20 EKİM, CUMA, 2017

Hem "Burada" Hem de "Buradan" Olmak

Geçtiğimiz Ekim ayında bir araya gelen ‘Durum Sanat Grubu’nun yol, yolculuk kavramları ve Haydarpaşa Garı’nın belleğinden etkilenerek ürettikleri çalışmalarından oluşan “Buradan” sergisi üzerine bir yazı.

Hem

Genç sanatı çarpıcı projeleriyle yakalayan ‘Durum Sanat Grubu’, Yeldeğirmeni’nde düzenledikleri ‘Atölye’ sergisi ve Tekirdağ Küçükyoncalı’da yeşerttikleri sanat kamplarıyla sanatsal ve düşünsel etkinliklerin yanında umut aşılayan çalışmalarıyla etkilerini göstermeye Haydarpaşa Garı’nda da devam ediyor.

Görevdaşlığın, ortak isteğin ve kolektif çalışmanın getirdiği itici güçle birlikte özgül üretimlerin yer aldığı Buradan sergisi, geçmişin bıraktığı izlerin peşinden giderek peronlarda ve vagonlarda vücut buluyor. Yaşanmışlıkların hayli fazla olduğu gar ortamında, anlık etkiyi, tüketim ekonomisini, arz talep dengesizliğindeki işlevsizliği duyumsamamızı sağlayan sergi, hiçbir şeyi olduğu gibi kabul etmememe felsefesini özümseyerek yolculuğunu sürdürüyor.

Mekân-yapıt ilişkisinin kurulduğu interaktif yerleştirmelerle izleyicinin yolculuk sırasında diri tutulmasının amaçlandığı düzenlemede, geçmişten günümüze değin pek çok mutlu ve üzüntülü anılara tanıklık eden trenlere sanatın farklı alanlarından dokunuşlarla yeniden hayat veriliyor.

​Ray, tren koltuğu, birbirine çarpan eşyalar gibi nesnelerle birlikte, yolcuların bedenlerinin izleri, geride bıraktıkları, alâmetlerinin var olduğuna dair bulgular edinebileceğimiz işlerle de üzerinde düşünmeye sevk ediyor. Atıl hale getirilen alanın doğa tarafından elverişli, işlevsel ve göze hoş gelen bir ele geçirilmeye uğraması durumuna doğayla iç içe geçmiş üretimlerle sorgulamayı hedefleyen işlerle de dikkat çekiyor. Yer değiştirmenin, sığınmanın, iyi bir yaşam standardı için mücadelenin yarılmalara yol açtığı günümüze tünelin ucundaki ışık gösterilerek ‘buradaki durum’ analiz edilmiş oluyor.

Seray Akkoyun, Tunca Apaçlı, Tarık Ceddi, Hüseyin Demirbaş, Mehmet Dere, Murat Duraklı, Aylin Zeynep Ertem, Burak Eren Güler, Şafak Gürboğa, Deniz İkizler, Aslı İrhan, Derya Kazan, Muhittincan, Arzu Parten, Cengiz Tekin, Ayşe Tülay, Ersin Uysal ve Ezgi Vural’ı Haydarpaşa Garı’nda buluşturan Buradan sergisi güncel sanat oluşumlarına yeni bir soluk kazandırıyor. Bunun yanında yeni sanat üretimine sınırlamalardan uzak yorumlarıyla, değerli bir durum saptaması da getirerek takip eden kişileri bir sonraki projeleri için harekete geçirmeye de çağırıyor.

Durum Sanat Grubu’nun üçüncü sergisi olan Buradan, 16-21 Ekim tarihleri arasında Haydarpaşa Garı’nda resimden, fotoğrafa, performanstan yerleştirmeye kadar geniş bir seçkiyi içeren işleri deneyimleme şansı sunuyor. 

0
7501
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Advertisement
Geldanlage