21 HAZİRAN, PAZARTESİ, 2021

Valeria Luiselli'den Çarpıcı Bir Metin: “Bana Sonunu Söyle”

Kalabalıkta YüzlerDişlerimin HikâyesiKayıp Çocuk Arşivi romanlarıyla çağdaş edebiyatın parlak kalemlerinden biri olan Valeria Luiselli’nin Meksika’dan ABD’ye giriş yapan göçmen çocukların hakiki öyküsünü anlattığı kurmaca dışı kitabı Bana Sonunu Söyle, Seda Ersavcı’nın çevirisiyle Siren Yayınları’ndan çıktı.

Luiselli’nin mahkemede gönüllü tercümanlık yaptığı süreçte yaşadıklarına dayanan Bana Sonunu Söyle, akla hayale sığmayacak koşullarda seyahat edip ABD’ye giriş yapan çocukların sınırda, mahkemede ve sonrasında yaşadıklarına değiniyor, göç bürokrasisini olanca tutarsızlığıyla gözler önüne seriyor. Çetelerin kurşunlarından kaçıp buzhanelere sığınan çocuklardan canavar kılıklı trenlere varan hakikatler bunlar ve tarama formlarının soruları, mahkeme tutanakları ya da devlet politikaları onlardan bahsetmeyi seçmiyor.

Kayıp Çocuk Arşivi romanında kurmacanın olanaklarıyla aynı konuya değinen yazar, bu defa başı, sonu ya da ortası olmayan hakikatleri yazıyor, bir yere çıkmayan yolların izini sürüyor, dosyaları karıştırıyor. Çetelerin kurşunlarından kaçıp buzhanelere sığınan çocuklardan canavar kılıklı trenlere varan hakikatler bunlar ve tarama formlarının soruları, mahkeme tutanakları ya da devlet politikaları onlardan bahsetmeyi seçmiyor.

Fotoğraf: Ramin Talaie/The Guardian

0
2159
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage