Edebiyat ve kültür dergisi Varlık, Eylül ayının dosya konusunu “Zamanlar ve Mekânlar Arasında Adalet Ağaoğlu” olarak duyurdu. Geçtiğimiz Temmuz ayında aramızdan ayrılan edebiyatımızın usta kalemlerinden Ağaoğlu’nun Ölmeye Yatmak, Bir Düğün Gecesi, Hayır…, Fikrimin İnce Gülü, Üç Beş Kişi adlı romanlarında uzam, zaman, söylem, değişim ve varoluş izlekleri tartışıldı.
Arzu Etensel İldem,“Adalet Ağaoğlu’nun Ölmeye Yatmak Romanında Uzam” başlıklı yazısında yazarın Dar Zamanlar üçlemesinin ilk cildini odağa aldı. Ayşe Eziler Kıran, “İç Söylem Bağlamında Bir Düğün Gecesi" başlıklı yazısında Dar Zamanlar üçlemesinin ikinci cildinin anlatım özelliklerini yineleme ve iç söylem bağlamında ele aldı. Burcu Alkan, “‘Beyni aydınlık, düşünceleri açık seçik..’ Hayır...’da Yaşlılık” başlıklı yazısında Dar Zamanlar üçlemesinin son cildinde eleştirel aydın modelini temsil eden Aysel’in toplumsal değişim ve başkaldırı üzerine düşüncelerinin ilerleyen “yaşlılık” yıllarında vardığı noktaya odaklandı. S. Seza Yılancıoğlu,“Fikrimin İnce Gülü’nde Zaman ve Mekân” başlıklı yazısında yol romanı Fikrimin İnce Gülü’nün kahramanı Bayram’ın Almanya dönüşü Kapıkule ile Ballıhisar arasında Mercedes arabasıyla yaptığı yolculuğunda zamanı ve mekânı eşsüremli ve artsüremli zaman eksenlerinde inceliyor ve yazarın önemli olayları “anlar” üzerinden nasıl sunduğunu göstermeyi amaçlıyor. Zafer Çeler, “‘Üç Beş Kişi’ Var mıydı Yok muydu? Adalet Ağaoğlu’nun Romanında Varoluşçuluk” başlıklı yazısındaKierkegaard, Heidegger, Sartre ve Camus ile Ağaoğlu’nu birleştiren noktaları Üç Beş Kişi romanının unutulmayan kahramanlarından Murat ve Kısmet aracılığıyla inceliyor. Feridun Andaç, “Bir Mavi Hüzün” başlıklı yazısında Adalet Ağaoğlu ile dostluğunu, söyleşilerini bir öykü tadında anlatırken yazarın bir insan olarak portresi ile yapıtları arasındaki mesafenin nasıl ortadan kalktığını gösteriyor.
Bu ay gündem Betül Dünder’in kaleminden “Hayatta Kalmak Adına Şiddete Hayır, İstanbul Sözleşmesi’ne Evet!” yazısı oldu.
Burak Süme’nin çevirdiği ve hazırladığı “Vahram Balıkçıyan’ın “Jamanak” Gazetesinden İlk Kez Türkçeye Çevrilen Makaleleri – II”, Nuran Direk’in “Yaş Almışlar ve Yaşlılar”, Ecem Özensoy’un “Cumhuriyet Dönemi Aydınları Arasında Melek Celal Sofu”, Hande Balkız’ın “Aramızdaki Ölü Dil ve Murat Uyurkulak’ın “Delibo”su”, Yalın Alpay’ın “Murat Menteş’in “Antika Titanik”inde Trans-Gerçeklik: Tüm Bileşenlerin Aynı Anda Değiştiği Bir Evrende Anlatı Kurmak”, Şerif Mehmet Uğurlu’nun “’Sosyalizm ve İnsan Ruhu’ Üzerine: Kadife Yumruk: Oscar Wilde”, Abdülkadir Budak’ın “Yayımladığıma Pişman Olduğum Şiir”, “Elif Öner ve Evrim Kavcar ile “Hassas Sesler Sözlüğü” ve Hıdır Eligüzel’in “Kaba Günü Yonttuğumuz İnce Bıçak” Sergileri Üzerine Söyleşi”, Sevim Korkmaz Dinç’in ““Ulysses” ve Nevzat Erkmen Üzerine Düşünceler”, Yaşar Öztürk’ün “Direnişin Kalesi Tarık Ali”, Şeref Bilsel’in “Yeni Şiirler Arasında”, Jale Sancak’ın “Yeni Öyküler Arasında” yazıları derginin bu ayki Yazılar bölümünde.
Şiirleriyle Oktay Taftalı, Ömer Erdem, Bilal Kolbüken, Nisa Nur Tetik, Murat Sezgin Yalçın, Nurgül Özlü, Bahri Butimar, Hatice Fakioğlu; öyküleriyle Ahmet Önel, Çağdaş Küçük yer alıyor. Dergideki desenler Özge Ekmekçioğlu, Barış Şehri, Bedri Karayağmurlar’a ait.
Varlık Kitaplığı: “Paris Tecrübeleri: École de Paris / Çağdaş Türk Sanatı: 1945-1965” - Necmi Sönmez (Erhan Altan) – Yavuz Özdem ile “Unutmama İmgesi” Üzerine Söyleşi (Emre Karacaoğlu) – “Komadan Notlar” - Mike McCormack (Tolga Aras) – Merih Günay ile “Gezinti” Üzerine Söyleşi (Berna Erbaş İnan) – Şiir Günlüğü (Gültekin Emre) – Küresel Haberler (Zeynep Şen)