02 EKİM, CUMARTESİ, 2021

Yeryüzünde 700. Gece: Âşık Dante

İtalya’nın yaşayan önemli şairlerinden ve Dante araştırmacısı olan Giuseppe Conte’nin kaleme aldığı Âşık Dante – Yeryüzünde 700. Gece, Nilay Kanarya’nın İtalyanca aslından çevirisiyle Kafka Kitap’tan çıktı.

Conte, kitabında Dante’yi 700. ölüm yıldönümünde, onun yerine düşünüp konuştuğu büyüleyici ve sürükleyici bir hayalet hikâyesiyle anıyor. Conte’nin Âşık Dante’sinde Dante’nin İlahi Komedya’da, öteki dünyanın gölgeleri arasında etten ve kemikten bedeniyle yaptığı düşsel gezintiyi tersine döndürür. Her ölüm yıldönümünde hayalet olarak dünyaya dönen Dante, yeryüzünde yeni bir şans elde etmek için gerçek aşkı arar ta ki 700. gecesine kadar.

14 Eylül 1321 tarihinde, yüreğinde kavuşulmayan aşkın ıstırabıyla bu dünyadan göçen Dante’nin hâli Kutsal Efendi’yi bile incitir. Cennetin kapılarına dayandığında kendisine bir teklif sunulur: Bundan sonra her ölüm yıldönümünde bir gölge hâlinde de olsa, günbatımından şafağa dek yeryüzüne gönderilecektir. Fanilerin et, kan ve kemikten bedenine sahipken bulamadığı aşkla karşılaşmayı başarır, onu görüp duyan olmasa da makûs talihini bir şekilde alt edebilirse, yeryüzünde yeni bir şansı olacaktır. Dante, tam altı yüz doksan dokuz gece, aynı tarihte, Floransa’da o çok sevdiği katedralin önünde bulur kendini ve etrafını saran kalabalıkta aşkın suretini seçmeye çalışır. Ne yazık ki günün ilk ışıkları hayal kırıklığıyla birlikte söker ufuktan ve öte âleme mutsuz bir geri dönüş başlar. Ta ki yedi yüzüncü geceye kadar…

0
1702
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage