GÜNDEM
  • 01-05-2024

    border_less ARTBOOK DAYS’in altıncı edisyonu, bu sene 3-5 Mayıs tarihleri arasında Yapı Kredi Kültür Sanat’ta gerçekleşecek.

    border_less ARTBOOK DAYS; yayını olan, baskı materyalleri ile üreten, metinler ve edisyonlu işler üzerine çalışan sanatçılar ve inisiyatifler ile yayım yapan müze, galeri, kurum ve enstitüleri bir araya getirerek kitap üretimleri üzerinden yeni bir ortak alan yaratmayı amaçlıyor. Sanat alanında üreten, söz söyleyen ve paylaşan kişileri aynı çatı altında toplayarak yayınevleri üzerinden de yeni etkileşim zeminleri oluşturmayı hedefleyen etkinlik, yeni edisyonunda 12 farklı ülkeden 50 sanatçı, inisiyatif, galeri, müze, dernek ve sanat kurumunu katılımcılarla bir araya getirecek.

    Etkinlik takviminde yer alacak yayımcılık pratiklerine odaklı konuşmalar, atölyeler ve yayın lansmanlarının detayları border_less sosyal medya hesapları ve internet sayfası üzerinden duyurulacak.

    ​3-5 Mayıs tarihleri arasında Yapı Kredi Kültür Sanat Loca’da gerçekleşecek etkinlik hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

    0
    0
    162
  • 01-05-2024

    Elizabeth Haidle’ın sevilen yazarları çocukluk trajedileri, başarıları ve başarısızlıklarıyla tanıtarak gerçek hayat hikâyelerini anlattığı kitabı Yazar Olmadan Önce: Ünlü Yazarların Çocuklukları, Şebnem Soral Tamer’in çevirisiyle Epsilon Yayınevi’nden çıktı.

    Yazarlık bilgeliği ve ilk elden alıntılarla dolu bu biyografi türündeki kitap, okuyucuları geleceğin yazarları olup olamayacaklarını düşünmeye de davet ediyor. Çocuklara “Bir yazarı yazar yapan nedir?”, “Onlara ne ilham verir?”, “Hikâyeleri nereden geliyor?” gibi sorular sorduruyor.

    ​Maya Angelou gençken topluluk önünde konuşmaktan çok korkardı. C. S. Lewis bir inşaat ustası olmak istiyordu, ancak başparmaklarındaki yapısal bir kusur nedeniyle kalem dışında herhangi bir aleti tutması oldukça zordu. Gene Luen Yang süper kahramanlara takıntılıydı. J. K. Rowling ise okuldaki günlerini kendi zihninde yarattığı hikâyeler hakkında hayal kurarak geçiriyordu.

    0
    0
    243
  • 01-05-2024

    Nilüfer Belediyesi, Orhan Taylan’ın çalışmalarından oluşan “Orhan Taylan Sokağın Direniş Hafızası” başlıklı sergiyi 28 Temmuz’a kadar Nâzım Hikmet Kültürevi ve Meteor I Balat Kültürevi’nde sanatseverlerle buluşturuyor.

    Orhan Taylan’ın büyük kısmını 2013 yılında yaptığı Gezi Resimleri ile DİSK’le beraber çalıştığı dönemden afişleri, fotoğrafları, çizimleri ve yazılarını buluşturan sergi; aile arşivi yanında DİSK ve SALT arşivinden bir seçkiyi de Bursa’daki izleyicilerle bir araya getiriyor. Herhangi bir akım içerisinde sıkışıp kalmaktansa birçok akımdan ve disiplinden ilham alan Taylan’ın çalışmalarında hikâye anlatımı sıklıkla yer alıyor. İnsanların kendilerini ifade edebilmek için yarattıkları yeni eylem biçimlerini resimleştirirken kendisi de yeni bir dil arayışına giren sanatçının çalışmalarında sosyopolitik yansımalar ağırlıkla bulunuyor. Figüratif üslubuyla Türk resim sanatında önemli bir konum edinen sanatçının üretimlerine farklı perspektiflerden mercek tutan sergi, 1 Mayıs kutlamalarının simge afişlerinin yaratıcısı Orhan Taylan’ı onsuz gerçekleşen ilk 1 Mayıs’ta anıyor.

    ​“Orhan Taylan Sokağın Direniş Hafızası” sergisini 28 Temmuz tarihine kadar Nâzım Hikmet Kültürevi ve Meteor I Balat Kültürevi’nde ziyaret edebilirsiniz.

    0
    0
    167
  • 30-04-2024

    İstanbul Modern Sinema, animasyondan belgesele, ilk kez gösterilen ve festivallerden ödüllerle dönen kısa filmlerden oluşan “Gelecek Kısa” başlıklı seçkiyi 2-5 Mayıs tarihleri arasında izleyicilerle buluşturacak. İstanbul Modern Sinema’nın Türk Tuborg A.Ş.’nin katkılarıyla hazırladığı mayıs programı kapsamında 25 kısa film gösterilecek.

    İstanbul Modern Sinema Küratörü Müge Turan şunları söylüyor: “Üçüncü kez düzenlediğimiz ‘Gelecek Kısa’ programında bu yıl 25 filme yer veriyoruz. Aralarında Küçük Buluntular, Ferret gibi izleyiciyle ilk kez buluşacak filmler de var. İstanbul Modern Sinema’da bir kısa film festivali gibi hazırlandığımız ‘Gelecek Kısa’yı, Yiğit Hepsev, Vehbi Bozdağ, Selin Öksüzoğlu başta olmak üzere yönetmenlerin katılımıyla gerçekleştireceğiz.”

    “Gelecek Kısa” programı hakkında detaylı bilgiye ve biletlere buradan ulaşabilirsiniz.

    Program 1
    Aç Karnına Çıkmayalım, 2023
    Yönetmen: Yiğit Hepsev

    Kurdun Kutusu, 2023
    Yönetmen: Uğur Savaş

    Gukla, 2024
    Yönetmenler: Emine Uysal Berger, Özgür Ceylan

    Kalabalık, 2022
    Yönetmen: Pelin Kırca

    Ferret, 2023
    Yönetmenler: Serra Duran, Halil Tanışan

    Program 2
    Onun Kalesinde, 2023
    Yönetmen: Yasemin Demirci

    Küçük Buluntular, 2023
    Yönetmen: Sevgi Ortaç

    Zarafet ve Şiddet Arasında, 2023
    Yönetmen: Şirin Bahar Demirel

    36, 2023
    Yönetmen: Rezan Mir Uğurlu

    Bir Dostluk, 2024
    Yönetmen: Gürkan Yücel

    Program 3
    Kadıköy'ün En İyi Falcısı, 2023
    Yönetmen: Emine Yıldırım

    Burası Size Göre Değil, 2023
    Yönetmen: Ceyda Aşar

    Nasıl Kaybolunur, 2023
    Yönetmen: Tilbe Cana İnan

    Kurbağalar, 2023
    Yönetmen: Vehbi Bozdağ

    En Uzun Gece, 2023
    Yönetmen: Can Merdan Doğan

    Ben Sen O Biz Siz Onlar, 2023
    Yönetmen: Sevin Yaman

    Program 4
    Avrupa Fatihi, 2023
    Yönetmen: Onur Yağız

    Eksi Bir, 2024
    Yönetmen: Ömer Ferhat Özmen

    Ben Süpermarket Değilim, 2023
    Yönetmen: Ekrem Ayhan Çakay

    Paket, 2023
    Yönetmen: Melih Aslan

    Sonunda, 2023
    Yönetmen: Resmiye Emir

    Program 5
    Tarihte Yaşanmamış Olaylar (Serpêhatiyên Neqewimî), 2023
    Yönetmen: Ramazan Kılıç

    Beyaz Dağın Çocukları, 2023
    Yönetmen: Yalçın Çiftçi

    Oyunbozan, 2023
    Yönetmen: İlayda İşeri

    Görüşürüz Kaplumbağa (Adieu Tortue), 2024
    ​Yönetmen: Selin Öksüzoğlu 

    0
    0
    206
  • 30-04-2024

    Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin Sabancı Holding’in ana sponsorluğunda ve Gilan’ın katkılarıyla hayata geçirdiği, geç Osmanlı İmparatorluğu’nun ve erken Cumhuriyet döneminin öncü kadın sanatçılarından Melek Celâl’e odaklanan sergi, 23 Haziran’a kadar uzatıldı.

    “Unutulmuş Bir Cumhuriyet Kadını: Bütün Yönleriyle Melek Celâl” sergisi, 1924’te Galatasaray Sergileri’nde ilk nü eserleri gösteren, 1935’te ise ilk kişisel sergisini açan Cumhuriyet aydını kadın sanatçı Melek Celâl’i tüm yönleriyle sanatseverlerle buluşturuyor. Sergi çok yönlü üretim yapan sanatçının tablo ve eskizleri, Anadolu motiflerinden esinlenerek çizdiği desenleri, şehir planlama, hat sanatı ve Türk işlemeleri ile ilgili kaleme aldığı makaleleri, eleştirileri ve kitapları ile hayatına ışık tutan fotoğraflar, kartpostallar, hatıra yazıları ve mektupların bulunduğu zengin bir arşivden oluşuyor. Sergi kapsamında Melek Celâl’in tekniğine, eserlerinin geçirmiş olduğu restorasyon çalışmalarına, kullandığı malzemelerin yapısı ve dokusuna ışık tutan Görünenin Ötesinde Melek Celâl bilimsel analiz çalışması da yer alıyor.

    ​“Unutulmuş Bir Cumhuriyet Kadını: Bütün Yönleriyle Melek Celâl” sergisini, 23 Haziran tarihine kadar pazartesi hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında SSM Galeri -2’de ziyaret edebilirsiniz.

    0
    0
    235
  • 30-04-2024

    Sanat eleştirmeni Kirsty Bell'in bir şehrin portresi ile bir kadının içsel yolculuğu aynı pencerenin manzarasında birleştirdiği kitabı Dip Akıntıları, Yasemin Çongar’ın çevirisiyle Siren Yayınları’ndan çıktı.

    Bell, sıra dışı anlatısında penceresinden görünen manzaradan Berlin’in geçmişine, bir evliliğin bitiminden bir imparatorluğun yıkımına, Rosa Luxemburg’dan Christa Wolf , Walter Benjamin ve David Bowie gibi şehir sakinlerine, kent hafızasından aile dizimine uzanıyor. Bir Berlin panoramasında tarihsel bir döküm, mekân ruhuna bir saygı duruşu ve çarpıcı bir psikocoğrafya çalışması olduğu kadar kişisel ve toplumsal travmaları odağına alan bir anlatı sunuyor.

    “Berlin’de, eşi ve çocuklarıyla yeni taşındıkları evde aniden bir su sızıntısıyla karşılaşan anlatıcı, bu sorunla birlikte sadece evde değil, kendi hayatında da bir şeylerin birikip taştığını fark ediyor. Bu bir kırılma ânı; bir işaret, belki bir kehanet. Evliliği parçalanmaya, ailesi bölünmeye başlarken evdeki bu tekinsiz akıntı adeta bir şeyler anlatmaya çalışıyor. Berlin’in yeraltı suları yüzeye çıkmak için bastırırken yazarın zihninin derinliklerinden de Berlin’e, geçmişi trajedilerle, anlatılması gereken hikâyelerle, hatırlanması gereken insanlarla dolu bu şehre dair bir sel boşanıyor.”

    0
    0
    403
  • 30-04-2024

    Ankara’dan Üsküp’e, Saraybosna’ya ve Mostar’a uzanan kent ve kadın hikâyelerinin kesişiminde yazılan 12 müzisyen kadının özgün şarkılarından oluşan Benim Şehrim Benim Sesim albümü yayımlandı.

    Kreşendo’nun bir sanatçı gelişim projesi olarak üç senedir yürüttüğü Benim Şehrim Benim Sesim, British Council destekleriyle müzik sahnesinde çok sesli bir kültürün gelişmesine alan açıyor. Kentin seslerini indie rock tınılarıyla harmanlayarak elektronik altyapıda birleştiren Benim Şehrim Benim Sesim albümü, alternatif müziğin ruhunu tam anlamıyla yansıtıyor. Ankara ve Belgrad’da stüdyo kayıtları gerçekleşen albümün prodüktörlüğünü Beril Sarıaltun üstlenirken indie rock’tan deneysel elektronik müziğe uzanan parçaların söz, müzik ve düzenlemesi tamamen kadınlar tarafından gerçekleştirildi. Ankara’nın ruhunu ortaya koyan şarkıları yer yer avangart öğeler zenginleştirirken Balkan şarkılarında geleneksel ile moderni bir araya getiren tınılar, kent sokaklarını tanımlayan seslerle buluşuyor. Şehirde kadın olarak var olma deneyimini farklı açılardan ele alan Benim Şehrim Benim Sesim albümünde dinleyiciler, Ankara’dan Balkanlar’a uzanan kültürel zenginliğin izlerini sürüyor.

    Benim Şehrim Benim Sesim projesinin Ankara katılımcılarıyla Busker ve Tuborg destekleri ve Radyo ODTÜ basın sponsorluğunda Ankara’da sahne alacak. Sanatçılar, yaşadıkları şehirlerin seslerinden ilhamla ürettikleri, albümde yer alan şarkılarını 4 Mayıs Cumartesi günü Ankara Kulüp Müjgan’da gerçekleşecek konserle seyirciyle buluşturacak. Farklı dillerden ve müzikal janralardan orijinal şarkıları sahneye taşıyan Benim Şehrim Benim Sesim müzisyenleri, Selin Sümbültepe ve Feryal Öney ile birlikte dinleyicilerini bambaşka şehirlerden şarkılarla keyifli bir yolculuğa çıkarmak için 20 Mayıs Pazartesi günü Babylon’da olacak.

    Benim Şehrim Benim Sesim albümünü buradan dinleyebilirsiniz.

    Benim Şehrim Benim Sesim
    1- Sıla Argun- “Belki Bir Gün Evi Bulursun”
    2- Seda Savaş- “Benimleyim”
    3- Alaska- “Fanus”
    4- Göksu- “Sığamam”
    5- Katarina Rankovic- “Dreamy lament “
    6- Mabaster- “Sower”
    7- Burçe Karaca- “Kuma”
    8- Dora Sesar- “Gazel o Mostaru”
    9- Plamenka Trajkovska- “Lamento velo”
    10- Berfin Deniz- “Biz”
    11- Marla Felis- “Afterdark 33”
    12- Oiku- “Benim Artık”

    Benim Şehrim Benim Sesim
    Proje Küratörü & Prodüktörü: Beril Sarıaltun
    Müzik Koordinatörleri: Ezgi Karadayı & Ayça Akkın
    Proje Koordinatörü: Ayça Akkın
    Stüdyo Kayıtları: Shoom Studios (Belgrad), Midas’ın Kulaklığı (Ankara)
    Mix - Mastering: Ozan Demir (ODES Studios)
    ​Video & Fotoğraf Prodüksiyon: Kalt Film

    0
    0
    273
  • 30-04-2024

    Milli Reasürans Sanat Galerisi, Hasan Deniz tarafından hazırlanan “Hakiki Hikâyeler” başlıklı sergiyi 30 Nisan-14 Haziran tarihleri arasında sanatseverlerle buluşturacak.

    Hasan Deniz, 2014 yılında Millî Reasürans Sanat Galerisi’nde açtığı Alte Liebe isimli ilk sergisinin ardından 10 yıl sonra “Hakiki Hikâyeler” ile izleyenlerin karşısına çıkıyor. Sergi, fotografik göstergeleri ve teknikleri kullanarak bir yönüyle kurmaca diğer yönüyle ise tamamen “gerçek” bir yaşamın, kişisel hikâyelerin izlerini taşıyor. Oldukça bilinçli bir seçkiyi açık bir zihinle oluşturulmuş bulanık bir ilişkisellik içinde izleyiciye sunan sergi, tüm bunları sahici bir tesadüfilik izlenimi içinde tutuyor.

    Bir tür belge olarak algılanan ve bu yolla gerçek bir gerçekliği aktardığı düşünülebilecek inandırıcılığın sınırlarını zorlayan bu disiplin, Deniz’in ellerinde anlatılmayan bir tarihin kimi zaman dolaylı kimi zaman ironik kimi zaman da kriptografik kayıtlarına dönüşüyor. Hareketin bulanıklığını veya geçmişin yıkıcılığını taşıyan insan yüzleri, duyular ve zamanlar arası bir dil kuran, bazen de “sıradan” manzaralara bilinçli bir biçimde gizlenmiş detaylar, ekseninden ya da oryantasyonundan kaymış, konusuna olan mesafesini yeniden ayarlamış kadrajlar, sanatçının söylemini şiirsel bir yalın yoğunluğa yaklaştırıyor. Her ne kadar eserlerin ardındaki hikâye veya hikâye parçaları sanatçı tarafından bilinse de izleyici başı ve sonu net sınırlarla çizilmemiş, ucu özellikle açık bırakılarak tahminlere yer açan bu iz sürme durumundayken o arkeolojiye yeni bir katman ekleme, belki de eserin içeriğindeki anlamı yeniden kurgulama ihtimaliyle karşı karşıya geliyor.

    ​“Hakiki Hikâyeler” sergisine eşlik eden kitapta yer alan sergi metni Sinan Eren Erk tarafından kaleme alınırken, kitabın grafik tasarımı ise İrem Ela Yıldızeli tarafından hazırlandı.

    0
    0
    231
  • 29-04-2024

    Indie müziğin sevilen isimleri Can Ozan ve Dolu Kadehi Ters Tut’un birlikte hazırladığı “Ölene Dek” adını verdikleri şarkı dinleyiciyle buluştu.

    Kalp kırıklığının ardından yaşanan acıyı ve iyileşme sürecini anlatan, Can Ozan ve Dolu Kadehi Ters Tut’un ortak imzasını ve güçlü uyumlarını yansıtan “Ölene Dek” dokunaklı bir rock şarkısı olarak öne çıkıyor. “Ölene Dek” duygusal vokal harmonileri, davullar ve gitar melodileriyle, tutkulu bir aşkı geride bırakmanın mücadelesine sürüklüyor dinleyicisini.

    ​“Ölene Dek”i tüm dijital müzik platformlarından dinleyebilirsiniz.

    0
    0
    248
  • 29-04-2024

    Yaratıcı disiplinler için bir buluşma mekânı sunan ve DAC tarafından düzenlenen SPACE’24, 7 ve 8 Mayıs’ta Zorlu PSM Sky Lounge’da gerçekleşecek.

    Mimar, iç mimar, tasarımcı, sanatçı ve markaları, özgün mekân kurgusunda ve entelektüel içerikleriyle bir araya getiren SPACE organizasyonu 3. yılında da tasarımın farklı alanlarında öne çıkan, özgün isimlerin söyleşilerini katılımcılarla buluşturacak. Trendleri belirleyen yerel ve global markalar ile Türk tasarımcıların markalarının da yer alacağı organizasyon, “in SPACE’24 Mekânlar Seçkisi” başlıklı özel bir sergiye de ev sahipliği yapacak.

    SPACE’24, bu yıl da programında kent ölçeğinden yapıya, mekâna ve objeye; fikirden yazıya, müziğe ve lezzete tasarımın her alanından üreten, düşünen, sorgulayan ve kendi alanlarında öne çıkan isimlerin söyleşileri katılımcılarla bir araya getirecek. İstanbul Kent Konseyi Başkanı mimar Tülin Hadi ve grafiker Mahir Akkoyun’un, gazeteci Mirgün Cabas’ın moderatörlüğünde gerçekleştireceği açılış oturumunun ardından yönetmen, senarist, yapımcı Yeşim Ustaoğlu; mimarlar Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, Cem Sorguç, Alper Derinboğaz, Ömer Selçuk Baz, Heval Zeliha Yüksel, Esra Aydınoğlu; sanatçılar Sinan Logie, Ozan Ünal; tasarımcılar Özlem Yalım, Sezgin Aksu ile İran’dan mimar Habibeh Madjdabadi, İsveç’ten mimar Jesus Azpeitia Seron, İtalya’dan mimar Michele Rossi, Almanya’dan mimar Tobias Wallisser ve İtalya’dan Japon tasarımcılar Setsu & Shinobu ITO’nun katılacağı oturumlar iki gün boyu SPACE’24 sahnesinde olacak.

    “in SPACE’24 Mekânlar Seçkisi” başlıklı sergide; iç mimar Barbara Pensoy, sanatçı Canan Tolon, mimar Hakan Demirel, iç mimar Hakan Ezer, mimar Mahmut Anlar, heykeltıraş Seçkin Pirim ve mimar Sibel Dalokay Bozer’den oluşan seçici kurulun belirlediği, profesyonel disiplinle yaratılmış özgün projeler ve boşluğu mekân algısına çeviren tasarımlar sergilenecek.

    in SPACE sergi sponsoru Kartes, in SPACE plaket sponsoru Askon, sahne mobilya sponsoru Addo, Pop-Up Zone sponsoru Jotun, ortak alan mobilya sponsorları Koleksiyon ve Klassis, Coffee Zone sponsoru EnPlus ve marka alanlarında AGT, Baumit, Bien, Han Stone, Hürsan, Işık Landscape Global, Kesseböhmer, Laodikeia, Liebherr, Mozeks, Palazzo Fabric, Orka Banyo, Rota Wall, Tepta, tRACK; tasarım marka alanlarında Atelier TAS, Oobje, Otto Tiles ve YET Design, SPACE’24’te yer alacak.

    ​7 ve 8 Mayıs’ta 10.00-20.00 saatleri arasında Zorlu PSM Sky Lounge’da gerçekleşecek SPACE’24’e buradan kayıt olarak katılabilirsiniz.

    0
    0
    292
DAHA FAZLA
Geldanlage