29 TEMMUZ, PERŞEMBE, 2021

“Zevk Meselesi” ve “İmkânsız Eve Dönüş” İçin Son Günler

Pera Müzesi’nin ev sahipliği yaptığı “Zevk Meselesi” ve “İmkânsız Eve Dönüş” sergileri 8 Ağustos’a kadar sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor.

“Zevk Meselesi” başlıklı grup sergisi ortaya çıktığı 19. yüzyıldan bu yana anlamı değişikliğe uğrayan kitsch kavramının günümüz görsel kültürüyle kurduğu yakın ilişkiye ve beğeninin şekillenmesindeki kritik rolüne odaklanıyor. 13 sanatçı ve kolektifin işlerini bir araya getiren sergi sınıfsal bir gösterge olarak beğeni kavramını ele alıyor, estetik anlayışın Doğu ve Batı’ya atfedilen değerlerine bakıyor, yüksek sanata karşın kitle kültürünün yükselişine odaklanıyor ve nesne kültüründen dijital kültüre geçiş sürecinde şekillenen görsel dilin sanatla kurduğu ilişki üzerine, serginin sanatçılarıyla diyalog içinde kitsch kavramının bugünkü zengin kullanımlarını araştırmayı hedefliyor. “Zevk Meselesi” hem nesneler hem de 90’ların başından itibaren internette egemen olan görsel dil üzerinden, toplum yapısındaki sınıfsal ayrışmayı güçlendiren beğeni kavramını sorguluyor.

Ressam, yazar ve şair Etel Adnan’ın yüz yıla yaklaşan yaşamının tüm üretim dönemlerini kapsayan retrospektif niteliğindeki “İmkânsız Eve Dönüş” başlıklı sergi, Etel Adnan’ın sanatsal üretimlerini ve farklı dönemlerde yapılmış söyleşilerin kayıtları sanatseverlerle buluşturuyor. Küratörlüğünü Serhan Ada ve Simone Fattal’in üstlendiği sergide, “birden fazla alanda ustalaşmış sanatçının” pratiğinin bir parçası olan seramikler, halılar, leporellolar (akordeon defterler), yağlı boya çalışmalar, desenler, baskılar ve sanatçının bir de filmi yer alıyor.

​“Zevk Meselesi” ve “İmkânsız Eve Dönüş” sergileri 8 Ağustos’a kadar Pera Müzesi’nde görülebilir.

0
1161
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage