01 EKİM, CUMARTESİ, 2016

Realizm-Modernizm Çatışması

İletişim Yayınları, 1930’larda Ernst Bloch ile Georg Lukács arasında başlayan daha sonra Walter Benjamin, Theodor W. Adorno ve Bertolt Brecht’in de katıldığı modernizm ve realizm tartışmasınınkilit metinlerini bir araya getirdiği Estetik ve Politika isimli kitabı yayımladı.

Modernizm-realizm çatışması, İkinci Dünya Savaşı arifesinde doğar ve Soğuk Savaş’ın dinmesine kadar sürer. Bu dönemdeki yoğun siyasal, toplumsal, kültürel kavgaların estetik cephesini oluşturur. Fredric Jameson’un Sonsöz’ü bu çerçevede bir incelemedir.

Günümüzde sanat, özelleştirilmesi, finansallaşması, endüstrileşmesi ve iletişim teknolojileriyle kaynaşması sonucu özerkliğini yitiriyor. Dolayısıyla sahip olduğu politik gücü koruyabilmesi hayati bir önem taşıyor. Ayrıca çağdaş bir realizm tutulması yaşanıyor. Yani modernizm-realizm çatışması da aşılmış sayılmaz. Bu metinler estetiğin kimi temel kavramlarının aydınlatılması bakımından da temel bir kaynak oluşturuyor: “Sanatın özerkliği ve toplumsallığı”, “popüler sanat ve elitizm”, “form-içerik”...


Estetik ve Politika
Ernst Bloch ile Georg Lukács ,Walter Benjamin, Theodor W. Adorno ve Bertolt Brecht
Çev.: Elçin Gen, Taciser Belge, Bülent Aksoy
İletişim Yayınları
25,5 TL

0
6223
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage