17 OCAK, ÇARŞAMBA, 2018

Sadeliğin Estetiğini Kavramış Bir Müzisyen: Jose Gonzalez

Massive Attack cover’larından, Breaking Bad dizisindeki soundtrack’lerine kadar birçok farklı işe imza atan ve indie-folk türündeki özgün çalışmalarıyla dikkat çeken Jose Gonzalez ile 18 ve 19 Ocak akşamı Salon İKSV’de sahne almadan önce sohbet ettik.

Sadeliğin Estetiğini Kavramış Bir Müzisyen: Jose Gonzalez

Arjantin kökenli ve neredeyse İsveçli bir halk ozanı olan Jose Gonzalez, Arjantin’deki baskıdan kaçıp İsveç’e sığınan bir ailenin çocuğu olarak, 1978 yılında İsveç’te doğdu. Gonzalez, klasik gitar ile birlikte indie-folk türünde şarkılarıyla, melankolik ancak oldukça yumuşak tonlarda müzikleriyle tarzını daima korudu. The Knife’ın Heartbeats, Massive Attack’ın Teardrop ve Joy Division’ın Love Will Tear Us Apart şarkısına yaptığın cover’larla hayranlarını etkiledi. Birçok reklam, film ve televizyon projesinde şarkıları kullanıldı. Breaking Bad dizisindeki Scrubs parçası öne çıkan çalışmaları arasında yer alıyor. Bir başka müzik topluluğu olan Junip projesiyle ise iki albüm çıkararak yepyeni işlere imza attı.

Veneer, In Our Nature ve Vestiges&Claws adlı albümleriniz var. Son 15 yılda müzikal olarak nasıl deneyimler yaşadınız ve Veneer ile Vestiges&Claws albümleri arasında ne gibi dönüşümler oldu?

İlk albüm, başarısız olan ilişkilerin iç mücadeleleri veya duygular hakkındaydı. Daha sonraki iki albümde kişisel, toplumsal ve varoluşsal olguların karışımı var. Benim bakış açım yıllarla birlikte genişledi diyebiliriz aslında. Sesim de biraz değişti. Bu muhtemelen çok farklı yerlerde turne yapıp, şarkı söylediğim yıllarda olmuş olabilir. Çok iyi gitar çalmaktan ziyade farklı olmak daha önemli geliyor bana. Batı Afrika'dan müzikler de dahil olmak üzere yıllarca birçok stilden ilham aldım diyebilirim.

Stay Alive şarkınız oldukça popüler bir şarkı. Stay Alive’ı başarılı yapan nedenler arkasında neler var?

Ryan Adams ve Theodore Shapiro tarafından bir film için bestelenmişti aslında. Sanırım insanlar güzel akorlu ilerleyen şarkılara reaksiyon gösteriyor ve yumuşak geçişlerden parlak olana doğru ilerlemesi hoşlarına gidiyor.

Red Dead Redemption bilgisayar oyunu için Far Away şarkısını bestelediniz ve Spike Video Game Awards'ta En İyi Müzik Ödülü’nü kazandınız. Bu çalışmadan bahsedebilir misiniz?

O anda Junip ile müzik yazıyorduk ve şarkılarımızdan birini ilham kaynağı olarak kullanmaya karar verdim, neredeyse kendi kendime cover yapmak gibiydi. Far Away'in enstrümantal bir demo şarkısıydı ve şarkı sözlerini, oyunun temalarını düşünerek çöl, aile sorunları ve aklımdan geçen yalnız adam manzaraları dahilinde yazdım.

The Knife’ın Heartbeats, Massive Attack’ın Teardrop ve Joy Division’ın Love Will Tear Us Apart şarkısına yaptığınız cover’lar çok fazla insan tarafından sevildi. Bu çalışmaları yapma fikri nasıl aklınıza geldi? 

Joy Division cover’ı başlangıçta Junip ile yaptığımız bir çalışmaydı. Gothenburg Film Festivali'nde her gece çalıyorduk ve setlerimizi geliştirmek için birçok şarkı gerekiyordu. İlk albümüm için şarkılar yazarken cover’lar da eklemek istedim ama hangisinin olacağından emin değildim. O sıralar The Knife’ın Deep Cuts şarkısını çok dinliyordum ve bir ileri bir geri gittikten sonra Heartbeats şarkıları üzerinde çalışmaya karar verdim. Teardrop ise bu çalışmalardan sonra, ikinci albümü yapmadan önce yaptığım bir cover oldu. 

Biraz da İsveçli folk rock grup projeniz Junip’ten bahsedebilir misiniz?

Elias Araya ve Tobias Winterkorn ile 1998 yılı civarında çalmaya başladığımız bir grup Junip. Enstrümanlarımız akustik gitar, davul ve org/moog synth’ti. İlk başta Low ve Songs: Ohia gibi gruplardan esinlendik. Ama daha sonra kendi sesimizi Kraut, Folk Rock, Psikedelik  Pop gibi türlerden aldığımız ilhamları birleştirerek bulduğumuzu fark ettik. Elbette tüm bunların hepsi karakteristik sesimizle birlikte bir paket haline geldi. Böylece Fields ve Junip olarak iki tane albüm yayımlamış olduk.

Türkiye’den sevdiğin müzisyenler veya gruplar var mı?

Jakuzi’yi çok seviyorum ve onların Türkçe Psikedelik-Rock türündeki şarkılarını oldukça havalı buluyorum.

Gelecek projeleriniz arasında neler var, yeni bir albüm üzerinde çalışıyor musunuz?

Bir orkestrayla, canlı solo çalışmalarımın olduğu bir albüm üzerinde çalışıyoruz. Bu yıl yayımlanacak. Bunun dışında yeni bir solo şarkı üzerinde çalışıyorum. Bu yeni solo çalışmamın bir denemesini Türkiye'de başlamak üzere, gelecek turlarda sergileyebileceğim için çok heyecanlıyım.

https://www.youtube.com/watch?v=NucJk8TxyRg

0
5241
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Advertisement
Geldanlage