23 MAYIS, PAZARTESİ, 2022

Zilberman İstanbul’da İki Yeni Sergi

Zilberman İstanbul, “Uçuruma Yerleşmek” başlıklı grup sergisini ve Isaac Chong Wai’nin “If we keep crying, we will go blind (Ağlamaya devam edersek, kör olacağız)” başlıklı kişisel sergisini sanatseverlerle buluşturuyor.

Naz Kocadere’nin küratörlüğünü yaptığı “Uçuruma Yerleşmek” başlıklı sergi, Isaac Chong Wai, Sandra del Pilar, Memed Erdener, Erkan Özgen, Yaşam Şaşmazer, Neriman Polat, Cengiz Tekin ve İsmail Yılmaz’ın eserlerinden oluşuyor. İnsanların şiddete ve karanlığa eğilimlerini birey, toplum ve doğa ile olan ilişkisi üzerinden ele alan sergi adını sanatçı Memed Erdener’in referansıyla Friedrich Nietzsche’nin İyinin ve Kötünün Ötesinde (1886) eserinden alıyor. Nietzsche’nin sözleriyle, “Canavarlarla savaşan kişi, bu süreçte canavara dönüşmemeye dikkat etmelidir. Ve bir uçuruma uzun süre bakarsan, uçurum da sana geri bakar.” Bu bağlamda “uçuruma bakmak” kişinin kendine yabancı bir şeye dalıp gitmesinin kendisi için karanlık sonuçlar doğurabileceğini ifade ediyor. Sergi temsil, kimlik, keder, adalet, dayanışma, isyan ve psikolojik ikilem kavramlarına odaklanıyor. İnsan ruhu üzerine yapılan okumalarla serginin çerçevesini zenginleştiren düşünürlerden biri de Carl Jung. Jung’un ortaya koyduğu bir kavram olan “gölge”, kişinin reddetmeyi ve bastırmayı seçtiği kişiliğin bilinmeyen yönlerini tanımlıyor. Gölge arketipi, kişinin bilinçaltındaki gölgeli kısımların gün yüzüne çıkarılmasına ve içsel bir huzur arayışında travmaları kabullenme sürecine işaret ediyor.

Isaac Chong Wai’nin üçüncü kişisel sergisi “If we keep crying, we will go blind (Ağlamaya devam edersek, kör olacağız)”, büyük bir yerleştirme, iki kanallı bir video, bir dizi ipek baskı, ışıklı bir kutu ve bir performans olmak üzere sanatçının yeni çalışmalarından oluşuyor. Sanatçının pratiğine yerleştirdiği kavramsal, politik ve performatif nitelikler, toplumsal değişimlerin ve küresel olguların aciliyetini işleyen disiplinlerarası bir yaklaşımla iç içe geçiyor. Sanatçının beden, güçsüzlük, şiddet, kolektivizm, lidersizlik, yas ve benzeri temalar üzerinden yaptığı müdahaleli temsiller izleyiciyi yeni bir incelemeye davet ediyor. Chong, içinde bulunduğumuz çağdaş gerçekliğin yarattığı ulus aşırı kedere cevaben, kolektif yas tutmanın aciliyetine işaret ederek üzüntünün performatif boyutunu irdeliyor.

​Isaac Chong Wai’nin “If we keep crying, we will go blind (Ağlamaya devam edersek, kör olacağız)” başlıklı sergisi 30 Temmuz’a kadar Zilberman İstanbul’un Piyalepaşa’daki yeni mekânı Zilberman Selected’de, “Uçuruma Yerleşmek” başlıklı grup sergisi ise 1 Temmuz’a kadar Zilberman İstanbul’un Mısır Apartmanı’ndaki ana sergi mekânında ziyaret edilebilir.

0
1355
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage