GÜNDEM
  • 29-07-2019

    Edebiyatımızın usta kalemlerinden Metin Celal’in şehrin ücra köşesinde ufacık bir dairede yaşananları konu alan romanı Hayatın Ucu, Everest Yayınları etiketiyle yayımlandı.

    Celal, birbirine yaslanmaktan başka çaresi kalmayan iki insanın hayatın zorlukları karşısında sürdürdükleri bir yazgının anlatısını sunuyor okuruna. Babasını yaşadığı yerden alıp karısıyla paylaştığı şehrin ücra köşesinde, yeni yeni kurulan TOKİ sitelerinden birindeki ufacık daireye getiren Sedat, yavaş yavaş gözden kaybolur. Baba adeta bir yabancıdır evde. Geliniyle hiç hesap etmediği bir kader ortaklığında bulur kendini. Onları sonu polisiye olaylara varan zor bir yaşam bekler.

    “İnsan çok sevdiği birini uzun bir hastalıktan sonra kaybederse hem üzülür, hem de rahatlar. Sonra da hayatında bir boşluk hisseder. Çünkü giden yaşamında önemli bir yer dolduruyordur. Onun derdi senin derdin olmuştur. Gün boyu onunla uğraşırsın, iyi olsun, kendini daha iyi hissetsin diye... Sonra günün büyük bir bölümünü kaplayan o zaman dilimi boşalıverir. Gitmiştir, kendini çok yalnız, yapacak bir şeyi kalmamış hissedersin.”

    Görsel: Ekaterina Busygina

    0
    0
    1240
  • 29-07-2019

    Bu sene 15.’si düzenlenecek Bodrum Müzik Festivali, 22 – 25 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek. Festivalde 4 boyunca Fazıl Say, Pablo Ferrández, Ksenija Sidorova, Karsu, Elvin Hoxha Ganiyev, Vassilis Varvaresos, Sara Ferrández, Umut Sağlam, Kerem Tunçer, Orkun Pala, Quartet Parantez, Faruk Kalaycı, Francesco Tristano, Korhan Futacı, Jess Gillam, Zeynep Özsuca ve Mert Fırat gibi sanatçıların yanı sıra Bilkent Senfoni Orkestrası, Olten Filarmoni Orkestrası ve Finlandiya’nın olağanüstü tango yorumlarıyla ünlü armonika grubu Sväng gibi topluluklar da yer alacak.

    Festival kapsamında 23 - 24 Ağustos tarihlerinde Bodrum Mozole Anıt Müzesi kazı alanında ödüllü seyahat yazarı Saffet Emre Tonguç’un anlatımıyla Bir Bodrum Hikâyesi etkinliği gerçekleşecek. Fotoğrafçı Bruno Barbey’in “My Morocco” başlıklı sergisi, 22- 25 Ağustos tarihleri arasında festival kapsamında The Marmara Bodrum’da sanatseverlerle buluşacak.

    ​Festivalin bu seneki Onur Ödülü ise festivale verdiği destekle Bodrum’un sanatsal açıdan tanınırlığına katkıda bulnan, ünlü piyanist Fazıl Say’a takdim edilecek. Doğuş Grubu’nun “Doğuş’tan İyi Bir Gelecek Doğuş ile Gelecek” adlı sosyal sorumluluk çatısı altında düzenlenen festivalden elde edilen gelir bu sene de maddi imkânı yetersiz otizmli çocukların eğitimi için kullanılacak. 

    0
    0
    2499
  • 28-07-2019

    WWF’in (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) 1999 yılında, Avrupa’nın biyolojik çeşitlilik bakımından en değerli ve acil olarak korunması gereken 100 orman alanı arasındaki bölgelerden biri ilan ettiği Kamilet, Artvin’in Arhavi ilçesinde bulunuyor. İlkay Nişancı’nın 14. Boston Türk Filmleri Festivali ve 13. Çevre Filmleri Festivalleri’nden ödülle dönen belgesel filmi Kamilet ise bu bölgeye mercek tutuyor.

    ​2013 yapımı belgesel, bu vadide çekilmiş ilk film niteliğinde. İsmini geçtiği vadiden alan Kamilet, genç arıcı Erkan Can’ın emek ve yaşam hikâyesini anlatıyor. Filmde Erkan Can kendi kovanlarından bal sağması için çıktığı yolculuğu ve bu yolculuğun bitiminde vadinin bügünkü kaderini seyircinin önüne seriyor. Yerli ve yabancı pek çok festivalde ödülleri toplayan Kamilet, İlkay Nişancı’nın ilk belgeseli.

    0
    0
    6920
  • 28-07-2019

    Filtre Platform’un, iki uçtaki yaratım süreçlerini sorgulayan projeleri Gereksizler Kutusu: [S]atsan [S]atılmazın Envanteri ve Provalar, 26 Temmuz – 4 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşiyor. Gereksizler Kutusu, kitle için seri üretimin sonuçlarını irdeliyor. Evlerde bulunan eşyalar üzerinden kitsch, seri üretim, eşyalar ile kurulan psikolojik bağ ve gereksizlerin üzerimizde yarattığı etkileri tartışılıyor.

    Halka Sanat Projesi’nde iki ay boyunca devam eden Provalar atölyesinde ortaya çıkan çalışmalardan oluşan sergi, özgün yaratım yöntemlerini “gramer” ve “bozunum” temaları zemininde araştıran katılımcıların farklı disiplinlerdeki özgün tasarım araştırmalarını gösteriyor.

    ​Sergide yer alan sanatçılar arasında Alican Karakaya, Burçin Midilli, Emre Yorgancıgil, Merve Midilli, Naz Çetin, Nursel Akhan ve Tolgay Keskin yer alıyor. 

    0
    0
    1807
  • 28-07-2019

    Antropolog Marc Augé’nin hatırlama, unutma ve kimlikler üzerine kaleme aldığı kitabı Biri Sizi Bulmaya Çalışıyor, Adem Beyaz’ın çevirisiyle, Yapı Kredi Yayınları etiketiyle yayımlandı.

    Eski Amerikan filmleri tutkunu emekli edebiyat öğretmeni Julien, Claire adında genç bir kadın psikologla karşılaşır. Bir süre sonra Claire’in isteğini kırmayarak çalışmasına yardımcı olmaya karar verir ve geçmişini anlatmaya başlar. Julien anlattıkça Kurtuluş günleri, Cezayir savaşı, Mayıs 68 ve eski arkadaşlarının anıları yeniden su yüzüne çıkar, oysa Claire’in farklı bir amacı vardır.

    “Zaman, filmleri hatıraya dönüştürüyor, ama başka türlü hatıralara.”

    0
    0
    1432
  • 27-07-2019

    MSGSÜ Çağdaş Dans Ana Sanat Dalı’nda eğitim veren Prof. Tuğçe Tuna’nın danışmanlığında hazırlanan Yoğun Dans Günleri bu sene 26-31 Ağustos tarihleri arasında Beykoz Kundura’da gerçekleşiyor. Altı gün sürecek atölyede; çağdaş dans tekniği, doğaçlama, beden farkındalığı, esnetme, kondisyon ve kompozisyon çalışmaları yer alıyor. Her gün 6 saat sürecek atölyenin eğitmenleri arasında Hilal Sibel Pekel, Melih Kıraç, Aslı Öztürk ve Tuğçe Tuna bulunuyor.

    ​17 yaş ve üstü herkesin başvurabileceği atölyeye 2 Ağustos Cuma gününe kadar başvuru yapılabilecek.  

    0
    0
    2685
  • 27-07-2019

    Türkiye’de sürdürülebilir mimarinin önde gelen isimlerinden olan Avcı Architects, Suudi Arabistan’ın Basra Körfezi’nde bulunan Al Khobar kentinde tasarladığı ‘Al Khobar Karma Kullanım’ projesi ile Architizer A+ Awards 2019’da ‘Popular Choice’ (Popüler Seçim) ödülünü kazandı. Yılın en iyi mimarlık örneklerini tanıtmaya odaklanan ödül dünyanın en büyük çevrimiçi mimar topluluğu olan ‘Architizer’ tarafından düzenliyor. Projeler, Architizer'in internet sitesi üzerinden seyirciler tarafından değerlendiriliyor.

    ​Al Khobar Mixed Use projesinde 38.000 m² konut, 11.500 m² ofis, 6.000 m² otel ve 3.500 m² ticari fonksiyonun yanı sıra 200 m²’lik bir de cami bulunuyor. Toplamda 60.000 m²’lik inşaat alanına sahip olan karma kullanım projesi Al Khobar’da yeni bir çalışma-yaşam formu elde edebilmek amacıyla Avcı Architects tasarımıyla ele alınıyor.  

    0
    0
    1481
  • 27-07-2019

    Gezi yazarı Melih Uslu’nun okuru, Ege âşıkları Çetin Altan’ın, Halikarnas Balıkçısı’nın, Azra Erhat’ın peşinden az bilinen koylara, köy pazarlarına götürdüğü yeni kitabı Egeyi Gör ve Yaşa, Mona Kitap etiketiyle yayımlandı.

    Uslu; Fethiye, Dalyan, Köyceğiz, Ekincik, Akyaka, Marmaris, Selimiye, Bozburun, Söğüt, Rodos, Datça, Bodrum, Muğla, Çomakdağ gibi Ege’nin hepsi birbirinden farklı büyülü noktalarını gezdiriyor. Ege’yi Gör ve Yaşa hem eşsiz Ege coğrafyasını anlatıyor, hem de yazdığı üç kısa öyküyle karakterlerini ölümsüzleştiriyor.

    “Ne zaman şehrin karmaşasından uzaklaşıp kendimi dinlemek istesem, soluğu Dalyan’da alırım. Hemen iskele çevresinde Şahin Kaptan’ı bulur, motoru maviliklere sürmesini isterim. Gölü denize, yeşili maviye bağlayan Dalyan Kanalı’nda bir rüya âlemine açılırız birlikte. İrili ufaklı teknelerin sıralandığı minik limandan uzaklaştıkça evler küçülür küçülür ve nihayetinde görünmez olur. Bir süre sonra insan gözünün görebileceği her açı, betondan ve otomobilden uzaklaşır. Bana sorarsanız günümüzün büyük şehir insanı için en büyük lüks budur.”

    0
    0
    2531
  • 26-07-2019

    Ezhel ve Büyük Ev Ablukada’nın ortak çalışması Ne Deve Ne Kush adlı parça Olmadı Kaçarız & KOAL etiketiyle bugün yayımlandı. Parçanın kapak çalışmasını ise Zeynep Mar üstlendi.

    ​2017 yılında çıkardığı Müptezhel adlı albümünden bu yana büyük başarı yakalan Ezhel ve geçtiğimiz günlerde One Love Festival 15’te sergilediği performansla büyük beğeni toplayan Büyük Ev Ablukada’nın bir süredir merakla beklenen çalışmasını an itibariyle Spotifydan dinleyebilirsiniz.

    0
    0
    3675
  • 26-07-2019

    38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediği yayıncı ile illüstratör buluşmasını bu sene de gerçekleştirmek için profesyonel bir program hazırlıyor. Son katılım 30 Ağustos 2019.

    Geçtiğimiz yıl bu etkinlik kapsamında 66 illüstratör, 32 çocuk ve gençlik yayınevi ile tanışma ve çizimlerini tanıtma fırsatı yakaladı. Tüm çocuk ve gençlik yayıncıları ile illüstratörlerin katılımına açık olan buluşma 6 Kasım 2019 Çarşamba günü yapılacak. Yayınevi yetkilileri ile illüstratörlerin bir araya geleceği özel görüşmelerde illüstratörler portfolyolarını doğrudan yayıncılara sunabilecek, işlerini tanıtma fırsatı yakalayabilecekler.

    Başvuru için buradan başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması, özgeçmiş ve portfolyo ile birlikte en geç 30 Ağustos 2019 tarihine kadar istanbulkitapfuari@tuyap.com.tr adresine iletilmesi gerekmekte. Katılım şartlarına uyan illüstratörlerle iletişime geçilerek program daha sonra paylaşılacak.

    TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle 2-10 Kasım 2019 tarihleri arasında düzenlenecek.

    Buluşmaya katılım şartları:

    - 18 yaş üzerinde olmak
    - E-posta ile iletilecek portfolyoda farklı çizim tarzlarını yansıtan en fazla 3 adet çizimin yer alması ve sunum dosyasının PDF formatında olması ve dosyaların boyutunun 20 MB aşmaması gerekmekte
    ​- Yapılacak görüşmelerde geniş portfolyoların yanınızda getirilmesi ve görüşme sırasında tabletten, bilgisayardan veya basılı olarak sunulması

    ​​İllüstrasyon 2017 Bolonya Kitap Fuarı'ndandır.

    0
    0
    2382
DAHA FAZLA
Geldanlage