Fikret Ürgüp’ün Sait Faik Abasıyanık ve Ahmet Hamdi Tanpınar üzerine yazdığı yazılardan oluşan kitabı Cevapsız Kalan Telgraf, bütün eserlerinin yayımlandığı serinin ikinci kitabı olarak Everest Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.
Sevengül Sönmez’in yayıma hazırladığı, Selim İleri’nin sunuşunu kaleme aldığı bu eser; bir yazarın, hekimliğini ve dostluğunu unutmadan, iki dostuna dair yazdığı yazıları bir araya getiriyor. “Bir Hikâyeci” ve “Şair” başlıkları altında toplanan yazılarda hem çok keskin bir eleştirel akıl, hem de dostluğun getirdiği oldukça yakın bir bakış yer alıyor.
Serinin yayımlanan ilk kitabı Çivili Sandıklar da Ürgüp’ün yayımlanmış ve yayımlanmamış öyküleri ve şiirlerinden oluşuyordu.
“Tertemiz, Akdeniz insanıydı Sait. İçinden kabaran bir deniz. Hiç durulmadan gitti.”
“Hamdi, insanlara hürmet eder ve inanırdı, kendisine inandığı gibi. Fakat insan durumundaki absürdü hissetmekten kurtulamazdı. İçindeki şeytan da buydu.”
Görsel: Nicholas Cope
Boğaziçi Üniversitesi’nin caz kültürünü geliştirmek ve bu alanda çalışan genç sanatçıları desteklemek için düzenlediği “Kennedy Jazz” konser serisi, gitarist ve besteci Bilal Karaman’ın konseriyle devam ediyor.
BU+ etkinlikleri kapsamında düzenlenen konserde Karaman, swing ve alaturkayı bir araya getirdiği son projesi Manouche a La Turca’yı müzikseverlerle paylaşacak.
23 Temmuz, saat 19.00’da Kennedy Lodge’da gerçekleşecek konserin biletlerini Boğaziçi Üniversitesi Kurumsal İletişim Ofisi’nden edinebilirsiniz. Bilgi ve bilet için: 0212 359 67 03 veya buplus@boun.edu.tr
Fotoğraf: ©Nazlı Erdemirel
Türkiye’den güncel sanatı uluslararası platformda desteklemek amacıyla faaliyetlerini sürdüren SAHA, Maryland’deki Salisbury University Art Galleries’de 28 Haziran - 8 Eylül arasında düzenlenen “Material Play” başlıklı karma sergiye davet edilen Gülşah Mursaloğlu’na üretim desteği veriyor.
“Material Play,” objelerin ve yapıtaşlarının elle tutulur varoluş olasılıklarını sorguluyor. Sergideki yapıtlar, tasarlama, yapma ve kullanma eylemlerinin süreçlerindeki merak ve karmaşayı ortaya çıkarıyor ve objelerle hammaddeler arasındaki ilişkiyi aydınlatıcı bir şekilde öne koyuyor. Günlük hayatta kullanılan ve kolayca ne oldukları anlaşılabilen organik ve inorganik malzemelerden, bir zamanlar işlevsel bir amaca hizmet etmiş ancak artık işlevsel olmayan bir şekle girmiş malzemelere değiniyor ve insanla bu malzemelerin elde edildiği doğa arasındaki bütünleşik ve zamana dayalı ilişkiyi akla getiriyor. Gülşah Mursaloğlu, Woomin Kim, Nathan Randal Green ve Jordann Wine’ın işleri, gözle görülür ve hayali kurulan duyuşsal bir deneyim aracılığıyla bu ilişkiye bir bakış sunuyor.
Londra’da bulunan Whitechapel Gallery önderliğinde 2008 yılından bu yana süre gelen, farklı coğrafyalardan 16 sanat kurumunun ortaklığıyla devam eden Uluslararası Sanatçı Filmleri bu sene 23 Temmuz - 18 Ağustos tarihleri arasında İstanbul Modern’de.
Gösterimler, bu sene toplumsal cinsiyet konusuna odaklanacak. Toplumsal cinsiyet üzerine farklı türdeki gerçekliklerin yansımalarının yer aldığı programda ayrıca İstanbul Modern’in davetiyle sanatçı Senem Gökçe Oğultekin’in Dun (Ev) adlı videosu da 2019 yılı içinde hem İstanbul Modern’de hem de programın uluslararası ortaklarında gösteriliyor olacak.
Uluslararası Sanatçı Filmleri 2019 seçkisi: CAROLINA CAYCEDO (Ballroom Marfa, Texas, ABD), THERESA TRAORE DAHLBERG (Bonniers Konsthall, Stockholm, İsveç), ATEFA HESARİ (Afganistan Güncel Sanat Merkezi, Kâbil, Afganistan), LARS LAUMANN (Tromsø Sanat Merkezi, Tromsø, Norveç), JACOPO MILIANI (GAMeC / Bergamo Modern ve Çağdaş Sanat Merkezi, Bergamo, İtalya), SENEM GÖKÇE OĞULTEKİN (İstanbul Modern, Türkiye), MARKO TİRNANİĆ (Belgrad Kültür Merkezi, Belgrad, Sırbistan), HGUYEN HAI YEN (Hanoi Doclab, Hanoi, Vietnam).
İlk filmi Hereditary (Ayin) ile seyircinin ilgisini çeken yönetmen Ari Aster’in bir gündüz kâbusu içine hapsolan yeni filmi Midsommar (Ritüel ) 26 Temmuz’da Türkiye’de vizyona giriyor.
Film, Midsommar festivaline katılmak için İsveç’in bir köyüne giden bir çiftin hikâyesini anlatıyor. Kır hayatına huzurlu bir kaçış olarak başlayan bu gezi, kısa zamanda yerini bir pagan tarikatının başından çıkan şiddet dolu ve tuhaf bir yarışa bırakıyor. Filmin başrollerinde Florence Pugh, Jack Reynor ve Will Poulter yer alıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=OS8E4OFFBfU
Zorlu Performans Sanatları Merkezi (PSM), yedinci sezon programından ilk isimleri açıkladı. Zorlu PSM’nin yeni sezonundan heyecan verici isimlerin arasında CMYLMZ – Diamond Elite Platinum Plus ile Cem Yılmaz, geçtiğimiz sezon büyük yankı uyandıran Alice Müzikali, dünyaca beğenilen çağdaş dans gösterisi Sutra, 21. yüzyılın en yetenekli bestecisi olarak tanımlanan Alman müzisyen ve prodüktör Nils Frahm yer alıyor. Programda aynı zamanda Garanti BBVA Konserleri kapsamında Balthazar, Hindi Zahra, Hindistan’ın renkli kültürünü gösteri sahnesine taşıyan Beyond Bollywood Müzikali, tangonun en iyilerini buluşturan I am Tango dans gösterisi ve kült filmleri canlı orkestrayla birleştiren Movies in Concert Series bulunuyor.
İstanbul’un merakla beklenen festivallerine ev sahipliği yapan PSM’de bu sene yapılacak olan bazı etkinliklerin tarihleri ise şu şekilde; müzik, yaratıcılık ve teknoloji başlıklarıyla Barselona’daki merkezinden tüm dünyaya yayılan Sónar’ın İstanbul ayağı 6-7 Mart tarihlerinde gerçekleşirken MIX Festival Presented by %100 Music ise 15-16 Kasım’da yapılacak. PSM sezon başındaysa yeni bir festival konseptiyle “sonbahar ve melankoli” teması taşıyan Neue! Step’i ağırlayacak. “Her müziğin caz festivali” mottosuyla her yıl büyümeye devam eden PSM Caz Festivali de yine PSM programında yer alacak.
Arter, Eylül ayından itibaren Dolapdere’deki yeni merkezinde koleksiyonunun hem içinden hem dışından oluşturduğu sergilerin yanı sıra farklı disiplinleri bir araya getiren etkinlikler, film, öğrenme programı ve yayınlarıyla sanatı geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyor.
Zengin bir programla kapılarını ziyaretçilerine açmaya hazırlanan Arter’de koleksiyondan ve koleksiyon dışından toplam yedi sergi eş zamanlı olarak yer alacak. Arter Koleksiyonu’ndan oluşturulan grup sergileri arasında "Saat Kaç?" ve "Kelimeler Pek Gereksiz" başlıklı grup sergileri ile Altan Gürman kişisel sergisi ve Rosa Barba’nın Gizli Konferans başlıklı yerleştirmesi bulunuyor. Arter’in açılışında Ayşe Erkmen’in "Beyazımtırak" başlıklı retrospektif sergisine yer verilecek. İnci Furni’nin "Bir An İçin Durdu" ve Céleste Boursier-Mougenot’nun "offroad, v2" isimli kişisel sergileri de yeni binanın açılışıyla beraber sanatseverlerle buluşacak.
Sabancı Vakfı’nın ana destekçisi olduğu Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası (TUGFO), 21 – 22 Temmuz tarihlerinde İş Sanat Konser Salonu’nda müzikseverlerle buluşacak.
Şef Cem Mansur’un yönetiminde gerçekleşecek konserde orkestraya Moskova Devlet Senfoni Orkestrası, Samara Filarmoni Orkestrası ve Ukrayna Ulusal Filarmoni Orkestrası ile solist olarak konser veren piyanist Gökhan Aybulus eşlik edecek. Konser repertuvarında bu sene Wagner, Beethoven, Çaykovski, Rahmaninof, Prokofiev ve Weber’in yanı sıra Türk Besteci Füsun Köksal’ın Silent Echoes II adlı eseri de yer alacak.
Columbia Üniversitesi İngiliz Dili ve Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü Emeritus Profesörü Martin Meisel tarafından kaleme alınan Edebiyatta, Sanatta, Bilimde Kaos İmgelemi adlı kitap, Mehmet Moralı’nın çevirisiyle, Koç Üniversitesi Yayınları (KUY) tarafından yayımlandı.
Meisel, bu kitabında mutlak kaosu göstermek, ortaya koymak ve rasyonalize etmek için müthiş bir uğraş veriyor. Bu amaçla, kaos imgesinin toplumsal, psikolojik ve kozmolojik dönüşüm noktalarının öyküsünü aktarıyor. Edebiyattan, felsefeden, resimden, grafik sanatından, bilimden, dilbilimden, müzikten ve filmlerden örneklerle, 18. ve 19. yüzyıllarda kaosun yıkıcılıktan özgürlük ve enerji sağlama potansiyeli olan bir imgeye dönüşümünün olağanüstü öyküsünü anlatıyor.
Sophokles, Platon, Lucretius, Calderon, Milton, Haydn, Blake, Faraday, Çehov, Faulkner, Wells ve Beckett okumaları ile Brueghel, Rubens, Goya, Turner, Dix, Dada ve fütürist ressamların tablolarını aynı potada eriten Meisel, termodinamikte enerji ve entropinin ele alınışındaki devrime dikkat çekiyor. Yazar sonunda bu kaotik çerçeveyi anlam, amaç, ölümlülük ve zihin gibi konuları açıklamakta kullanıyor.
Görsel: “The Temptation of Saint Anthony,” 1556, Bowdoin College Museum of Art
2018 yılında İstanbul ve İzmir ayakları düzenlenen, yeme içme dünyasının son zamanlardaki yükselen kültürü kokteyllerin Türkiye'deki ilk festivali Cocktail Festival, 31 Ağustos Cumartesi günü İstanbul'daki evi KüçükÇiftlik Park'a geri dönüyor. Festival kokteyl denince akla gelen mekanların imza lezzetlerini sunacakları stantlar, workshoplar ve müzik eşliğinde kokteyl meraklılarını işin uzmanlarıyla bir araya gelme şansı sunuyor. Festivalde sahne alacak sanatçılar; Büyük Ev Ablukada, Son Feci Bisiklet, Nova Norda, Nilipek, Can Ozan, Jamie S.