GÜNDEM
  • 05-09-2023

    Moda Sahnesi, yeni sezonun açılışını Joël Pommerat’ın yazdığı İki Kore’nin Birleşmesi oyunu ile 7 Eylül’de yapacak.

    Güncel Fransız Tiyatrosu’nun önemli isimlerinden Joël Pommerat’ın kaleme aldığı, Mine Çerçi’nin çevirdiği, Kemal Aydoğan yönetmenliğini üstlendiği İki Kore’nin Birleşmesi oyunu, 7 Eylül’de prömiyer yapacak. Episodik yapısı ile seyircisini sahnelerimizde sıklıkla rastladığımız yapının dışına çıkartacak oyunda; Neriman Uğur, Levent Tülek, Sedat Kalkavan, Asiye Dinçsoy, Reyhan Özdilek, Melek Ceylan ve Damla Pehlevan rol alıyor. Oyunun tasarımını Bengi Günay, ışık tasarımını İrfan Varlı, kontak doğaçlama çalışmalarını ise Dilan Yoğun üstleniyor. Müzikler ve şarkı düzenlemeleri ise Damla Pehlevan’a ait. İki Kore’nin Birleşmesi 7 Eylül’deki prömiyerinin ardından 8, 9, 10, 12, 13 ve 14 Eylül’de de sahnelenecek.

    İki Kore’nin Birleşmesi oyunun biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

    0
    0
    1585
  • 05-09-2023

    KüçükÇiftlik Park’ın konser serisi 100% Müzik Sunar: Park’ta Rock, 30 Eylül’de Türkiye’nin önemli rock gruplarından The Ringo Jets’i ağırlayacak. Yüzdeyüz Müzik katkıları ve URU organizasyonuyla düzenlenen konserin açılışını Hedonutopia ve Birkan Nasuhoğlu yapacak.

    100% Müzik Sunar: Park’ta Rock serisi, The Ringo Jets, Hedonutopia ve Birkan Nasuhoğlu’nun art arda sahnede olacağı bir konsere devam ediyor. 2012’de çıkış yapan The Ringo Jets, gitarlarda Tarkan Mertoğlu ile Deniz Ağan ve davulda Lale Kardeş’ten oluşuyor, vokaller ise üç grup üyesi arasında paylaşılıyor. Kendi isimlerini taşıyan ilk albümlerini 2014’te yayımlayan grup, Primavera Sound, Les Rencontres, Transmusicales, Gutter Island, Rock’n Coke, Øyafestivalen ve Sziget gibi büyük festivallerde sahne aldı. Rock’n roll ile saykodelik müziği harmanladıkları tekliler ve albümlerle büyük bir dinleyici kitlesi edinen The Ringo Jets, Tarkan Mertoğlu’nun ilk prodüktörlük ürünü olan son albümleri Radio Ringo’yu Nisan 2023’te yayımladı. Fırat Külçek ve Kerem Feyzi’den oluşan indie-elektronik ikilisi Hedonutopia, elektronik ritimler, uçuşan melodiler ve uzaktan geliyormuş gibi duyulan derin vokallerle deneyselliğin çorak topraklarından, melankolinin derin sularına kadar geniş bir coğrafyada geziniyor. Müzik hayatına 2013’te Yedinci Ev grubuyla başlayan ve 2018’den bu yana solo kariyerine devam eden Birkan Nasuhoğlu; teklileri, EP’leri ve albümlerinin yanı sıra Gökhan Türkmen, Elçin Orçun, Dilhan Şeşen gibi isimlerle yaptığı ortak yapımlarıyla da dinleyicilerin dikkatini çekiyor.

    ​Yüzdeyüz Müzik katkıları ve URU organizasyonuyla düzenlenen 100% Müzik Sunar: Park’ta Rock konser serisinin biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

    0
    0
    1439
  • 05-09-2023

    Coşar Kulaksız’ın dünyanın farklı ülkelerinde çektiği fotoğraflardan oluşan “ARADA” başlıklı kişisel sergisi 15 Eylül - 15 Ekim tarihleri arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Kültür Sanat Merkezi Tophane-i Amire’de sanatseverlerle buluşacak.

    Fotoğraf sanatçısı ve küratör Coşar Kulaksız’ın “ARADA” kalma hissini yansıtmayı hedeflediği fotoğraflarından oluşan serginin küratöryel konsept ve sergi tasarımını Bülent Erkmen üstlendi. Üç yıl boyunca dört kıtada farklı coğrafyalarda çekilen fotoğraflarda sanatçı, “Değişmek ile aynı kalmanın, şimdi ile sonranın” aradalığını anlatıyor.

    Coşar Kulaksız sergi hakkında şunları söyledi: “Bu sergimin ana teması arada kalmışlık. İnsanın ruhen ve bedenen yaşam ile ölüm, sevgi ve nefret, gökyüzü ile yeryüzü, doğa ile medeniyet, geçmiş ve gelecek gibi kavramlar arasında kalmasını yansıtıyor. Yeni sergide yer alan fotoğraflarım bu duyguların betimlediği görüntülerden oluşuyor.”

    Coşar Kulaksız’ın “ARADA” başlıklı kişisel sergisi 15 Eylül - 15 Ekim tarihleri arasında pazartesi hariç her gün 10.00 - 19.00 saatlerinde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Kültür Sanat Merkezi Tophane-i Amire’de ziyaret edebilirsiniz.

    0
    0
    3467
  • 05-09-2023

    Çocuk kitapları, dergileri ve radyo programlarıyla tanınan M. Banu Aksoy’un macera dolu yeni romanı Balıkçı Korsanlar, Ali Çetinkaya’nın resimleriyle Can Çocuk tarafından yayımlandı.

    M. Banu Aksoy, Balıkçı Korsanlar romanında okurlarını her günü aynı şekilde yaşamaktan sıkılıp değişikliklere cesaret eden bir mürettebatla tanıştırıyor. Birbiriyle atışmaktan geri durmayan Pembesomon ile leziz yemekler yapan Konserve’nin, dürbün gözlü Tüysüzkerevit ile meraklı kızı Barbunya’nın, iki çocukluk arkadaşı Zargana ile Yağlıhamsi’nin, muzip dede Hamsipaluk’un, çatık kaşlarının ardındaki sevecen bakışlarıyla Kaptan Hamsisever’in, eski yelken şampiyonu dümenci Çiroz’un macera dolu, bir o kadar da komik hikâyesine davet ediyor.

    “Güneş doğuyor, Mavi Sardalya enginlere açılıyor! Palamut Kasabası’nın en şenlikli gemisi Mavi Sardalya’nın balıkçıları bu sabah kıyıdan ayrılmamış. Mürettebat toplanmış, merakla ortalarda görünmeyen Kaptan Hamsisever’i bekliyor. Dün tayfalardan Yağlıhamsi, “Hep aynı. Hep aynı...” geçen günlerini değiştirmek için yüreğinden geçenleri dillendirdi. Mürettebat bu durumdan biraz endişeli. Kaptan ise kararını verdi: Birlikte yeni bir sefere çıkacaklar! Bu sefer, fırtınasıyla, keşfedilen adalarıyla, su altından çıkan gizemli sandığıyla, onları Kızılkorsan’ın hazinesine ulaştıracak. Hazineyi bulmak kolay... Bulduğunu anlamak ise marifet!”

    0
    0
    1201
  • 04-09-2023

    Zorlu PSM, 11. sezonunun açılışını Türkiye’nin öncü rock gruplarından mor ve ötesi’nin Senfonik konseriyle 21 Eylül’de yapacak.

    Zorlu Performans Sanatları Merkezi, “Dünyan Değişsin” mottosuyla 11. sezonuna başlıyor. Şef Orçun Orçunsel yönetimindeki Avrasya Filarmoni Orkestrası’nın mor ve ötesi’ne eşlik edeceği konser, 21 Eylül Perşembe saat 21.00’de Zorlu PSM’de müzikseverlerle buluşacak. Yirmi yıl boyunca kültleşmiş albüm, sayısız tekli yayımlayan hem Türkiye’de hem de yurt dışında yüzlerce canlı performans sergileyen, rock müziğin en önemli temsilcilerinden mor ve ötesi, Şef Orçun Orçunsel yönetimindeki Avrasya Filarmoni Orkestrası ile birlikte Zorlu PSM’nin 11. sezonunun ilk konserine imza atacak. Konserde mor ve ötesi, “Daha Mutlu Olamam”, “Bir Derdim Var”, “Cambaz”, “Oyunbozan” başta olmak üzere efsaneleşen şarkılarını seslendirecek.

    ​21 Eylül Perşembe saat 21.00’de Zorlu PSM’de gerçekleşecek mor ve ötesi Senfonik konserinin biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

    0
    0
    3142
  • 04-09-2023

    İstanbul’un iki yakasında Beyoğlu, Çemberlitaş ve Yeldeğirmeni’nde olmak üzere üç farklı mekâna yayılarak yedi performans sanatçısını konuk eden Akan Beden Performans ve Konuşma Dizisi’nin ikinci edisyonu 6 Eylül’de başlayacak.

    Zeynep Nur Ayaoğlu, Melike Bayık ve Abdullah Ezik tarafından düzenlenen program, 6 Eylül Çarşamba günü Sanat Kritik’te başlayacak, 8 Eylül Cuma günü Barın Han’da devam ederek 13 Eylül Çarşamba günü KOLİ Art Space’te sona erecek. Etkinlik kapsamında akışkanlık, dolambaçlılık, elastiklik ve çeviklik gibi temalara uygun olarak seçilen canlı performanslar ve video kayıtları izleyiciyle buluşacak.

    Akan Beden’in birinci oturumu Gözde Mimiko Türkkan ve Pınar Derin Gençer katılımıyla 6 Eylül’de gerçekleşecek. Abdullah Ezik’in moderatörlüğünde Sanat Kritik’te gerçekleşecek etkinlikte Gözde Mimiko Türkkan “Dalgalanan Bedenler, Bedenlenen Dalgalar” başlıklı performatif bir sunum yapacak. Ardından Pınar Derin Gençer, kurucusu olduğu İstanbul Performance Art iş birliği ile, “Hafızanın Katmanlarında Yürümek” başlıklı bir konuşma gerçekleştirecek. Sanatçıların video performansları ise mekânda gün boyunca sanatseverlerle buluşacak.

    İkinci oturum Hilal Polat, Julie Upmeyer ve Marirose Pritchard ve Aslı Dinç’in katılımcıyla 8 Eylül Cuma günü katılımcılarla buluşacak. Zeynep Nur Ayanoğlu’nun moderatörlüğünde Barın Han’da gerçekleşecek etkinlikte Hilal Polat “Disiplinlerarası Çalışmalar: Sanat, Tiyatro, Tasarım” üzerine konuşacak. Julie Upmeyer ve Marirose Pritchard’ın Akan Beden’e özel ürettikleri “Boşluk Fraksiyonu-Aktarım Sekmesi” video performansı üzerine PASAJ iş birliğiyle bir söyleşi gerçekleştirilecek. Aslı Dinç’in <andata> videosu mekânda gün boyu izleyicilerle buluşacak. Ayrıca Michael Maurissens’in on the nature of context videosu Kunststiftung NRW iş birliğiyle ilk kez izleyici karşısına çıkacak.

    Akan Beden’in üçüncü ve son oturumu Dilşad Aladağ’ın katılımıyla 13 Eylül Çarşamba günü düzenlenecek. Melike Bayık’ın moderatörlüğünde KOLİ Art Space’te gerçekleşecek etkinlikte Dilşad Aladağ “TAKLAK” başlıklı bir canlı performans yaparak “Kişisellik ve Toplusallık Arasında” konulu bir konuşma yapacak.

    Zeynep Nur Ayanoğlu ve Abdullah Ezik tarafından Nisan ve Mayıs 2023’te gerçekleştirilen Akan Beden Performans ve Konuşma Dizisi’nin birinci edisyonun kaydını Sanat Kritik’in YouTube hesabı üzerinden izleyebilirsiniz.

    0
    0
    2916
  • 04-09-2023

    Bonnie Garmus, 40 dile çevrilen ilk romanı Bir Kimya Meselesi (Lessons in Chemistry) ile 2023 The British Book Awards’ta “Yılın Yazarı” seçildi.

    1960’lı yıllarda kimyager bir kadın olan Elizabeth Zott’ın ilham veren mücadelesini kara mizahla anlatan bol ödüllü roman Bir Kimya Meselesi, ülkemizde Filiz Sarıalioğlu’nun çevirisiyle Altın Kitaplar Yayınevi’nden yayımlandı. Dünya genelinde bir milyon kopyaya ulaşarak çoksatanlar listelerinin birinci olan kitap, Amazon Book Awards “En İyi Roman”, Goodreads Choice Awards “En İyi İlk Roman” gibi pek çok ödüle layık görüldü. Bir Kimya Meselesi ile edebiyat dünyasının BAFTA’sı olarak bilinen The British Book Awards’ta “Yılın Yazarı” seçilen Bonnie Garmus kitabı için şunları söyledi: “Bu kitabı annemin yaşadığı dönemde kurguladım. Göz ardı edilen bu kadın kuşağını onurlandırmak istedim.”

    Garmus ayrıca CNN Türk’e verdiği röportajda şu sözleri söyledi: “Kitabımın Türkiye’de yayımlanması beni çok heyecanlandırıyor. Birçok Türk okuyucudan geri bildirim aldım. İnsanlar karakterlerin evrensel olduğunu, bağlanabildiklerini söylüyor.”

    Bir Kimya Meselesi’nde, zamanının çok ötesinde bir karakter olan Elizabeth Zott, iş yaşamında ayrımcılığa maruz kalıyor, ardından da kovuluyor. Aynı zamanda bekâr bir anne olan kahramanımız, ilerleyen birkaç yıl boyunca maddi zorluklarla mücadele ediyor. Daha sonra istemeden de olsa bir televizyon kanalında yemek programı sunuculuğu yapmaya başlıyor ama işe kendi bakış açısını katıyor. İzleyici kitlesini ev kadınlarının oluşturduğu “Altıda Akşam Yemeği” programında bir yandan yemek yapıyor, bir yandan da görmezden gelinen bu güruhun kendilerini fark etmelerini sağlıyor. Büyük ses getiren yemek programı toplumsal bir değişime öncülük etse de elbette bu durumdan herkes memnun kalmıyor. Neyse ki Elizabeth Zott’ın vazgeçmeye niyeti yok ve onu sindirmek mümkün değil.

    0
    0
    2338
  • 04-09-2023

    Nehir Tuna’nın ilk uzun metraj filmi Yurt, dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’nde yaptı.

    Bu yıl 80.si düzenlenen Venedik Film Festivali’nin Orizzonti (Ufuklar) bölümünde jüri karşısına çıkan film, beş dakika boyunca alkışlandı. Filmin galasına; yönetmen Nehir Tuna, oyuncular Doğa Karakaş, Can Bartu Aslan, Ozan Çelik, Tansu Biçer, Didem Ellialtı, görüntü yönetmeni Florent Herry, yapımcı Tanay Abbasoğlu ve ortak yapımcılar Dorothe Beinemeier ile Thierry Lenouvel katıldı. Festivalin ödülleri 9 Eylül Cumartesi akşamı açıklanacak.

    Hollywood Reporter’dan Fabio Farzetti için “1960’ların etkisini taşıyan olgun ve bilinçli bir sinema diline sahip” yorumunu yaparken; İngiliz View of the Arts’dan Maggie Gogler, “sinematik bir mücevher” sözleriyle tarif ettiği film için “Otobiyografik unsurları ve etkileyici anlatısı ile izleyiciye, toplumsal beklentilerin sınırları içindeki bireysel kimlik mücadelesini tartışma fırsatı sunuyor” dedi.

    Bir TN Yapım filmi olan ve Tanay Abbasoğlu’nun ana yapımcılığını üstlendiği Yurt, festivalin resmi yarışması Orizzonti (Ufuklar) bölümünde gösterilecek. Dedeler En İyisini Bilir (2012), Basur (2015), Ayakkabı (2018) gibi ödüllü kısa filmleriyle tanınan Nehir Tuna’nın yazıp yönettiği film; dini yurtta kalan on dört yaşındaki lise hazırlık öğrencisi Ahmet’in yaşadıklarına odaklanıyor. Doğa Karakaş, Can Bartu Aslan, Tansu Biçer, Didem Ellialtı ve Ozan Çelik’in rol aldığı filmin görüntü yönetmenliğini Florent Herry, kurgusunu Ayris Alptekin ve müziklerini ise Avi Medina üstleniyor. Yakın zamanda dine yönelen babasının beklentilerini karşılamaya çalışan Ahmet’in okul ve yurt arasındaki sıkışmışlığını ve özgürlüğü için verdiği mücadeleyi konu alan film, 90’lı yılların sonu Türkiye’sinin siyasi kutuplaşma atmosferinde geçen bir büyüme hikâyesi anlatıyor.

    ​​2019’da Sundance Screenwriters Lab, 2020’de de Sundance Directors and Screenwriters Lab’e seçilen Yurt, geçen yıl Antalya Film Forum’da Work in Progress Ödülü’nü kazandı, Hamburg Film Fonu’ndan yapım desteği ve Fransa Ulusal Sinema Merkezi’nden (CNC) post prodüksiyon desteği aldı. Red Balloon Film (Almanya) ile Ciné Sud Promotion’ın (Fransa) ortak yapımcısı olduğu filmin Fransa dağıtımını Dulac Distribution, dünya satışını da Pyramid International yaptı. Yurt filminin Türkiye gösterim tarihi önümüzdeki aylarda belli olacak.

    0
    0
    10616
  • 04-09-2023

    Galerist, Hüseyin Bahri Alptekin’in “Dostlar Arasında: Uzun Bir Hikâyeden Kesitler” başlıklı kişisel sergisini 11 Eylül - 28 Ekim tarihleri arasında sanatseverlerle buluşuyor.

    Gündelik hayattan beslenen, ortaya çıkan eserden daha çok onu meydana getiren sürece önem veren bir sanatçı olan Hüseyin Bahri Alptekin’in “Dostlar Arasında: Uzun Bir Hikâyeden Kesitler” sergisi kendisinin hayatı yaşayış şekli, eserleri, hocalığı, seyahatleri, diğer sanatçılarla iş birlikleri, dostları bir araya getirişi ile tüm bunların etkileri üzerine kurgulanıyor. Beraber çalışma ve kolektif üretimlerle ilgilenen, yıllar içinde birden çok sanatçı kolektifinin kurulmasına öncülük eden Alptekin’in bu sergide yer alan eserlerinin birçoğu o dönemi farklı noktalardan bugüne taşıyor. Bu fikirden yola çıkan sergide, Hüseyin Bahri Alptekin’in yanı sıra Can Altay, Thomas Büsch, Tunç Ali Çam, Grip-in, Ayhan Hacıfazlıoğlu, Minna Henriksson & Staffan Jofjell, Şirin İskit, Emre Koyuncuoğlu, Michael Morris, Serkan Özkaya, Camila Rocha, Vahit Tuna ve Nalan Yırtmaç’ın eserleri bir araya geliyor.

    Serginin küratörü Pelin Uran şu sözlere yer veriyor: “Sanat hayatının tamamında yaptığı işleri felsefi temele oturtmuş, herkesin hayatının bir döneminde felsefe okuması gerektiğine inanan Alptekin’in, hayatta bırakacağı izi de düşünmüş olması; ürettiği her işte, düşündüğü her kavramda iz bırakma arzusunun tesiri hissediliyor. Sergi, sanatçının ölümünden 15 yıl sonra bu izleri takip etmek açısından da önemli.”

    Emre Koyuncuğlu’nun 11 Eylül Pazartesi günü gerçekleştireceği performans ile açılacak “Dostlar Arasında: Uzun Bir Hikâyeden Kesitler” sergisi 28 Ekim tarihine kadar Galerist’te ziyaret edilebilir.

    Künye:
    1. Hüseyin Bahri Alptekin, “H-faktörü: Misafirperverlik/Husumet”, 2003-2007, Otel tabelası, 37 x 65 x 18 cm, Ed. 3/3 + 1 AP. Sanatçının varisleri ve Galerist'in izniyle.
    ​2. Ayhan Hazıfazlıoğlu, “Hüseyin Bahri Alptekin ‘Bir Kaçış Hikayesi’” 2023. Müzik: Orçun Baştürk. (Salt Araştırma, Hüseyin Bahri Alptekin Arşivi'nde bulunan, Danila Cahen’in 2005 yılında Alptekin ile gerçekleştirdiği röportajdan alıntıdır.)

    0
    0
    2899
  • 04-09-2023

    10’dan fazla müzik türünü bir araya getirerek katılımcılarına farklı bir müzik festivali deneyimi sunan +1 Sunar: What a Fest Foça, 13 - 17 Eylül tarihleri arasında İzmir Foça Acar Camping’de gerçekleşecek.

    Bu sene 19 - 23 Temmuz tarihleri arasında Selçuk’ta 25 sanatçı ve 100.000’den fazla dinleyicinin katılımla gerçekleşen What a Fest’in üçüncüsü yeni yerinde, Foça’da müzikseverlerle buluşacak. Türkçe rock’ın sevilen grupları mor ve ötesi, Duman, Palmiyeler, Redd; sahne şovları ile katılımcılara unutulmaz bir deneyim yaşatan Hayko Cepkin; alternatif rock’ın sevilen isimlerinden Büyük Ev Ablukada, Can Bonomo, Fatma Turgut ve Adamlar; İstanbul’un yeraltı müzik sahnesinde öne çıkan gruplardan biri olan Jakuzi; güçlü sesi ve besteleriyle geniş bir hayran kitlesine ulaşan Kalben; rap müziğin Türkiye’deki temsilcilerinden Gazapizm, Uzi ve Motive; son zamanların sevilen isimleri Deniz Tekin, Mavi Gri, Paptircem, Seda Erciyes, Yaşlı Amca ve Yedinci Ev gibi kendi alanında özgün 20 grup ve müzisyen festivalde sahne alacak.

    ​Rock müzikten rap’e, alternatif pop’tan synth-pop’a kadar birçok müzik türünden sanatçıyı bir araya getiren +1 Sunar: What a Fest Foça’nın biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

    0
    0
    2032
DAHA FAZLA
Geldanlage