve karakterler ile değiştirerek yepyeni bir evren yaratıyor. Seride dikkat çeken obje ve kavramlar arasında; çerçeve içinde etler, şekerden haçlar, dev ıstakozlar, donut'tan kolyeler, kusursuz tenler, göz temasıdan kaçınan android ve soğuk karakterler ve klonlama yer alıyor.

    Geçtiğimiz haftanın açılışları için tıklayınız. 

    0
    4236
    0
    800 Karakter ile sınırlıdır.
    Yorum Ekle
    Advertisement
    Geldanlage