27 KASIM, CUMARTESİ, 2021

TUNCA’nın “Bedbahtlıklar ve Yeni Hazlar” Sergisi Galerist’te

Galerist, TUNCA’nın iki buçuk yıla yayılan bir araştırma ve diyalog sürecinin ürünü olan “Bedbahtlıklar ve Yeni Hazlar” başlıklı kişisel sergisine 11 Aralık’a kadar ev sahipliği yapıyor.

TUNCA’nın Galerist’teki ikinci kişisel sergisi olan “Bedbahtlıklar ve Yeni Hazlar”, sanatçının sahaf veya mezatlardan topladığı efemeralar üzerinden tarihi mekân, olay ve kişilerin izini süren pratiğine yeni bir sayfa ekliyor. Küratörlüğünü Serra Yentürk’ün üstlendiği sergi ismini Cravan’ın otobiyografik metninden alıyor. Serginin odak noktasını sanatçının yıllar önce bir mezatta karşısına çıkan ve 1910’lı yıllarda Georg Gerlach’ın Berlin’deki stüdyosunda çekildiği anlaşılan, fakat İstanbul’a nasıl ulaştığı bilinmeyen altı fotoğrafta görülen boksör figürü oluşturuyor. Sanatçı Sabri Mahir adlı bu boksörün fotoğraflarını, uzun yıllardır ana malzemesi olan füzenle kâğıt üzerinde büyük ebatlı olarak yeniden üreterek izleyiciyle buluşturuyor.

Orijinalleri birer hatıra kartpostalı olarak üretilmiş olan, dolayısıyla belgelediği kişinin tarihsel bir önem ifade ettiğini (ya da etmeye niyetlendiğini) düşündüren bu fotoğraflar, Mahir’in öyküsünü aydınlatmakta yetersiz kalıyor. Nitekim, tarih yazmaya duyulan doyumsuz arzuyla öne sürülen ve zaman içerisinde doğru kabul edilmeye başlanan çeşitli bilgiyle, bir mitosun ana kahramanına dönüşen Sabri Mahir, gerçeklikten saptırılmış bir popüler kültür anlatısına hapsoluyor. Sabri Mahir’den birkaç yıl önce doğan, benzer bir mizaca sahip olduğu anlaşılan ve tıpkı Mahir gibi ölümüne dair detaylar meçhul olan boksör-şair Arthur Cravan, sergide Mahir’in karakterini tamamlayıcı ve tanımlayıcı bir rol alıyor. Dönemin sanat ve edebiyat çevrelerinde ayrıksı karakteri ve kışkırtıcı tavırlarıyla nam salan Cravan’ın şiirlerinden alıntıların sergideki portrelerle yan yana getirilmesiyle, iki şahsiyetin sınırları erimeye ve birbirine karışmaya başlıyor.

​TUNCA’nın “Bedbahtlıklar ve Yeni Hazlar” başlıklı kişisel sergisini 11 Aralık tarihine kadar Galerist’te ziyaret edebilirsiniz.

0
1248
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage