14 TEMMUZ, ÇARŞAMBA, 2021

Ülkü Tamer’in Kaleminden Hikâyeler: “Tarihte Yaşanmamış Olaylar”

Ülkü Tamer’in mizahın ciddi bir iş olduğunu gösteren sıra dışı hikâyelerinden oluşan Tarihte Yaşanmamış Olaylar, Tamer’in tüm eserlerini tek çatı altında toplayan Ketebe Yayınları tarafından yeniden yayımlandı.

Ülkü Tamer, okurunu kitabın girişinde şu açıklamayla uyarıyor: “Bu kitapta okuyacaklarınızın tümü uydurmadır. Düzmecedir. Palavradır. Adlar da, tarihler de, olaylar da gerçek değildir. Düş ürünüdür. Sondaki kaynakça bile.

Bu kitapta yer alan on hikâyeyi yazma nedeni olarak şunları söylüyor Tamer: “Tarihle ilgili öylesine “inanılmaz” yapıtlarla karşılaştım ki yabancı bir takma adla benzer şeyler yazmak geldi içimden. “Parodi” demiyorum, zaten parodi gibiydi onlar. İkisini yazıp öyle yayımladıktan sonra bu uğraşın beni keyiflendirdiğini gördüm. Kendi adımla sürdürmeyi istedim.”

Sen de mi, Brutus? efsanesinin tahmin edemeyeceğiniz uydurma versiyonundan, yüzme bildiği için kabilesinde inanılmaz bir yükseliş gösteren Oogna Mbuti’nin hikâyesine, Mısır’da kedilerin kutsal görülmesinin perde arkasını aralayan Dördüncü Piramit hikâyesinden, İvan Rubinoviç’in Yükselişi’ne farlı zamanlarda ve coğrafyalarda geçen bu hikâyeleri okudukça okur da uydurma bir tarih yazmanın güçlü bir hayal gücüyle mümkün olduğunun farkına varacak.

0
1297
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle