03 OCAK, PERŞEMBE, 2019

2018’in Öne Çıkan 10 Tiyatro Oyunu

2018, tiyatro sahneleri için de üretken bir yıl oldu. Bir sıralama gözetmeksizin yılın öne çıkan 10 oyununa yakın bakış için aşağıya buyurun.

2018’in Öne Çıkan 10 Tiyatro Oyunu

Seni Seviyorum Türkiye

Yazar ve dramaturg Ceren Ercan’ın Türkiye üçlemesinin ilki Seni Seviyorum Türkiye, Bakırköy Belediye Tiyatroları tarafından sahneleniyor. Son yılların en can alıcı konularından biri olan “ülkede kalmak/ ülkeden ayrılmak” ikilemini işleyen oyun birbirinden faklı 5 karakteri bir çamaşırhanede buluşturuyor ve konuya son derece özgün ve yenilikçi bir bakış açısı getiriyor.

Fotoğraf 51

Funda Eryiğit’in nefis bir performansla hayat verdiği Rosalind Franklin’e ve 1950’lerdeki bilim insanlarının DNA ile ilgili çalışma sürecine bir mercek tutan Fotoğraf 51, harika bir reji ve çeviriyi eşsiz performanslarla donatmış. Oyun, Craft Tiyatro’da izlenebilir.

Yuva

Sami Berat Marçalı’nın kaleme aldığı Yuva, bir umudun peşinde yollarını New York’a düşüren dört kişiyi odağına alıyor. Hikâyesine aracı dört oyuncusuna da sahnede parlayabileceği çokça an sunan ve bunun karşılığını her oyuncusundan ayrı ayrı alan, titizlikle yönetilmiş Yuva bir B Planı oyunu. Ayrıca oyunun bir film senaryosu olarak da uyarlanacağını da belirtmek lazım.

Mutluyduk Belki Bugüne Kadar

Perfetti Sconosciuti filminden sahneye adapte edilen, Ahmet Sami Özbudak’ın yönettiği Mutluyduk Belki Bugüne Kadar, çok iyi bir uyarlama. Oyuncu kadrosunun da eksiksiz çok iyi iş çıkardığı bir Two Two Productions yapımı olan oyun yabancılaşmadan ve keyifle izleniyor.

Arzu Tramvayı

Hira Tekindor’un yönettiği Arzu Tramvayı, her şeyden önce Zerrin Tekindor’un “yabancıların şefkatine güvenen Blanche”da devleştiği bir oyun. Woody Allen’ın Blue Jasmine filmine esin kaynağı olan oyuna saygı duruşunda bulunmak ve de 2010’larda klasik eserlerin sahneye uyarlanış biçimleri hakkında fikir sahibi olmak açısından da tercih edilebilir.

When in Rome

When in Rome, hayatımızın ortasında kendimizden başka herkesi bulduğumuz anları yenilikçi ve çarpıcı bir yolla anlatıyor. Mesut Arslan’ın yönettiği oyunda Ersin Güler, Pervin Bağdat, Yeşim Özsoy ve de Sermet Yeşil yer alıyor.

Kürklü Venüs

Mazoşizm üzerine yazılmış bir başyapıt olarak kabul edilen Kürklü Venüs’ü oyunlaştırmak üzere doğru kadın oyuncuyu bulmaya çalışan yönetmen Thomas Novach ve Vanda Jordan arasındaki kedi fare oyununu başarıyla sahneye yansıtan oyun, Yolcu Tiyatro’nun başarılı işleri arasında yerini aldı bile. Ersin Umut Güler ve Pervin Bağdat’ın müthiş uyumuyla hâlâ sahnelerde.

Dünyada Karşılaşmış Gibi

Berkun Oya’nın müjde gibi karşılanan yeni oyunu Dünyada Karşılaşmış Gibi, yas tutan karakterleri odağına alan ve her oyuncusunun “en iyi” hallerini sahneye taşımayı başarmış bir oyun. Özellikle Öner Erkan’ın performansı akıllardan çıkacak gibi değil. Elbette güçlü metni de es geçmemek lazım.

Kıyı

Wajdi Mouwad’ın Kıyı oyununu sahneleyen Moda Sahnesi, yaratıcı rejisi ve harika performanslarla seyirciye su gibi geçen bir 2.5 saat armağan ediyor. Meselesinin ağırlığı altında ezilmeyen, bolca kahkaha attırmayı da ihmal etmeyen oyunu 2019 boyunca izleyebilirsiniz.

Senaryo

Siyah Beyaz ve Renkli ekibinin yeni oyunu Senaryo, gerçeklik algımıza yönelik ironisini her satırında hissettiren ve absürtlüğü tam tadında bırakılmış nefis bir oyun.

0
9163
1
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage