Emil Michel Cioran'ın tüm felsefesinin ve üslubunun kilit taşı olarak nitelendirilen eseri Umutsuzluğun Doruklarında, Orçun Türkay'ın çevirisiyle Jaguar Kitap tarafından ilk kez Türkçede yayımlandı.
Umutsuzluğun Doruklarında, Cioran'ın 23 yaşında, tam da uykusuzluk hastalığının başladığı yıllarda yazdığı ve onu filozoflar katına çıkaran; sonsuz dünya içindeki sonlu insanın anlamı, aşk, acı, sevinç, ölüm ve umutsuzluk hakkında, sert ve ele avuca gelmeyen fikirlerin yoğuştuğu bir kitap.
Endüstriyel çağın en büyük mucitlerinden Thomas Edison, George Westinghouse ve Nikola Tesla’nın 19. yüzyıl sonlarında elektrik sistemi üzerine, adeta bir savaşı andıran kıyasıya rekabetini konu alan Elektrik Savaşları (The Current War), 13 Eylül’de vizyona girecek.
Yapımcılığını Martin Scorsese ve Timur Bekmambetov’un üstlendiği filmin başrollerinde Benedict Cumberbatch, Michael Shannon, Nicholas Hoult, Tom Holland ve Katherine Waterston bulunuyor.
Entrikalarla dolu süreçte rakiplerini alt eden isim, 1893 Dünya Fuarı’nı aydınlatacak akım türünün patent sahibi olacaktır. Kazanan tarihin akışını, dünyanın kaderini değiştirecektir.
https://www.youtube.com/watch?v=2Xo5oIDlN1M
12-15 Eylül tarihleri arasında 14. kez kapılarını açacak olan Contemporary Istanbul’un basın toplantısı 6 Eylül’de Sofa Otel Hall Arts’ta gerçekleştirildi. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Bülent Kahraman ve bu sene fuarın Artistik Direktörlüğünü üstelenen Fransız sanat araştırmacısı Anissa Touati toplantıda basın mensupları ile bir araya geldi.
Akbank ana sponsorluğunda Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı ile İstanbul Kongre Merkezi’nde 12-15 Eylül tarihleri arasında açık olacak fuarda bu yıl 22 ülkeden, 74 galeri, 510 sanatçı ve 1400’den fazla çağdaş sanat eseri yer alıyor. Bu yıl kadrosuna Fransız sanat araştırmacısı ve küratör Anissa Touati’yi katarak yoluna devam eden bölgenin öncü sanat fuarı CI uzun ve meşakkatli bir hazırlık döneminden geçti. Basın toplantısının ev sahipliğini üstlenen Ali Güreli, Hasan Bülent Kahraman ve Anissa Touati bu yıl 14.’sü düzenlenen fuarla ilgili görüşlerini ve fuara gelecek olan sanatseverleri nelerin beklediğini toplantıda anlattılar.
Dünya prömiyerini Berlin Film Festivali’nin Ana Yarışma Bölümü'nde yapan, son olarak Saraybosna Film Festivali’nden En İyi Yönetmen Ödülü ve CICAE Dağıtım Ödülü'yle dönen Emin Alper’in yeni filmi Kız Kardeşler, 13 Eylül’de Türkiye’de vizyona girmeye hazırlanıyor. Sinemaseverlerle buluşmak için gün sayan filmin vizyon afişi ve fragmanı yayımlandı.
Annelerinin ölümünün ardından kasabaya besleme olarak verilen üç kız kardeşin, yıllar sonra köylerine geri dönmesini ve birbirleriyle yüzleşmelerini konu alan filmin başrollerinde Cemre Ebüzziya, Ece Yüksel, Helin Kandemir, Kayhan Açıkgöz, Müfit Kayacan ve Kubilay Tunçer yer alıyor. Türkiye prömiyerini 38. İstanbul Film Festivali’nde nisan ayında yapan Kız Kardeşler, festivalde En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu (Cemre Ebüzziya, Ece Yüksel, Helin Kandemir), En İyi Müzik ve FIPRESCI ödüllerini kazanmıştı.
https://www.youtube.com/watch?v=kPDgtvw6Z1w
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından yürütülen Paris Cité Internationale des Arts’ın misafir sanatçı programının Türkiye Atölyesi için 2020 yılı Ocak-Mart, Nisan-Haziran, Temmuz-Eylül ve Ekim-Aralık dönemleri için başvurular başladı. Görsel sanatlar alanında, deneysel film, tasarım, performatif sanatlar gibi farklı disiplinlerde çalışan herkes programa başvurabilir.
Sanatçılara üçer aylık dönemlerde Paris’te yaşama ve çalışma imkânı sunan atölye, 2009’dan bu yana Türkiye’den 43 sanatçıyı misafir etti. Atölyeye katılmak isteyen sanatçıların başvuru formuna ek olarak, işlerinden seçkilerin olduğu bir portfolyo, niyet mektubu ve özgeçmişlerini 23 Eylül Pazartesi günü saat 17:00’ye kadar citedesarts@iksv.org adresine göndermeleri gerekiyor.
Cité Internationale des Arts misafir sanatçı programına davet edilecek sanatçıların seçimi İKSV Yurtdışı Projeler bölümü koordinasyonunda, açık çağrı sistemiyle yapılıyor. Başvuruların sonuçları İKSV’nin internet sitesi ve İKSV sosyal medya hesapları üzerinden duyurulacak.
Ross Mackenzie'nin 2015 İskoç Çocuk Kitabı Ödülü ve 2016 Blue Peter Kitap Ödülü sahibi olan eseri Sihirci Çırağı, Cenk Pamay'ın çevirisiyle, Domingo Yayınevi tarafından yayımlandı.
“Hiçbir Yer Dükkânı her an, her yerde karşınıza çıkabilir!
Labirenti andıran odalarıyla burası en uçuk hayallerinizi bile gerçeğe dönüştüren bir harikalar diyarı.
Bir odada kendinizi yıldızların arasında uçarken bulabilir, diğerinde yaşamış tüm insanların hayat hikâyeleriyle dolu Ruhlar
Kütüphanesi’nde kaybolabilirsiniz.
Ancak tüm bunların elbette bir bedeli var.
Hiçbir Yer Dükkânı’nın kapıları herkese açık. Gelirken hayal gücünüz yanınızda olsun!”
Görsel: Vincent Echlin
Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 23-29 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan 26. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın finalistleri belli oldu. 52 filmin başvurduğu yarışmada, 12 eser Altın Koza Ödülleri için yarışmaya hak kazandı.
Barış Atay’ın yönettiği Aden, Burak Çevik’in yönettiği Aidiyet, usta yönetmen Semih Kaplanoğlu imzası taşıyan Bağlılık-Aslı, Serhat Karaaslan’ın yönettiği Görülmüştür, Nihat Durak’ın yönettiği Kapı, Eylem Kaftan’ın yönettiği Kovan, Pelin Esmer’in yönettiği Kraliçe Lear, Ali Aydın’ın yönettiği Kronoloji, Kıvanç Sezer’in yönettiği Küçük Şeyler, Cenk Ertürk’ün yönettiği Nuh Tepesi, Köken Ergün’ün yönettiği Şehitler ve Cihan Sağlam yönettiği Uzun Zaman Önce olmak üzere Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması kategorisinde 12 film yarışacak.
26. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde bu yıl filmler; “Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması”, “Uluslararası Kısa Film Yarışması”, “Ulusal Öğrenci Kısa Film Yarışması” ve “Adana Kısa Film Yarışması” olmak üzere toplam dört kategoride yarışacak. Festivalde, yarışma kategorisi dışında Uluslararası Uzun Metraj Film gösterimleri de gerçekleştirilecek. “Altın Koza Ödülleri” ise, 28 Eylül 2019 Cumartesi gecesi düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak. “Altın Koza Yaşam Boyu Onur Ödülü” de aynı törende sahiplerine takdim edilecek.
Anne Fleming’in unutulmayacak karakterleri bir araya getirerek yaşamın her yüzünü mizahi bir dille anlattığı kitabı Keçi, Elif Türkölmez’in çevirisiyle, Çınar Yayınları tarafından yayımlandı.
Bir vardı bir yoktu, New York’ta yaşayan bir dağkeçisi vardı. Keçinin yaşadığı apartman tüm şehri gören nefis bir manzaraya sahipti fakat etrafta bir keçinin yiyebileceği türden şeyler yetişmiyordu. Üstelik bu apartmanda yaşayanların da keçiden haberi yoktu. Ta ki Küçük adında bir çocuk apartmana taşınana kadar.
Birinci Uluslararası Kadın Yönetmenler Kısa Film Festivali, 13 - 15 Eylül tarihleri arasında Kadıköy Yeldeğirmeni Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek. ABD ve İspanya başta olmak üzere 4 yıldır farklı noktalarda gerçekleştirilen ve bu sene Türkiye’de ağırlanacak festivalde kadın kısa filmcileri teşvik etmek, sayılarının ve üretimlerinin artmasına katkıda bulunmak, dünyanın her yanından kadın yönetmenleri bir araya getirmek, dünyadan ve Türkiye’den nitelikli kısa filmleri seyirciyle buluşturmak amaçlanıyor.
Kadınlar tarafından çekilen 49 filmin gösterimi yapılacak ve 30 finalist filmin yer aldığı festivalde ulusal ve uluslararası kategoride seçilecek birer filme “En İyi Film Ödülü” verilecek. Ödül alacak filmleri oyuncu Bennu Yıldırımlar, görüntü yönetmeni Meryem Yavuz, yönetmen Çağrı Vila Lostuvali ve yönetmen Ceylan Özgün Özçelik’ten oluşan jüri belirleyecek.
Sanatçılara video işlerini sergilemek için yeni bir alan yaratan Bilsart, Eylül ayında iki video işine ev sahipliği yapıyor.
Küratörlüğünü Aslı Seven’in üstlendiği “Müşterek Mahrem” adlı sergi, 3 – 28 Eylül tarihleri arasında Bilsart’ta sanatseverleri bekliyor. “Müşterek Mahrem”, toplumsal ve kişisel birer ritüel olarak yemek hazırlama ve tüketme pratiklerine bakan, aynı zamanda yüz ve arayüz kavramları etrafında hem bir toplumsal müzakere aracı hem de bir oyun alanı olarak yalan, makyaj ve maske kullanımlarına dokunan iki video yapıtı bir araya getiriyor.
Huo RF ve Abdi Cadani’nin ortak üretimi olan “Soyut Yalanlar (Bölüm I)” adlı video, 3 – 14 Eylül tarihleri arasında Bilsart’ta görülebilecek. Video, dile getirilemeyen bir toplumsal kriz süregiderken hem kolektif hem bireysel düzeyde gündemi ve gündelik olanı devam ettirebilmek adına “her şey yolundaymış gibi yapma”ya yönelik sosyal etkileşim taktiklerini merkezine alıyor.
Bilsart son olarak 18 – 28 Eylül tarihleri arasında Kadir Kayserioğlu’nun katılımcı bir performans belgesi niteliğindeki “Arkadaşlarla Bir Akşam Yemeği”ni ağırlıyor. Maskeden öncesi ve maskeden sonrası olarak ikiye ayrılan kurguda sanatçının önceden belirlemiş olduğu basit bir protokole göre hareket eden, daha önceden birbirini tanımayan dört kişinin bir sofra ritüeli etrafındaki jestlerini ve sohbetlerini izliyoruz.