23 EKİM, PAZARTESİ, 2023

“Yürek Hakkı: Tomris Uyar’ın Yazı-İmge Dünyası” Sergisi Nâzım Hikmet Kültürevi’nde

Nilüfer Belediyesi, Necmi Sönmez küratörlüğünde gerçekleşen “Yürek Hakkı: Tomris Uyar’ın Yazı-İmge Dünyası” başlıklı sergiyi 11 Kasım 2023 - 14 Ocak 2024 tarihleri arasında Nâzım Hikmet Kültürevi’nde sanatseverlerle buluşturacak.

2013 yılından beri her yılı bir yazara adayan Nilüfer Belediyesi, 2023’ü Tomris Uyar yılı ilan etti. Bu kapsamda düzenlenen “Yürek Hakkı: Tomris Uyar’ın Yazı-İmge Dünyası” sergisi, öyküleri ve çevirileriyle Çağdaş Türk Yazınında ayrıcalıklı bir yere sahip olan Tomris Uyar’ın “üretim süreçlerine” odaklanıyor. Sergi Tomris Uyar’ın yazı masasını, çalışma ve yaşama mekânını özgün objeleriyle yeniden kurgulayarak izleyicilere Uyar’ın nasıl ürettiği hakkında bilgi veriyor.

1971 yılında yayımladığı İpek ve Bakır kitabıyla dikkatleri üzerine çeken Tomris Uyar, özgün çalışmalarıyla olduğu kadar çevirileri ve yayımlanmasına katkıda bulunduğu dergiler ile de edebiyatımızda yeni duyarlılıkların kapılarını aralayan kuşağın öncülerinden biri oldu. Birçok yazarın tersine kendisine ait bir çalışma odası olmayan, evinin salonuna yerleştirdiği yazı masasında çalışan, günlük yaşamını da dostlarını da bu mekânda ağırlayan Uyar, birbiriyle yakın ilişki içinde olan bir kuşağın üyesi olduğu için dönemin önde gelen şairlerinin, ressamlarının, çevirmenlerinin yakın arkadaşlık ilişkileriyle örmüş oldukları bir ağın içindeydi. Serginin kavramsal çerçevesi, bu ağı görünür kılarken, Uyar’ın eserlerini yazdığı alandaki objeleri, yazı masasını, koltuklarını ve arkadaşlarının hediyeleriyle oluşturduğu resim koleksiyonunu bir araya getirerek onun yazma süreçlerinde etkin olan görsel imgeleri bir araya getirmeyi hedefliyor. Sergi, yazarın günümüze dek korunmuş olan özel eşyalarını, koleksiyonuna eşlik eden el yazısı ve kitaplarının ilk baskılarını izleyiciye sunacak.

Tomris Uyar’ı Çağdaş Türk Edebiyatı açısında son derece önemli deneylere girmiş olan kendi kuşağında tekil kılan, günlük yaşamın, politik, ekonomik gelişmelerin şekillendirdiği bireyin dünyasına kısa ve etkileyici bir bakış fırlatmasıydı. Onun öykülerinde büyük bir titizlikle kurguladığı, birçoğunu ilk kez dilimize kazandırdığı çevirilerindeki yazar seçimiyle belirginleştirdiği tavır, hayat akışı karşısında insanların tutkularının, kalplerinden geçenlerin peşinde nasıl ilerledikleri ve aldıkları farklı yanıtlardır. Yürek Hakkı sergisi Tomris Uyar’ın kendi çizgisinden ödün vermeden geliştirmiş olduğu etkileyici imgeleri okuyuculara, izleyicilere onun perspektifinden vermeyi deneyecek. Ona özgü samimiyet, yalınlık ve alçak gönüllükle.”

Fotoğraf: Necmi Sönmez

0
1181
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage