05 TEMMUZ, PAZAR, 2020

SAHA Yazı Dizisi’nde “Nedir Bu ‘Queer Sanat’?”

SAHA’nın bağımsız sanat yazarlarına destek vermek için başlattığı SAHA Yazı Dizisi devam ediyor. Kurumun internet sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden sürdürdüğü dizinin yeni yazısını Ari P. Büyüktaş kaleme aldı.

Ari P. Büyüktaş’ın “Nedir bu ‘queer sanat’?” başlığını taşıyan yazısı, queer sanatın günümüzde ne gibi anlamlara geldiğini ve bu sanatın sınırlarının nasıl belirlenebileceği gibi konular üzerine düşünceleri merkezine alıyor. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası'nı takip eden günlerde yayımlanan yazıda, Türkiye'deki güncel sanat ve queer kültürün kesişen deneyimlerine de yer veriliyor.

Büyüktaş, yazının girişinde ise şu ifadelerde bulunuyor:

“Güncel sanat söz konusu olduğunda, kimi alışılageldik yaklaşımlardan farklı olarak, biçim, içerik, ifade ve benzeri yöntemler açısından tanımlar esnekleşiyor. Aslında tanımların ve kavramsal çerçevelerin gerekli olup olmadığı dahi tartışılabilir hale geliyor. Tüm bu kaygan ve bir yandan da verimli düşünce zemininde, özellikle “queer” ile güncel sanat ilişkisini tartışabilmek biraz daha farklı bir bakış açısını gerektiriyor. Zira son zamanlarda (2000’lerden itibaren gittikçe artarak da diyebiliriz) sıklıkla karşımıza çıkan “queer sanat”ın ne olduğuna dair genel bir uzlaşı bulunmamakta.”

SAHA Yazı Dizisi’nde her ay Kültigin Kağan Akbulut ya da onun davetiyle bir konuk yazar tarafından yeni bir yazı kaleme alınıyor. Yazı dizisi kapsamında bugüne kadar Kültigin Kağan Akbulut’un “Duchamp’ın sessizliği: Üretmemek, az üretmek, sergilememek”,  Süreyyya Evren’in "Türkiye Sanatında ‘Güncel Dönemeç’ İçin İki Tez: Sahnesizlik ve İkame Kanon" ve Akbulut’un "Türkiye’de sergi ziyaretçisi: Yalnız ama meraklı" başlıklı yazısı gibi birçok içeriğe yer verildi. Dizi, Büyüktaş tarafından kaleme alınan metinle yoluna ara vermeden devam ediyor.

​Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

0
1876
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle