12 EYLÜL, ÇARŞAMBA, 2018

22. İstanbul Tiyatro Festivali’nde Kaçırılmayacak 9 Temsil

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen ve “Tiyatro Bir Kez Yaşanır” sloganıyla karşımıza çıkan İstanbul Tiyatro Festivali, 22. kez, 17 Kasım – 4 Aralık tarihleri arasında seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor. Dünyadan sıra dışı ve aktüel rejileriyle yaratıcı yapımların ve deneysel, yenilikçi yerli oyunların yer aldığı 9 oyunu sizler için değerlendirdik. 15 Eylül’de satışa çıkacak olan festival biletleri öncesi gideceğiniz oyunları belirlemeden listemize göz atmayı unutmayın. 

22. İstanbul Tiyatro Festivali’nde Kaçırılmayacak 9 Temsil

22. İstanbul Tiyatro Festivali’nde bu yıl, yurt dışından ve Türkiye’den 12’şer olmak üzere toplam 24 tiyatro, dans ve performans topluluğunun 52 temsilinin yanı sıra okuma tiyatroları, söyleşiler, film gösterimleri, atölye çalışmaları ve ustalık sınıfları gibi ücretsiz yan etkinlikler de olacak. Şehrin iki yakasında 21 farklı mekânda seyirciyle buluşacak olan 22. İstanbul Tiyatro Festivali’nin bu yılki Onur Ödülleri’nden ilki Zeliha Berksoy’a takdim edildi. Diğer ödülün sahibi ise Hamlet I Collage’te oynayan Evgeny Mironov’a 22 Kasım Perşembe akşamı takdim edilecek.

17-18 Kasım
Il Teatro Comico / Roberto Latini
​​
20:30 – 15:00 / UNIQ Hall

1947’den beri canlılığını koruyan Piccolo Teatro di Milano dünya tiyatrosunun mihenk taşlarından biri. İtalyan geleneğinin önemli ismi Carlo Goldoni’nin Il Teatro Comico (Komik Tiyatro) oyunu ile sekiz yıl aradan sonra yeniden İstanbul Tiyatro Festivali’nde olacak. İstanbul Tiyatro Festivali en son 2010‘da seyirciyle buluşturduğu Milanolu topluluğun bu kez, Goldoni’nin Il Teatro Comico eserini yönetmen Roberto Latini’nin çağdaş yorumuyla festival seyircisine sunacak.

​​​Goldoni’nin 1750’de kaleme aldığı, commedia dell’arte tiplemelerinin ve maskelerinin ötesine geçerek özgün karakterler yarattığı bu oyunda, klasikleri güncel bir bakışla ele alan, geçtiğimiz yıl UBU Ödülleri’nde En İyi Oyuncu Ödülü’nü alan yönetmen Roberto Latini aynı zamanda Orazio rolüyle seyirci karşında olacak. Festivalin yan etkinlikleri kapsamında oyunun yönetmeni ve oyuncusu Roberto Latini, profesyonel oyuncularla buluşacağı bir atölye çalışması da gerçekleştirecek.

19 Kasım
Kral Lear / Muharrem Özcan
20:30 / Zorlu PSM Drama Sahnesi

William Shakespeare’in Kral Lear oyunu, hem aktör hem de çevirmen olarak Shakespeare üzerine yoğun çalışmalar yapan Haluk Bilginer’le buluşuyor. Muharrem Özcan’ın yönetmenliğindeki Kral Lear’da Bilginer’e Berfu Öngören, Nazlı Bulum, Arif Pişkin, Deniz Celiloğlu, Kaan Turgut, Onur Özaydın, Sertan Müsellim, Efe Tunçer, Hare Sürel ve Hüseyin Sevimli’den oluşan deneyimli bir oyuncu kadrosu eşlik ediyor. Oyun Atölyesi yapımı olan proje, iktidarın ve mülkiyetin paylaşımı üzerine bol katmanlı bir klasik olan Kral Lear’ı, özündeki grotesk etkileri de pas geçmeden sahneleyecek.

Pss Pss / Camilla Pessi ve Simone Fassari
20:30 – 19:00 / Caddebostan Kültür Merkezi

Camilla Pessi ve Simone Fassari’nin iş birliğinin ürünü olan Compagnia Baccalà, tiyatroyu sirk ve clown ile harmanlayan, eğlenceli, zekice kurgulanmış ve pek karşılaşmadığımız türden gösterileriyle bu yılki festivale konuk oluyor. Beş kıtadaki 50 ülkede 700’ü aşkın performans sahneleyen topluluğun eğlenceli performansı Pss Pss, Cirque du Soleil de dâhil olmak üzere 15 uluslararası ödül kazandı. İlham kaynakları arasında Chaplin ve Keaton gibi sessiz sinema döneminin yıldızları da bulunan ikili, bu dönemi devam ettiren performanslarıyla 20 Kasım Salı saat 20.30 ve 21 Kasım Çarşamba saat 19.00’da Caddebostan Kültür Merkezi’nde seyirciyle buluşacak.


Theodoros Terzopoulos
21 Kasım /Amor /20:30 / Zorlu PSM Drama Sahnesi
28-29 Kasım / Alarme / 18:30 / Zorlu PSM Studio

Geçtiğimiz seneki festivalde üçlemesinin son oyunu Encore ile ülkemize gelen usta yönetmen Theodoros Terzopoulos, bu yıl üçlemenin ilk iki oyunu Amor ve Alarme ile 21 ve 28-29 Kasım’da 22. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında seyirciyle buluşacak.

Üçlemesinin ilk halkası olan Alarme’da sanat tarihine mâl olmuş bir çatışmayı yorumlayan Terzopoulos, İskoçya Kraliçesi Mary Stuart ve kuzeni İngiltere Kraliçesi Elizabeth arasındaki taht kavgasını sahneye taşıyor. Yönetmenlik anlayışının temeline yöntem arayışını koyan Terzopoulos’un çarpıcı fikirleri, sahnede anlatıcı Tasos Dimas, Aglaia Pappa ve Sophia Hill’in etkileyici performanslarıyla vücut buluyor. Alarme, 28 ve 29 Kasım tarihlerinde saat 18.30’da Zorlu PSM Studio’da sahnelenecek.

​​Üçlemenin ikinci oyunu Amor ise, Thanasis Alevras’ın kaleme aldığı metne dayanan bir kompozisyon. “Küresel kriz çağına bir Terzopoulos bakışı” olarak yorumlanan Amor’da yönetmen sahneyi; rollerin, aksesuarların, duyguların, hatıraların ve hatta beden parçalarının satın alındığı bir açık artırma mekânı olarak kullanıyor. Aglaia Pappa ve Antonios Myriagkos’un performanslarıyla, insan olmanın itici gücünün aşk üzerinden yorumlandığı Amor, 21 Kasım Çarşamba günü saat 20.30’da Zorlu PSM Studio’da seyircilerle buluşacak.

22-23 Kasım
Hamlet | Collage / Robert Lepage
20:30 / Zorlu PSM Ana Tiyatro

Aktüel yorumlarıyla dünyadan övgüler toplayan Kanadalı yönetmen Robert Lepage ile bu yılki festivalin Onur Ödülü’nün sahibi olan ünlü Rus oyuncu Evgeny Mironov’un bir araya gelerek ortaya çıkardığı Hamlet | Collage, 22. İstanbul Tiyatro Festivali’nin öne çıkan uluslararası yapımları arasında. Evgeny Mironov’un 11 Hamlet karakterini canlandırdığı, tiyatro ve güncel sanatın iç içe geçtiği performansı, kendi bilincine “bakan” bir Hamlet’e odaklanıyor.

​​Tiyatro ve sinema yönetmeni Robert Lepage’ın, Moskova’nın yenilikçi tiyatrosu Theatre of Nations’la ilk iş birliği olan Hamlet | Collage’da Hamlet, “boşluğa” konumlandırılmış bir küpün içinde yer alıyor ve Shakespeare’in eserindeki diğer karakterlerin hayaletiyle birlikte Mironov tarafından yorumlanıyor. Mironov, özellikle Hamlet’in ölümle kurduğu diyaloğun, ölümde kendi varoluşunu anlatım biçiminin, oyunun başından sonuna kadar “çürümenin” nüfuz ettiği bir bilincin yansımasını oldukça açık bir biçimde ortaya koyuyor. Theatre of Nations’ın sanat yönetmeni de olan oyuncu Evgeny Mironov, oyun paralelinde Robert Lepage ile çalışma ve oyunculuk deneyimlerini paylaşacağı bir söyleşi de gerçekleştirecek.

24- 25 – 26 – 27 Kasım
Gece Sempozyumu / Mesut Arslan
21:00 / Zorlu PSM Sky Lounge

Oyunlarını yerleştirme mantığıyla kurgulayan Mesut Arslan, festival seyircisinin karşısına bu kez bir uyarlamayla çıkıyor. Eric De Volder’in oyunundan sahneye uyarladığı Gece Sempozyumu’nda bir anne, üç oğlu ve ortalıkta olmayan bir baba, Lawrence Malstaf’ın tasarladığı arenada bir topaç ile birlikte hareket ederek iletişimin sınırlarını keşfediyor. Arslan’ın bir aile trajedisini günlük bir ritüele dönüştüren yorumunda Güvenç Kıraç, Derya Alabora, Serhat Kılıç, Yaşar Bayram Gül, Pervin Bağdat, Mert Fırat ve Ersin Umut Güler seyircilere eşlik edecek. KVS & Platform 0090 eliyle vücut bulan ve Zorlu PSM Prodüksiyonu ve İstanbul Tiyatro Festivali ortak yapımcılığında gerçekleşecek Gece Sempozyumu, 24, 25, 26, 27 Kasım tarihlerinde saat 21.00’de Zorlu PSM Sky Lounge’ta izlenebilecek.

27-28 Kasım
Zebercet / Kerem Ayan
20:30 / Oyun Atölyesi

Yusuf Atılgan’ın kült eseri Anayurt Oteli, Firuze Engin’in uyarlaması, Mehmet Ergen’in dramaturjisi ve Kerem Ayan’ın rejisiyle, Zebercet adıyla, tek kişilik oyun olarak sahnede. Varlığını kendisinin bile sorguladığı ama bir o kadar da yaşam dolu bir taşra adamı olan Zebercet’i yaratıcısı Yusuf Atılgan’ın sesinden tanımıştık. Şimdiyse Halil Babür’ün performansıyla Zebercet, iç ve dış dünyasını kendi ağzından anlatıyor.

28-29 Kasım
Nederlands Dans Theater I
20:30 / Zorlu PSM Ana Tiyatro

Kusursuz koreografilerine eşlik eden müzik kullanımları, yenilikçi sahne ve ışık tasarımları, 16 farklı ülkeden gelip aynı çatı altında mükemmelliği yakalayan yetenekli dansçılarıyla güncel dansın geleceğini belirleyen Nederlands Dans Theater I, topluluğun oldukça üretken dört koreografının dört ayrı koreografisinden oluşan performanslarıyla 22. İstanbul Tiyatro Festivali’ne konuk oluyor. Nederlands Dans Theater’ın yerleşik koreografları olan Sol León ve Paul Lightfoot’tan Shut Eye ve Shoot the Moon, çoğu ödüllü 50 koreografiye imza atan Crystal Pite’tan The Statement ve Hollanda’nın en önemli dans ödülü Zwaan’a En Etkileyici Koreografi dalında iki kez layık görülen, Marco Goecke’den Woke up Blind gösterilerinden oluşan seçkisini sunacak. Nederlands Dans Theater I, Festivalin yan etkinlikleri kapsamında Nederlands Dans Theater’ın dansçıları tarafından gerçekleştirilecek bir ustalık sınıfında da dans bölümü öğrencileriyle de buluşacak.

0
22793
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle