GÜNDEM
  • 26-05-2021

    Donna Guthrie'nin ilham peşinde koşan genç William Shakespeare’in hikâyesini anlattığı, Asa Gilland'ın resimlediği Uçarı Kaçarı Sözcükler: Shakespeare İlham Peşinde Koşuyor, Gonca Özmen’in çevirisiyle Kırmızı Kedi Çocuk’tan çıktı.

    Bu resimli hikâye Shakespeare’in dizelerindeki en güzel sahnelerde geçiyor. Tüm zamanların en tanınmış oyun yazarı William Shakespeare bile sözcükleri evcilleştirmek için uğraştı.
Ünlü dizeler, bilinen karakterler ve büyük ozanın yarattığı sözcüklerle dolu. Uçarı Kaçarı Sözcükler, aynı zamanda yazmaya, dile ve yaratıcılığa dair eğlenceli bir anlatı sunuyor çocuklara.

    ​“Bir sabah, William penceresini açtı ve sözcükler içeri doldu. Onları yakalamaya çalıştı ama sözcükler, William’ın parmaklarının arasından kayıp gittiler! Genç William, sonsuza dek ortadan kaybolmadan önce, uçarı kaçarı sözcükleri yakalamanın bir yolunu bulabilecek mi?”

    0
    0
    1287
  • 25-05-2021

    Orkestra Şefi Cem Mansur yönetimindeki CRR Oda Orkestrası, “Geri Dönüşüm” temalı bir konser verecek. Müzik dünyasında yaşanan geri dönüşümlerin yansıtılacağı konser 31 Mayıs 20:00’da CRR Konser Salonu YouTube hesabında yayımlanacak ve bir hafta boyunca dinleyicilerle buluşacak.

    CRR Konser Salonu Genel Sanat Yönetmeni Cem Mansur konser hakkında şunları söylüyor: “Geri Dönüşüm” kavramı yaşamlarımızda oldukça yeni, ancak müzik tarihi boyunca besteciler, farklı eserler için yarattıkları müzikleri birden fazla defa ve çeşitli kılıklarda “geri dönüştürmüşler. İyi malzemenin bir defa kullanılıp atılmasını istemeyip yeni güzelliklerin kapısını açan dört bestecinin dört farklı yaklaşımı bu konserde bir araya geliyor. 

    Barber’ın, büyük popülariteye ulaşmış “Adagio”su, yaylı dörtlünün bir bölümü olarak ortaya çıkmış, sonra eşliksiz koro ve orkestra eseri olarak da iki defa yaşama dönmüş. Çaykovski’nin “Andante Cantabile”si, o kadar sevilmiş ki, bir kısmı bestecinin kendi tarafından da olan düzenlemesi yapılmayan çalgı veya grup kalmamış. Norveçli besteci Grieg, kendine has kuzeyli duyarlılığıyla yazdığı “Kalp Yarası” ve “Son İlkbahar” şarkılarını, “İki Ağıtsal Melodi” adıyla yaylı çalgılar orkestrası için düzenlemiş. Kendinden önceki çağların müziklerini yirminci yüzyılda en ustaca kullananlardan biri İtalyan besteci Respighi, “Antik Danslar ve Aryalar” adını verdiği üç diziden sonuncusu, 16. ve 17. yüzyıllardan melodileri muhteşem bir eser yaratmak için kullanmış.”

    Konserde Cem Mansur, Cemal Reşit Rey Oda Orkestrası’nı yönetirken eserlerle ilgili anekdotları da izleyicilere aktaracak. Bu “Çevreci” konseri 31 Mayıs 20:00’dan itibaren CRR Konser Salonu YouTube hesabından izleyebilirsiniz.

    0
    0
    1967
  • 25-05-2021

    İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ve Pera Müzesi’nin geçtiğimiz Nisan ayında düzenlediği “Istanbul Unbound: Environmental Approaches to the City” (Bendine Sığmayan İstanbul: Kente Çevresel Yaklaşımlar) konferansı kapsamında “29,9 km Söyleşileri” isimli yeni bir söyleşi programı gerçekleştirilecek.

    Çevrim içi söyleşi programı konferans kapsamında gösterilen, ekoloji ve sanat çalışmaları yürüten birbuçuk kolektifi tarafından düzenlenen “29,9 km” başlıklı video programındaki çalışmaları merkezine alacak. Söyleşi serisinin ilk etkinliğinde içinde bulunduğumuz jeolojik çağı temsil eden ve çoğunlukla İstanbul’un Marmara Denizi banliyölerinden olan Prens Adaları kıyılarında toplanmış Calx ruderalis Istanbulensis numunelerine odaklanılacak. Timur Hammond, Elif Kendir-Beraha, Aslıhan Demirtaş ve Ali Mahmut Demirel etkinlikte konuşmacı olarak yer alacak. İkinci etkinlik ise iki oturumdan oluşacak ve İstanbul’un balıkları ile “ekolojik keder” konularına odaklanacak. İkinci etkinliğin Ayşenur Arslanoğlu, Özden Demir ve Mert H. Atalay katılımıyla gerçekleşeceği ilk kısmında, Boğaz’ın hikayesi balıklar üzerinden anlatılacak. Etkinliğin ikinci kısmında ise Solastalji konusu Deniz Gündoğan İbrişim, Aysim Türkmen ve Serhan Erkol’un katılımıyla işlenecek.

    Doğal-yapay, canlı-cansız gibi kavramlara atfettiğimiz anlamları sorgulayan “29,9 km Söyleşileri” Zoom Meeting uygulaması üzerinden yapılacak. Söyleşi serisinin 26 Mayıs Çarşamba günü 19.00’da yapılacak ilk etkinliğine buradan, 29 Mayıs Cuma günü saat 18.00’da gerçekleştirilecek ikinci etkinliğine ise buradan kayıt olarak ücretsiz olarak katılabilirsiniz.

    Etkinlik Programı:

    26 Mayıs Çarşamba
    19.00     Calx ruderalis subsp. Istanbulensis
    Timur Hammond, Elif Kendir-Beraha, Aslıhan Demirtaş ve Ali Mahmut Demirel

    29 Mayıs Cuma
    18.00     Balıkların İstanbul’u, Bakaliaros
    Ayşenur Arslanoğlu, Özden Demir, Mert H. Atalay

    18:45     Deniz Küstü: Beykoz’da Solastalji ve Ekolojik Keder
    Deniz Gündoğan İbrişim, Aysim Türkmen, Serhan Erkol

    0
    0
    1249
  • 25-05-2021

    Murat Gülsoy’un insan ruhundaki karanlık sırları ve tekinsizlik hissini muzip ve ürkütücü bir atmosferin içinde anlattığı öykülerinden oluşan yeni kitabı Belirsiz Bir Ânın Kıyısında, Can Yayınları’ndan çıktı.

    Gülsoy, kitapta yer alan yedi öyküde gerçekle gerçeküstünün sınırlarında dolaşıyor.

    Tek katlı, bahçeli evlerin olduğu otoban kenarındaki gizemli mahalleden oyuncu belleğin dehlizlerine, kuyuya fısıldanan sırlardan mezarından kalkıp gelen ölülere, insan gibi makinelerin tuhaf dünyasından uykuyla uyanıklık arasındaki belirsiz anlara uzanan tekinsiz bir yolculuk; acımasız bir yazarın kaleminden çıkan uçuş korkusu ve nihai sonsuzluk.

    "O noktadan sonra yaşananlar alacakaranlıktır."   

    0
    0
    1560
  • 25-05-2021

    Ankaralı synth-pop ikilisi Soft Analog, 5 parçadan oluşan Arasında Dünyanın adlı EP’sinden ilk parçası “Mesafeler”i klibi ile birlikte yayımladı.

    Temmuz ayı başında yayımlanacak Arasında Dünyanın adlı EP’de “Bir Çırpıntı Var”, “Kaçardım”, “Kim Gösterir Bana Nasıl Olmalı?”, “Mesafeler” ve “Yolculuk” adlı 5 parça yer alıyor. Şarkılarında modernizm, şehirleşme, birey-toplum ilişkisi gibi kavramlara odaklanan Soft Analog, yeni EP çalışmalarında da yine aynı kavramları ele alıyor.

    Morrie Records etiketiyle yayımlanacak EP’nin tüm parçalarının kliplerinin yönetmenliğini Selçuk Demirci yaptı. 5 parçadan oluşan Arasında Dünyanın isimli EP’nin klipleri, bir hikâyeyi tamamlayacak şekilde sırasıyla Youtube’da yayımlanacak. Ayrıca EP’nin hazırlık aşamasında grup üyeleri Ömer Çelik ve İdil Tavşanlı tarafından kaydedilen görüntülerden de bir belgesel hazırlandı. Morrie Records yapımcılığında belgeselin kurgusu tamamlanacak ve dijital platformlarda izleyiciyle buluşacak.

    Soft Analog “Mesafeler” adlı parçayı şu şekilde anlatıyor: “Şarkı genel olarak dış dünyayla olan bağı gittikçe zayıflayan bir karakterin hislerini yansıtıyor. Ayrıca birçoğumuzun da bu şekilde yaşamaya başladığını vurguluyoruz. Nakaratta ise bir uyanışla, hayat denen bu uzun yolculukta kat ettiğimiz mesafelerin önemini ve bu yolculuğu, yüksek bir bilinçle deneyimlemenin gücünü anlatıyoruz. EP’nin son parçası “Yolculuk”un izlerini taşıyan “Mesafeler”; onun bir girişi niteliğinde.”

    Soft Analog’un “Mesafeler” isimli yeni şarkısının klibini buradan izleyebilirsiniz.

    https://www.youtube.com/watch?v=yV9F1uPJfcw

    0
    0
    2017
  • 25-05-2021

    İzmir Büyükşehir Belediyesi “TECHNÊ” başlıklı sergiyi 28 Mayıs - 28 Haziran tarihleri arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluşturuyor. Dijital ile dönüşen resim sanatının Türkiye’deki ilk örneği olan sergide Gizem Renklidağ’ın analog ve dijital teknikleri bir arada kullanarak resim sanatını bambaşka deneyimlere taşıyor.

    “TECHNÊ” sergisi dijital sanat stüdyosu DECOL prodüktörlüğünde Gizem Renklidağ ve N. Cihan Çankaya’nın eş-kuratörlüğünde başladığı İstanbul yolculuğuna, İzmir’de devam ediyor. Renklidağ’ın kendi geliştirdiği “FISPIS” isimli teknikle hayata geçirdiği eserler, dijital sanat alanının usta isimleri aracılığı ile dönüşüyor ve bambaşka bir deneyim sunuyor. İzleyiciyi alışılmışın dışında çok katmanlı bir sanat deneyimi yaşamak için interaktif, hareketli ve eğlenceli dünyalara götüren sergi, tuvallerin teknoloji ile dönüşüp dijitalleştiği, hareketlendiği, sese-müziğe dönüştüğü benzersiz bir dünya yaratıyor.

    “TECHNÊ” 2017’de İstanbul’da ilk kez sanatseverlerle buluşmasından itibaren dijital sanatçıların kolektif üretimleriyle süreç içinde gelişerek büyüdü. Sanatçılar tuval resimlerine bambaşka formlar ve boyutlar kazandırarak, resim sanatını dijital tekniklerle dönüştürerek birçok farklı performans ve deneyim tasarladı. Ahmet Said Kaplan, Can Büyükberber, Deniz Kader, Hakan Hısım, Batuhan Güven, Hakan Yılmaz, Lara Kamhi, Mehmet Kızılay, Selay Karasu resim üzerine projeksiyon mapping ile algı sınırlarını zorlarken, HA:AR (Hande Şekerciler ve Arda Yalkın) karışık multimedya tekniği, Ender Diril foto-manipülasyon, Merve Özgören plastik sanat enstalasyonu, Ozan Türkkan yapay zekâ kullanarak ürettiği animasyonla, Süleyman Yılmaz interaktif yerleştirmesi aracılığıyla izleyicileri çok katmanlı bir deneyime davet ediyor.

    “TECHNÊ” başlıklı sergi, 28 Mayıs - 28 Haziran tarihleri arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde ziyaret edilebilir.

    0
    0
    1866
  • 25-05-2021

    Kozanın TereddütüÖlü Çiçekler Müzesi ve Köprüde Durup Beni Öpmesini Bekleyeceğim kitaplarıyla edebiyatımızın dikkat çeken yazarlarından Gözde Kurt’un yeni romanı Böyle Şeyler Hep Gece Olur, Alakarga Yayınları’ndan çıktı.

    Böyle Şeyler Hep Gece Olur, yaşamını yoluna koymuş, bir anlamda “işi rast gitmiş” genç ve gözde bir komedyenin karlı bir İstanbul akşamında “oyundan düşmesi” ile başlıyor. Yani âşık olmasıyla.

    “Mutlu olmak başka, umutlu olmak başka şeydir. Demem o ki, kadınlarda gördüğüm o umut dolu halden ötürü, onlara hiç âşık olamadım. Kimisinden hoşlandım, kimisine alıştımsa da, kendimi unuturcasına, bir uçurumdan düşercesine düşmedim, bir ırmağın akışına kapılırcasına kapılmadım hiçbirisine. Yani, kapılmamıştım. Ta ki, ona dek.”

    0
    0
    1371
  • 24-05-2021

    Bu sene “Araftan Çıkmak” temasıyla düzenlenen 24. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, çevrim içi olarak 27 Mayıs - 3 Haziran tarihleri arasında, Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi ve CerModern’de açık hava sinemasında ise 4 Haziran - 11 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek. Festival kapsamında direnen, ilham veren, dayanışan kadınların hikâyelerini anlatan yapımlar sinemaseverler ile buluşacak.

    Sushmit Ghosh ve Rintu Thomas yönetmenliğini üstlendiği ve Sundance Film Festivali’nde Dünya Sineması - Belgesel bölümünde Jüri Özel ve İzleyici Ödüllerini kazanan Writing With Fire, Berlin Film Festivali kapsamında izleyiciyle buluşan Joana Hadjithomas ve Khalil Joreige yönetmenliğini yaptığı Memory Box ve Anne Zohra Berrached imzalı Copilot programda öne çıkan filmler arasında.

    Türkiye’den ise Nisan Dağ’ın yönettiği ve Talinn Film Festivali’nde En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazanan Bir Nefes Daha ve Venedik’te Geleceğin Aslanı Ödülü’nü ve Antalya Film Festivali’nde En iyi Film Ödülü’nü kazanan Azra Deniz Okyay’ın Hayaletler filmleri festivalde gösterime girecek. Ayrıca Nisan Dağ ve Azra Deniz Okyay festivalde konuk olarak yer alacak.

    Oscar Ödülleri’nde En İyi Uluslararası Film kategorisinde ilk kez iki kadın yönetmenin filmi birden aday gösterilmişti bu iki filmde festivalde yer alacak. Kaouther Ben Hania’nın yönetmenliğini yaptığı Derisini Satan Adam / The Man Who Sold His Skin filmi ve Jasmila Žbanić’in Nereye Gidiyorsun Aida?/Quo Vadis Aida? filmi festivalde izleyiciyle buluşacak. Bu iki yönetmenin de festivale konuk olarak katılması bekleniyor.

    Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin her sene sinemadaki kadın emeğinin önemini vurgulamak ve yeni kuşak kadın sinemacıları cesaretlendirmek üzere verdiği ödüllerin bu senedeki sahipleri 4 Haziran akşamı yapılacak törende açıklanacak. Bu sene Onur Ödülleri Nur Sürer ve Zuhal Olcay’a, Bilge Olgaç Başarı Ödülleri Ayta Sözeri, Demet Evgar, Ekin Fil ile Gülin Üstün’e, Genç Cadı Ödülü de Ahsen Eroğlu’ya verilecek. Bu senenin Tema Ödülleri’nin sahipleri ise kadınların kazanılmış haklarını korumak amacıyla kurulan EŞİK- Eşitlik İçin Kadın Platformu, Arjantin’de başlayan ve kadın cinayetlerine karşı mücadeleleri tüm Latin Amerika'ya yayılan Ni Una Menos (Bir Kişi Daha Eksilmeyeceğiz) ve Polonyalı kadınların kürtaj hakkı mücadelesinden doğan, kadın grevi pratiğiyle kadınların temel haklarını savunan Strajk Kobiet (Kadın Grevi) olacak.

    ​24. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin biletleri çevrim içi gösterim platformu Festivalscope üzerinden 25 Mayıs’tan itibaren satışa çıkacak. Filmler programda belirlenen gün ve saatte gösterime açılacak ve üç gün boyunca Festivalscope platformundan izlenebilecek. Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi ve CerModern’deki açık hava sinemasında yapılacak gösterimlerinin biletleri ise 1 Haziran’dan itibaren Biletix üzerinden satışa çıkacak. 24. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. 

    0
    0
    2555
  • 24-05-2021

    Murat Germen’in Cue Art Space ve Artcrowdistanbul Online Galeri iş birliğiyle fiziksel ve sanal olarak eş zamanlı düzenlenecek “Masal” başlıklı kişisel sergisi 27 Mayıs - 16 Haziran tarihleri arasında Yapı Kredi bomontiada ALT’ta sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Germen’in el ile müdahale ettiği tek edisyondan oluşan eserlerinin bulunduğu sergi kapsamında sanatçının edisyonlu yirmi eseri 30 Ağustos tarihine kadar Artcrowdistanbul’un dijital platformunda sergilenecek.

    Sanatçılar ve sanat projeleri için iş birliği ortamı yaratarak, yol göstermeyi hedefleyen Cue Art Space’in açılış sergisi “Masal”a eş zamanlı olarak açılacak sanal sergide Germen’in Cue Art Space ile beraber yürüttüğü, NFT formatında Blokzincir üzerinde yer alan ilk işleri sanatseverlerle buluşacak. 40 senedir sayısal süreçlerle içli dışlı olan Germen, bu sergisinde de yine bir rastlantısal sayısal dönüşüm sürecinden faydalanıyor. 2019 yılında ürettiği eserlerde fotogrametrik üç boyutlu modelleme yöntemi kullanan sanatçı, fotoğrafın üç boyutlu modele dönüşmesi sürecindeki sadakati iyice azaltmak için parametrik tercihleri bilinçli olarak en “kaba” seviyelere çekiyor. Bunun sonucunda ortaya çıkan umulmadık soyut görsellikler ve gerçekçi somutluktan kopuş, ana akım medya üzerinden nesnel diye aktarılan içeriklerin temelde eksik, öznel, taraflı aktarımlar olduğunu hakikat yerine zamane masallarının anlatıldığını izleyiciye anlatıyor.

    Murat Germen’in “Masal” başlıklı kişisel sergisi 16 Haziran tarihine kadar Yapı Kredi bomontiada ALT - Beyaz Oda’da, hafta içi her gün 10:30 - 19:30 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir. Ayrıca sergi, Artcrowdistanbul’un dijital platformunda çevrim içi olarak görülebilir.

    Künye:
    1- Murat Germen, Masal 2, 2021, Fotogrametrik dijital eserin kromojenik baskısı + 50 adet 2x50cm ebadında 1mm’lik Forex şerite sıvama + 5mm Forex
    2- Murat Germen, Masal 1, 2021, Fotogrametrik dijital eserin kromojenik baskısı + 50 adet 2x50cm ebadında 1mm’lik Forex şerite sıvama + 5mm Forex arkalık + 20mm alüminyum karkas, 100 x 50 cm,Tek edisyon
    3- Murat Germen, Mardin, 2019, Fuji Crystal Archive Pearl kağıt üzerine kromojenik baskı, Fotogrametri ile üretilmiş dijital eser, 150 x 75 cm, 3 edisyon + 1 AP + 1 NFT
    ​4- Murat Germen, Tarihi Yarımada, 2019, Fuji Crystal Archive Pearl kağıt üzerine kromojenik baskı, Fotogrametri ile üretilmiş dijital eser, 150 x 75 cm, 3 edisyon + 1 AP + 1 NFT

    0
    0
    3075
  • 24-05-2021

    Everest Yayınları tarafından düzenlenen “İlk Roman Yarışması”na 30 Temmuz 2021 tarihine kadar sürecek başvuru süreci başladı.

    Bu yıl ödül jürisinde Asuman Kafaoğlu-Büke, Bahriye Çeri, Gülfem Pamuk, Sema Kaygusuz, Zekiye Antakyalıoğlu yer alıyor.

    Yarışmaya katılmak isteyenlerin roman dosyalarını özgeçmişinizleriyle birlikte 30 Temmuz 2021 tarihine kadar ilkroman@everestyayinlari.com adresine göndermeleri gerekmekte. Yarışma sonucu 1 Kasım 2021 tarihinde açıklanacak.

    Görsel:  Debbie Commodore

    0
    0
    2044
DAHA FAZLA
Geldanlage