GÜNDEM
  • 16-08-2019

    Evin Sanat Galerisi, Nihal Elvan Erturan’ın küratörlüğünü üstlendiği karma sergi “Bitimsiz!”e ev sahipliği yapıyor. Sergide, modern zamanları öncesi ve sonrası ile düşünen; güncel/malzeme/teknik/anlayışları kullanarak “tarih”i, “bugün”ü, “ben”i, “beden”i, “doğa”yı yorumlayan dokuz sanatçı bulunuyor. Bu sanatçılar Vahap Avşar, Konstantin Bojanov, Engin Çavuşoğlu, Ahmet Elhan, Işık Güner, Hakan Gürsoytrak, Nasip İyem, Ekin Saçlıoğlu ve Tuğçe Ulugün’den oluşuyor. Sergi süresince her cuma günü Tuğçe Ulugün Tuna’nın küratörlüğünde performansların da düzenleneceği “Bitimsiz!”i 6 Eylül – 26 Ekim tarihleri arasında gezebilirsiniz.

    ​‘’Bitimsiz!’’, son yüzyıllarda yaşadığımız hızlı ve köklü değişimlerin sanatçıların sorgulama alanlarını, zaman algılarını nasıl değiştirdiğine bakıyor, doğa ve bedenle kurulan yeni ilişki biçimleri üzerine düşünüyor. Hiç bitmeyecek gibi davrandığımız “her şey”in katmanlı anlamlar/sorular/sorunlar yaratarak bize dönmesine tanıklık ediyor. Sergi; evrensel değerlerin, ideolojilerin, tarihin, doğanın, sanatın sonunun ilan edildiği bir dönemde, ilerleme odaklı, “yeni”yi işaret eden modernizme dönüp tekrar bakmayı deniyor. 

    0
    0
    2288
  • 16-08-2019

    Televizyon programcısı ve mizah yazarı Burak Akkul’un yaptığı seyahat programıyla aynı adı taşıyan kitabı Çok Gezenti – Şehirler ve İnsanlar, Hürriyet Kitap etiketiyle yayımlandı.

    “Bir seyahattir ömrüm duraklarında ölür, yollarında büyürüm.

    Ev, yuva, pembe panjur, nohut oda bakla sofa… Kendimi bildim bileli bunlar, bana huzur veren kavramlar değildi. Duruyorken nefes alamıyordum ben. Belli bir yerde durmak, ölümü kabullenmek gibiydi sanki. İki hafta aynı yerde kalsam, ömrüm iki hafta kısalmış gibi geliyordu. Evet durduğum yerde de yaşayabilirdim belki… Ama uzun yaşamak! Bunun için kesinlikle ‘gitmem' gerekirdi.

    Zaten bir tane olan ömrü uzatmayı kim istemez ki?
    Hayal ettiğin o kırları
    saçlarında görmeden
    ​…git.”

    0
    0
    2352
  • 15-08-2019

    Kundura Sinema, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) düzenlediği 16. İstanbul Bienali Paralel Etkinlikleri kapsamında “Hakikatten Uzaklaştıkça’’ adlı film programını ağırlayacak. Program filmleri, insan faaliyetlerinin gezegen üzerindeki ilişkisi ve etkisine odaklanarak bienalin bu seneki “Yedinci Kıta’’ temasına göndermede bulunuyor. Küratörlüğünü Pia Chakraverti-Wuerthwein ve S. Buse Yıldırım’ın yaptığı program dört kısa ve bir uzun metrajlı filmden oluşan özel seçkiden oluşuyor. Program 14 Eylül – 9 Kasım tarihleri arasında her cumartesi gerçekleşecek. 

    ​“Hakikatten Uzaklaştıkça’’ programında gösterilecek filmler arasında; Su Ming-Yen’in rüyasında tarif edilen kadını bulmak için bir dağa yolculuk eden adamın hikâyesinin anlatıldığı Flow adlı filmi, Natalie Cubides-Brady’nin İskoçya’nın kuzey kıyısında yer alan Dounreay adlı nükleer araştırma sahasında çalışan kurgusal bir karakterin kayboluşunu anlatan Beyond the North Winds: A Post Nuclear Reverie  adlı filmi yer alıyor. Ayrıca, Barbara Marcel’in Amazon ormanlarının bulunan ve üretilen resimlerinden oluşan bir kompozisyon niteliğindeki filmi The Open Forest ve Hindistan’ın köylerinden biri olan Kondwall ve yaşayanları hakkında mistik bir şiir filmi özelliğindeki Payal Kapadia'nın filmi And What is the Summer Saying de programda yer alıyor. Seçkide gösterilecek son film ise insan, doğa ve makinaların çarpışmalarını anlatan Lucien Castaing-Taylor ve Verena Paravel imzalı Leviathan.

    0
    0
    2030
  • 15-08-2019

    Pierre Gemme’in yazdığı Jess Pauwels’in resimlediği okumayı ve yazmayı yeni öğrenen çocuklara yönelik “Dinozor Okulu” serisinin dört kitabı Kahraman Diplo, Anki Sudan Korkuyor, Trise Kimi Seviyor? ve Stega’nın Doğum Günü, hep kitap etiketiyle yayımlandı.

    Esra Okutan’ın Fransızca aslından çevirdiği dizi 6 yaş ve üstü çocuklara okulu, okuma ve yazmayı eğlenceli kılıyor. Çocukların okuma becerisini geliştirmek ve bağımsız birer okur olmaları yolunda onlara kolaylık sağlamak amacıyla kaleme alınan dizide çocukların okul hayatında karşılaştıkları sıkıntı veren konular da ele alınıyor.

    Dinozor Okulu Kahraman Diplo: Dinozor Okulu’nda bütün arkadaşları küçük Diplo ile dalga geçiyordu. “Koca şey, canavar! Hem korkunç hem beceriksiz!” Peki ama ya Diplo’nun uzun boynunun arkasında bir kahraman gizleniyorsa?

    Dinozor Okulu Anki Sudan Korkuyor: Dinozorlar dalgalar arasında eğleniyor. Anki, hariç. O plajda, sırtı denize dönük oturuyor.

    Acaba küçük Anki deniz korkusunu yenebilecek mi?

    Dinozor Okulu Trise Kimi Seviyor?: Trise, Edmonta’yı her gördüğünde kekeliyor ve kıpkırmızı oluyor. Para, onları kıskanıyor ve Trise ile alay ediyor. Edmonta arkadaşları arasında bir seçim mi yapmalı?

    Dinozor Okulu Stega’nın Doğum Günü: Stega doğum gününü arkadaşlarıyla kutlamak için okula bir pasta getiriyor. Ama tam mumları üfleyecekken sınıfın arkasında bir patırtı kopuyor…

    0
    0
    2421
  • 14-08-2019

    Bu sene 7. kez sinemaseverlerle buluşacak Engelsiz Filmler Festivali İstanbul, Eskişehir ve Ankara olmak üzere 3 şehirde gerçekleşecek. Türkiye ve dünya sinemasının en iyi örneklerinden 48 filmi görme ve işitme engelli sinemaseverlerin erişimine uygun olarak erişebilir mekânlarda sunacak festival, film gösterimlerinin yanı sıra tüm yan etkinliklerini de erişilebilir olarak gerçekleştirecek.

    Festivalin etkinlik programında ise; film ekipleriyle söyleşiler, 9-12 yaş çocuklar için Canlandırma Atölyesi, otizm spektrum bozukluğu bulunan çocuk ve gençler için Otizm Dostu Gösterim, sanal gerçeklik deneyimi ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile yapılacak çeşitli paneller yer alıyor. Festival’deki tüm filmler göremeyenler için sesli betimleme, duyamayanlar için işaret dili ve ayrıntılı altyazı ile erişilebilir mekânlarda gösteriliyor.

    Tüm gösterimlerin ücretsiz olacağı festival bu yıl, 7-9 Ekim tarihleri arasında İstanbul, Boğaziçi Üniversitesi Sinema Salonu’nda (SineBu), 11-13 Ekim tarihleri arasında Eskişehir, Yunus Emre Kültür Merkezi’nde, 16-20 Ekim tarihleri arasında ise Ankara’da Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Goethe-Institut Ankara’da sinemaseverleri ağırlayacak.

    ​Festival hakkında ayrıntılı bilgilere www.engelsizfestival.com adresinden ulaşabilir, festivalin Facebook, Instagram, Twitter hesaplarından duyuruları takip edebilirsiniz.

    0
    0
    2172
  • 14-08-2019

    İpek Yeğinsü küratörlüğündeki “İntergalaktik” adlı sergi Anna Laudel’in yeni sezonunu açıyor. Sergide yer alan sanatçılar arasında Beyza Boynudelik, Şafak Çatalbaş, Alper Derinboğaz, Emin Mete Erdoğan, Horasan, Ekin Su Koç, Ali Miharbi, Ali İbrahim Öcal, Özcan Saraç, Meltem Sırtıkara, Merve Şendil ve İrem Tok var. Uygarlığımızı dünyanın ötesine taşıyıp hayatımızı orada sürdürmeyi başarırsak bizi nasıl bir geleceğin beklediği sorusundan yola çıkan sergi, 3 Eylül’de açılacak ve 20 Ekim’e kadar devam edecek.

    ​Sergi, insanlığın dünyada inşa ettiği sosyo-kültürel yapıların gezegen dışına olası bir göç durumundan nasıl etkileneceğine odaklanıyor ve bunu yaparken geçmiş ile gelecek gibi güncel kavramsal ikilemlere yönelik bağımsız bir tartışma alanı açıyor. “İntergalaktik”, gezegenimizin olanaklarını pervasızca tükettiğimizin kaçınılmaz farkındalığına dikkat çekerek, sanatseverlere uygarlığımızın geleceğine yönelik önemli sorular yöneltiyor.

    0
    0
    2794
  • 14-08-2019

    20. yüzyıl edebiyatının en önemli yazarlarından biri olan Stefan Zweig’ın insan ruhunun derinliklerine inen öykülerinden oluşan Masalımsı Bir Gece, Ahmet Arpad’ın çevirisiyle, Everest Yayınları tarafından yayımlandı.

    Zweig, çocukluk ve gençlik hayallerinin, unutulmuş düşlerin saklandığı karanlıklara benzersiz üslubuyla ışık tutuyor. Etraflarındaki “yabancı, ateşli” dünyayla aralarında bir bağ kurabilmek için kabuklarından çıkmaya çabalayan tutkulu erkekler, kadınlar ve çocuklar bu öykülerin kahramanları.

    “Ah, şu canlılığa bir girebilsem, başkalarının bu titreyen, gülen, soluk alan arzulayışlarına bir akabilsem, onların damarlarına dökülebilsem! Kargaşanın arasında küçücük ve adsız olarak yaşasam; şu dünyanın çamurunda görünmez bir hayvancık, on binlerce gürültüsü arasında arzuyla titreyen ışıltılı bir varlık olsam!”

    0
    0
    2404
  • 12-08-2019

    Profesyonel ya da henüz kariyerinin başında olan tüm opera sanatçılarının katılabileceği Siemens Opera Yarışması’nın elemeleri 6-8 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek. Jüri başkanlığını Profesör Yekta Kara’nın yürüteceği yarışmaya katılım Siemens.com.tr/opera19 adresi üzerinden sağlanacak. Yarışma için son başvuru tarihi 29 Ağustos.

    ​Yarışmayı birinci olarak tamamlayan opera sanatçısı, Almanya’daki Karlsruhe Operası’nda bir yıllık eğitim bursu ve Goethe-Institut İstanbul’da dört aylık Almanca dil eğitimi alma fırsatı yakalayacak. Yarışmanın ikincisi Avusturya Salzburg Mozarteum Müzik Akademisi’nde altı haftalık eğitim bursu ve Goethe-Institut İstanbul’da iki ay Almanca dil eğitimi alma şansı kazanacak. Yarışmanın üçüncüsü ise 2 bin Euro para ödülünün sahibi olacak. 

    0
    0
    2172
  • 12-08-2019

    Kitap sanatları ve hat koleksiyonlarından oluşan “Yazıda Âhenk ve Renk’’ adlı sergi, çarşamba günleri hariç her gün 22 Aralık’a kadar Sadberk Hanım Müzesi’nde görülebiliyor. Kitap sanatları konusunda uzman Prof. Dr. Zeren Tanındı’nın küratörlüğünü yaptığı sergide nâdîde el yazması Kur’ân-ı Kerîm, dua kitapları, ferman, berat ve vakfiye gibi belgelerle Osmanlı döneminin ünlü hattatlarının elinden çıkma Hilye-i Şerif, veciz sözleri ve duaları içeren hüsn-i hat levhalardan oluşan 200 eser yer alıyor.

    ​Sergide yer alan eserler arasında Seyyid Ahmed b. Abdurrahman’nın 1201’de (1786-87) kopyaladığı Kur’ân-ı Kerîm, Mîr Idris Ali tarafından 1789 – 1807 tarihleri arasında hazırlanmış Sultan III. Selim’in tuğrası, Bağdatlı hattat Derviş Ali Talibzâde’nin elinden Delâ’ilü’l – Hayrât’ta karşılıklı üç sayfada altın ve vişne rengi cetvel içine bol yeşil yapraklı pembe gül ve goncalardan oluşan yapıtlar yer alıyor.

    0
    0
    1901
  • 12-08-2019

    John Garrison’ın düşüncenin alanını tek bir nesne üzerinde genişletme deneyine giriştiği çalışması Cam, İthaki Yayınları’nın “ince şeylerin hatırını gözeten” dizisi Minima’nın üçüncü kitabı oldu.

    Garrison, camı saydam olduğu varsayılan ve dolayısıyla üzerine pek düşünülmeyen yaygın bir nesne olarak irdeliyor. Tarih boyunca içinde bulunulan dönemin kültürüne göre farklı işlevlere ve anlamlara bürünmüş camın hep başka dünyalara pencereler açtığını yalın bir dille anlatıyor.

    Cam hakkındaki muhtelif tasvirler ile camın yeni etkileşimler için eşsiz bir vaat sunduğu iddiasında olan gelecek vizyonları arasında düşünce açısından ilham verici bağlantılar kuruyor. Kutsal metinlerden Shakespeare ve Rönensans’a, Azınlık Raporu ve Uzay Yolu gibi popüler bilimkurgu filmlerinden güncel interaktif teknolojilere uzanan örneklerle meramını somut bağlamlara oturtarak, gündelik dünyamızı her geçen gün daha da saran cama dair ufuk açıcı iç görüler sunuyor.

    Görsel: Reem Hossam

    0
    0
    1412
DAHA FAZLA
Geldanlage