18 KASIM, PERŞEMBE, 2021

Tahsin Yücel'den “Tartışmalar”

Tahsin Yücel'in edebî figürlerle girdiği yazınsal tartışmaları toplayan, her biri karşı-özneye yazılmış on iki tartışma yazısının yer aldığı Tartışmalar, Can Yayınları tarafından yeniden yayımlandı.

Tartışmalar, Yücel'in sözünü sakınmayan eleştirmen kimliğinin daha yakından tanınmasını sağlarken, tartışma yazılarının nasıl başlı başına bir anlatı oluşturabileceğine de bir örnek oluşturuyor.

Tahsin Yücel, "çift yönlü anlatı izlencesi" olarak tanımladığı ve yer yer ağız kavgasıyla benzer özellikler gösterebildiğini kabul ettiği bu yazılarında edebiyat dünyasından tanıdığımız pek çok farklı isimle yazınsal bir tartışmaya giriyor. Farklı edebî figürlerin yapısalcılık akımına getirdiği eleştirilere, yazın ödüllerinin seçici kurullarında görev alan kişileri eleştiren Aziz Nesin'e ve Fethi Naci'nin Peygamberin Son Beş Günü incelemesine cevap veriyor, Türk Dil Kurumu'nu savunuyor ve Kara Kitap'ı eleştiriyor.

“Bu küçük derlemenin sonuna dek gelebilmiş olanlar, "Bu adam da amma kavgacıymış!" diyerek parçalı kişiliğime yeni bir parça daha ekleyebilirler. Vardıkları sonuç buysa, ne söyleyebilirim? Olsa olsa şunu: "Kim değil ki?" On iki yıldan fazla bir sürede on iki kavga yazısı. Çoğu da savunma. Çok mu gene de? Çok diyorsanız çok olsun.

Bir kavga daha çıkarmayalım.”

0
890
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage