25 NİSAN, ÇARŞAMBA, 2018

Ruhun Gıdasına Cazın Dokunuşu

2-13 Mayıs tarihleri arasında “Her Müziğin Caz Festivali” mottosuyla gerçekleşecek olan Zorlu PSM Caz Festivali’nin 2018 programı bu yıl da oldukça yoğun. Bu sene ikinci edisyonuyla karşımıza çıkacak olan festivale gün sayarken, festivalde yer alacak müzisyenleri yakından tanıyıp, geçtiğimiz yıl olanları hatırlıyoruz. 

Ruhun Gıdasına Cazın Dokunuşu

2017 yılında ilk kez gerçekleşen Zorlu PSM Caz Festivali, bu yıl ikinci edisyonuyla yeniden bir hayli iddialı olarak karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıl dünyadan birçok müzisyeni canlı dinleyebilme şansını yakaladığımız festival, bu yıl da ilgimizi çekecek, multi-disipliner ve çok farklı türde müzisyene ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Müziğin dışında görsel ve düşünsel anlamda da yoğun bir programa sahip olan olan festival, multifonksiyonel bir misyonla katılımcılarına müzik ziyafeti hazırlıyor. Dilerseniz önce geçtiğimiz yıl Zorlu PSM Caz Festivali’nde neler olduğunu hatırlayalım ve ardından bu yılki festivale ve yer alacak sanatçılara yakından göz atalım.  

Zorlu PSM Caz Festivali 2017’de Neler Oldu?

Geçtiğimiz yıl ilki gerçekleşen Zorlu PSM Caz Festivali, müziğe geniş bir açıdan bakıp, çok sesliliğin gücüne inanarak hazırladığı yoğun programıyla, 3-12 Mayıs tarihleri arasında müzikseverlerle buluşmuştu. Caz eksenli bir festival olarak; blues, elektronik, etnik, funk, indie, klasik, pop ve rock müziğin heyecan verici renklerini de kapsayan Zorlu PSM Caz Festivali; ücretsiz workshop’lar, konserler, partiler, paneller ve plak pazarından oluşan yoğun yan etkinlik programıyla birlikte caz festivali örneklerine yeni bir bakış açısı getirmişti. 

Kimler Vardı?

Festival’de ABD’li caz davulcusu Brian Blade ve Porto Rikolu caz kontrbasçısı Eddie Gómez’le aynı sahneyi paylaşan piyanist ve besteci Chick Corea; İskandinav cazının önde gelen isimlerinden Norveçli saksafoncu Jan Garbarek ve Hintli perküsyoncu/besteci Trilok Gurtu; ABD’li soul, rock ve blues şanatçısı Beth Hart; Grammy ödüllü piyanist Michel Camilo ve İspanyol flamenko virtüozü Tomatito; çağdaş klasik müzik ve dünya müziğinin prestiji isimlerinden biri olan Alman multi-enstrümantalist sanatçı Stephan Micus; Indie-pop, bossa nova ve chamber pop gibi türleri bir araya getiren ABD'li grup Brazzaville; modern oda müziğini drone, post-punk ve Türk folk müziği gibi alt türlerle birleştiren Kanadalı grup Esmerine; Alman prodüktör/besteci ve kavramsal sanatçı Pantha du Prince; Okay Temiz'in caz müziğini doğaçlamayla birleştirirken Türk folklörü ve sufi müziğinden ilham alan projesi Oriental Wind; Nezih Ünen imzalı belgesel film Anadolu’nun Kayıp Şarkıları’nın birbirinden değerli müzisyenler tarafından icra edilecek müzikleri; yerli caz sahnemizden Önder Focan ve Şallıel Kardeşler’in ortak projesi Funkbook; Develerle Yaşıyorum ve Hologram İmparatorluğu albümleriyle öne çıkan Gaye Su Akyol; Türk pop/rock müziğinin bilinen isimlerinden Redd; farklı coğrafyaların müziğini bir araya getiren multi-kültürel proje Gülün / Allulli / De Raymondi ve müzik sahnemizin yeni soluklarından şarkıcı ve şarkı yazarı Esra Kayıkçı, Zorlu PSM Caz Festivali’nin 2017’deki konukları arasındaydı.

Müziğin Başrolde Olduğu Filmlerden Hangileri Vardı?

Zorlu PSM Caz Festivali, konser programına paralel çeşitlilikteki ücretsiz film ve belgesel gösterimleriyle de Zorlu PSM Amfi ve Ana Tiyatro’yu bir sinema merkezine çevirmişti. Odağında müziğin olduğu, müzisyenlerin hayatları ve müziğe duydukları aşkı anlatan filmler festival boyunca gösterimlerini sürdürdü. Film seçkisinde, Oscar ve Sundance Jüri Özel Ödülü dâhil birçok ödül toplayan Searching For Sugarman’den İskoç post-rock grubu Mogwai’nin müzikleriyle hem görsel hem işitsel bir şölene dönüşen Zidane: Bir 21. Yüzyıl Portresi belgeseline, The Blues Brothers efsanesinden müzik endüstrisi devi Tower Records’ın yükselişini ve çöküşünü anlatan All Things Must Pass: The Rise and Fall of Tower Records’a uzanan film gösterimleri Zorlu PSM Amfi’de gerçekleşti. Ayrıca Zorlu PSM Ana Tiyatro’nun dev sinema perdesinde J.K. Simmons’a En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar'ını getiren Whiplash, Nick Cave’in dünyadaki 20.000’inci gününe şahitlik eden 20.000 Days On Earth ve Asif Kapadia'nın yorumuyla çarpıcı bir Amy Winehouse portresi sunan belgesel filmi Amy, festival ruhuna ayrı bir zevk katmıştı.

Zorlu PSM Caz Festivali 2018’de Öne Çıkan İsimler

Bu yıl ikinci edisyonuyla, tekrar karşımızda çıkan Zorlu PSM Caz Festivali’nin, Zorlu PSM’nin 5.000 kişi kapasiteli kapalı çatısı altında, tüm sahnelerinin, 12 gün boyunca aktif olacağı yeni programında ünlü keman virtüözü Ara Malikian; Bosna Hersek’in ikonik yıldızı Dino Merlin; 2011 yılında hayata veda eden “Çıplak Ayaklı Diva” Cesaria Evora’nın tribute grubu Cesaria Evora Tribute; Pink Floyd şarkılarına kattıkları yorum ve görsel şovlarıyla da  müzikseverleri büyüleyen The Australian Pink Floyd Show; Ahmet Ertegün anısına hazırlanan Karsu Plays Atlantic Records özel projesi ve popüler şarkıların caz uyarlamalarıyla oldukça başarılı işler ortaya koyan Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox öne çıkan isimler arasında. ​

​​Festivalde ayrıca Anne van den Hoogen ve Dolf Smolenaers’in bir araya gelmesiyle kurulan ikili Rosemary & Garlic; BBC Radio 6 tarafından “tamamen cennet gibi” olarak tanımlanan ve müziği “usta sınıfı” olarak nitelendirilen Avustralyalı besteci ve piyanist Luke Howard; Manhattan School of Music’te tanışan Leo Pellegrino ve Matt Doe ikilisinin New York metro hattındaki istasyonları sahneye çevirerek başladıkları proje Too Many Zooz; caz müzik sahnesinde 35 yılı aşan kariyeriyle ikonik bir figür hâline gelen Amerikalı gitarist ve besteci Bill Frisell ve kontrbas virtüözü Thomas Morgan; caz enstrümantasyonu ve enerjik sound’u ile etkisi hiç bitmeyen 1970 ve 80’lerin muhteşem fusion grubu Weather Report’un kurucularından olan dünyaca ünlü Çek bastist Miroslav Vitous ve ekibi; enstrümantal rock, psychedelic rock ve post-rock’ı harmanladığı birbirinden başarılı altı albüme imza atan ABD’li grup Grails; ülkemizin önde gelen caz piyanistlerinden Kerem Görsev’in kontrbasta Kağan Yıldız, davulda Ferit Odman ve saksofonda Engin Recepoğulları’ndan oluşan quartet projesi Kerem Görsev Quartet; 90’ların sonunda caz müzik sahnesine hızlı bir giriş yapan Jason Moran; Senegal’in en ünlü ve köklü gruplarından Orchestra Baobab; geçtiğimiz Aralık ayında Zorlu PSM’de gerçekleşen MIX II Festival’de büyük ilgi gören Dagamba ve İtalya’nın minimal piyano tınılarını modern elektronik müzikle harmanlayan ilk enstrümantal projesi Dardust festivalde yer alacak diğer isimlerden.

Zorlu PSM Caz Festivali 2018’de Öne Çıkan 10 Müzisyeni Tanıyalım 

Ara Malikian

2 Mayıs

Klasik + New age

Henüz çok küçükken keman çalmaya başlayan Ara Malikian, Lübnan’da dünyaya gelmiş bir sanatçı olarak iç savaşın zorluklarına rağmen yeteneğiyle kendini öne çıkarmayı başarabilmiş bir müzisyen. İlk konserini 12 yaşında veren Malikian, prestijli bir müzik akademisi olan Hochschule für Musik und Theater Hannover’dan tam burs alarak müzik kariyerine adım attı. Franco Gulli ve Ruggiero Ricci gibi dünyaca ünlü sanatçılardan dersler alan Malikian’ın hayranları arasında farklı müzik türlerinin dinleyicileri yer alıyor. New Age’ten beslenen klasik müzik olarak tanımladığı stiliyle Malikian, bugüne kadar Carnegie Hall ve Barbican Centre gibi ünlü sahnelerde konserler verdi. Almanya Kültür Bakanlığı’ndan “Sanatsal Uyum ve Fedakarlık” ödülüne layık görülen Ara Malikian, Pedro Almodovar gibi yönetmenlerin filmleri için de besteler yaptı. Ermeni asıllı İspanyol kemancı, bugün dünyanın en ünlü kemancılarından biri olarak kabul ediliyor.

Dino Merlin

3 Mayıs

Pop Rock

Bosna-Hersekli popüler şarkıcı ve söz yazarı Dino Merlin, Balkanların önemli bir müzisyeni olarak tanınıyor. 1983 yılında Merlin isimli rock grubunu kurup çalışmalarını sürdürdükten sonra 1991 yılında Dino Merlin ismi ile birseysel kariyerine adım attı. Sanatçı, Eurovision Şarkı Yarışması’nda üç defa Bosna-Hersek’i temsil etti. 2011 yılında Almanya’da düzenlenen Eurovision sahnesinde seslendirdiği Love in Rewind şarkısıyla altıncı oldu. Bu başarı Bosna-Hersek’in Eurovision tarihine de en iyi ikinci sıralama olarak geçti. Dino Merlin’in son albümü 2014 tarihli Hotel Nacional, Billboard dünya listesinde ilk 10 içinde yerini aldı.

​Merlin müzik kariyeri boyunca; Cat Stevens, Mustafa Sandal, Lutvi Bosnjak, Edo Zanki, Arjinder, Gani Tamir, Kempa Orkestra ve Hüsnü Şenlendirici gibi dünyaca ünlü sanatçıların yanı sıra Goran Bregovic gibi Balkanlar sanatçılarıyla da iş birlikleri yaptı. Uluslarası konser başarıları arasında Chicago Vic Theatre, Paris Le Bataclan ve Viyana’daki Gasometer gibi başarıların yanı sıra bölge genelinde de büyük stadyum konserlerinde yer aldı. Roma Valisi Walter Vetroni’nin daveti üzerine 2002 yılında “Glocal Forum” yararına Kolezyum’da bir barış konseri verdi. Kendisine Ray Charles, Mercedes Soda, Khaled gibi ünlü sanatçılar eşlik etti. Merlin, Bosna-Hersek’in ilk milli marşı “Jedna si jedina” isimli parçanın sözlerini yazdı. Ünlü bir müzisyen ve yardımsever olan sanatçı aynı zamanda Bosna-Hersek genelinde müzik telif haklarını koruyan Bosna-Hersek Müzik Sanatçıları ve Bestecileri Derneği’nin de başkanı. 

Karsu Plays Atlantic Records: Ahmet Ertegün Anısına

4 Mayıs

Caz

Amsterdam Concertgebouw’dan İstanbul’a, Ankara Caz’dan Alanya Caz’a, North Sea Caz Festivali’nden New York’taki dünyaca ünlü Carnegie Hall’a kadar dünyanın pek çok yerinde ve uluslararası festivallerinde başarısıyla kendini gösteren Karsu, müzik dünyasında farklı vokali ve üstün piyanistliği sayesinde prestijli bir yer edindi. Bu özel projede kendisine ilham olan Atlantic Records’un sahibi dünyaca ünlü Türk söz yazarı ve iş adamı Ahmet Ertegün’ün Atlantic Records’un ilk yıllarında hayata geçirdiği en etkili eserlerini keşfe çıkardı. Atlantic Records sanatçıları arasında Ray Charles, The Rolling Stones, Aretha Franklin, Bee Gees, Led Zeppelin, Eric Clapton ve Cher gibi isimler olduğunu hatırlamakta yarar var. 

Cesaria Evora Tribute

7 Mayıs

Morna + Coladeira

2011 yılında hayata veda eden Cesária Évora, küçük bir Afrika adası olan Cape Verde müziğinde temel oluşturan bir sanatçı olarak tüm dünyada büyük ses getirmişti. “Çıplak ayaklı diva” olarak tanınan Évora’nın hayatını kaybetmesiyle sisli ve tok mornalar ve acı coladeralarıyla Cape Verde kültürünün can damarı olmuş müziğinin yok olmasını önlemek adına, kendisinin büyük hayranları olan Maya Andrade, Teofilo Chantre ve Anjélique bir araya gelerek dokunaklı bir övgü şovu olan Cesária Évora Tribute’u yarattılar.  

The Australian Pink Floyd Show

8-9 Mayıs

Progressive + Psychedelic Rock

Pink Floyd şarkılarına kattıkları muhteşem yorumlarla ve nefes kesen canlı performanslarıyla ünlenen Avustralyalı grup The Australian Pink Floyd Show, Pink Floyd aşığı gitarist Lee Smith’in yalnızca Pink Floyd şarkıları çalıp söyleyeceği bir grup hayal etmesiyle şekillenmeye başladı. Glastonbury Festivali, Wembley Arena ve 02 gibi büyük sahnelerde performans sergileyen grup, David Gilmour’un 50. yaş gününde Pink Floyd ile Fulham Town Hall’da birlikte çalma şansına sahip oldu. Uzun yıllar dünyanın birçok farklı yerinde performans sergileyen grubun ilk albümü Exposed in the Light 2012 yılında yayımlandı.

Stacey Kent

9 Mayıs

Caz

Fransız şanson geleneği ile klasik Amerikan caz repertuvarını kendi yorumuyla birleştirerek dünyanın sayılı caz sanatçılarından biri olan Amerikalı sanatçı Stacey Kent, 10 tanesi solo olmak üzere bugüne kadar 13 albüm yayımladı. Kent, 1997 tarihli ilk albümünün üzerinden geçen her sene müziğine yeni bir katman kazandırdı ve saf caz notaları ile dünya müziğinden aldığı ilhamı birleştirerek kısa zamanda özgün bir çizgi yakalamayı başardı. 2009 yılında çıkardığı Breakfast On The Morning isimli albümüyle Grammy ödülüne aday olan Kent, her performansında sevenlerine romantizmin doruklarında gezinen yorumunun başrolde olduğu unutulmaz bir gece yaşatmayı başarıyor.

Polo & Pan

10 Mayıs

Dans + Elektronik

Paris’in kültleşmiş gece kulübü Baron’da başladıkları müzik yolculuklarından beş yıl sonra Alexandre Grynszpan ve Paul Armand-Delille’in yarattığı Polo & Pan, ilk albümünü 2017 yılında yayımladı: Caravelle. Albüm, iki müzikseverin dünyanın dört bir köşesine yaptığı seyahatleri, hedonistik dans müziğine, zamansız pop tınılarına ve güneşe olan özlemini anlatıyor. Polo & Pan'ın gemisinde, dinleyicileri gençliğe özgü bir tekillikte yazılan şarkı sözleri ve cesur perküsyonlara eşlik eden melodik Fransız dokunuşları bekliyor. 

Patrick Wolf

11 Mayıs

Folktronica + Indie rock + Barok pop

Elektronik poptan baroka uzanan geniş bir yelpazede elektronik müziği farklı enstrümanlarla birleştiren İngiliz viyolonist, şarkıcı ve söz yazarı Patrick Wolf, seslere ve müziğe olan ilgisini fark ettiğinde henüz 11 yaşındaydı. 2003 yılında Lycanthrophy isimli LP’sini Bloody Chamber Music ile yayımlayan Wolf, kariyerinde bugüne kadar yedi albüme imza attı. Kariyeri ilerledikçe değişen ve gelişen müzikal tercihleri onu kimi zaman karanlık bir İngiliz folk ve chamber pop türüne kimi zaman ise rengarenk cıvıl cıvıl ve enerjik notalara taşıdı.

Hugh Coltman – Who’s Happy?

12 Mayıs

Caz + Blues + Elektronik

Küçüklüğünde evde annesinin ünlü Amerikalı caz ustası Nat King Cole’den çaldığı parçalardan ilham alan, kendisini yetiştirdikçe de Cole’un repertuvarını çalışmaya başlayan İngiliz müzisyen Hugh Coltman, ilk albümünü Sony Music etiketiyle Shadows – Songs of Nat King Cole ismiyle 2015 yılında yayımladı. L’HeritageLes Pepites ve Le Candidat gibi filmlerin müziklerini besteleyen Coltman; caz, blues ve elektroniği ölçülü bir şekilde karıştırdığı Born To Be Blue gibi single’larının ardından 2018 Mart ayında yepyeni albümü Who’s Happy?’yi yayımladı.

Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox

13 Mayıs

Caz + Swing + Ragtime

Scott Bradlee’nin, Postmodern Jukebox projesi bu yılki Zorlu PSM Caz Festivali’ne heyecanlanmamız için aslında oldukça yeterli sebeplerden biri. Amerikalı müzisyen, piyanist ve aranjör Scott Bradlee, caz üzerine aldığı eğitimi tamamladıktan sonra New York’a taşındı ve caz, swing aranjmanlarıyla günümüzün popüler şarkılarına cover yaparak alışılmışın dışında deneyimler peşinde koşmaya başladı. Solo olarak çıkardığı altı albümünün ardından kolektif Postmodern Jukebox ile son albümleri The New Classics dâhil olmak üzere toplam 20 albüm yayımlayarak dört kıtada konser verme şansını yakaladı. YouTube üzerinden hayranlarıyla buluşan Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox’un 800 milyonu aşkın izlenme sayısı ve tam üç milyonun üzerinde abonesi bulunuyor. 

Genç Caz Müzisyenlerine Dinamik Bir Sahne: “Jazz It Up!”

Zorlu PSM Caz Festivali boyunca “Jazz It Up!” projesi kapsamında, Amfi’de Türkiye caz müzik sahnesinin genç yeteneklerinin akşamüstü gerçekleşecek performansları izlenebilecek. Portrait and a Dream, Burak Küçük Trio, Biidar, Buse Şimşek Quartet, Gagarin Jazz Band, Deniz Özçelik Quintet, JMH, Deli Bakkal, Burak Cihangirli Quintet, Nar, İpek Göztepe ve Erkan Ar Trio’nun yer aldığı program, müzikseverlere oldukça dinamik performanslar sunmaya hazırlanıyor.

Film Gösterimleri Ritüelleşiyor

Zorlu PSM Caz Festivali’nde müzik performansları haricinde bu yıl da konsept partiler, konukların katılımıyla gerçekleştirilecek paneller, farklı konseptlerin işleneceği atölyeler, plak pazarı, açık havada ücretsiz etkinlikler, belgesel ve film gösterimleri geleneksel hâle gelerek devam edecek.

Müziğin Başrolde Olduğu Film Gösterimleri Yeniden

Filmler

5 Mayıs

*The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years / Amfi / 21:00

Efsanevi grup The Beatles’ın 1963-66 yılları arasındaki tur yaşantısından kesitler ve röportajlar içeren film, grubun dünya müzik sahnesinin tahtına oturduğu dönemi ele alıyor.

6 Mayıs

* Blue / Amfi / 20:30

Blue Blues Band olarak tanınan başarılı müzisyenler Yavuz Çetin ve Kerim Çaplı’nın hem Türkiye müzik sahnesindeki hayatları hem de özel yaşantılarından oluşan belgeselde başarılı isimleri Erkan Oğur, Teoman, Göksel, Aylin Aslım, İskender Paydaş ve Melis Danişmend gibi isimlerden dinliyoruz.

12 Mayıs

* Ray / Amfi / 20:00

Kuzey Florida'da doğup büyüyen Ray Charles henüz yedi yaşında kör olmuştur. Özgürlüğüne düşkün bir kadın olan annesinden etkilenen Ray, kendi başına ayaklarının üzerinde durmayı öğrenir. Doğup büyüdüğü yerleri terk edip, o parlak kariyerine ulaşmak için ilk başlangıcı yapar.

13 Mayıs

* Bird / Amfi / 20:00

“Bird” lakaplı efsane caz müzisyeni Charlie Parker’ın 1940’lı yıllarda New York’ta geçen hayatını anlatan film, Parker’ın başarılarla dolu müzik hayatının ilk yıllarını konu alırken bir yandan da uyuşturucu bağımlılığı ve eşi Chan ile olan ilişkisine de değiniyor.

Sessiz Parti

Zorlu PSM Caz Festivali kapsamında fuaye alanında alışkın olmadığınız bir parti de olacak. 4- 5 ve 11 Mayıs’ta gerçekleşecek olan Sessiz Parti’de katılımcılar, müziği kulaklıklar aracılığıyla dinleyebilecek. Kulaklıkları olmayanlar ise sessiz bir odada dans edan bir grup insanın ne dinlediğini hayal etmeye çalışacak.

​2-13 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek olan Zorlu PSM Caz Festivali, müzikseverleri eşsiz bir deneyim yaşamaya davet ediyor. Detaylı bilgiler ve bilet satın almak için zorlupsm.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=sEoliq39cj0

0
6107
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Advertisement
Geldanlage