11 AĞUSTOS, ÇARŞAMBA, 2021

Ulus Baker’i Okumak

Ulus Baker’in denemelerinin, estetikten tarihe, felsefeden sosyolojiye, farklı ilgi ve bilgi alanlarıyla etkileşime açıldığı metinlerden oluşan, Onur Eylül Kara tarafından derlenen Ulus Baker’i Okumak, İletişim Yayınları tarafından yayımlandı.

Onur Eylül Kara’nın derlemesinde Şükrü Argın, Ali Artun, Mustafa Çağlar Atmaca, Eylem Canaslan, Özge Çelikaslan ve Alper Şen, Gülsüm Depeli, Toros Güneş Esgün, Beliz Güçbilmez, Can Gündüz, Ahmet Gürata, Fulden İbrahimhakkıoğlu, Emre Koyuncu, Barış Mücen, Oktay Özel, Mehmet Şiray, Özgür Taburoğlu, Latif Yılmaz ve Hakan Yücefer’in katkıları yer alıyor.

Ulus Baker’in yazdıkları, düşünme zevki ve şevki yaratan kalıcı bir iz bıraktı. 2015’ten beri “Ulus Baker Okumaları” adıyla onun metinlerinden biri etrafında hazırlanan sunuşlar ve yürütülen tartışmalar, bu ilham verici etkinin verimli sonuçlarından biri. Onur Eylül Kara’nın sunuştaki söyleyişiyle, kitap, bu yetkin sunuşlardan bir seçki niteliğinde.

“‘Ulus Baker Okumak’ ne demek? (…) Okuma, öğrenme serüvenimizde yeni gelen bilgi, yorum ya da bakış açısı, halihazırda bizde olanlarla karşılaştığında bir çarpışma, çalkalanma, altüst oluş gerçekleşir. Yeni gelenin partikülleri eskininkilerle bir araya gelip bizde yeni bir yerleşmeye yol açar; daha da fazla yeni bilgiye yer açarak. Zaten tam da boşluğumuza denk gelen bilgilerle, fikirlerle karşılaştığımızda bunlar bizde fazladan bir ‘şişkinlik’ yaratmak yerine, yeni bir açlık yaratır. Ben benim için iyi fikirlerle karşılaştığımı buradan anlıyorum. (…) Ulus Baker’in yazdıkları beni hem doyurmuş hem de iştahımı açmıştır.” - Beliz Güçbilmez

Fotoğraf: Birikim Dergisi

0
2481
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage