Pera Müzesi, “Ağırlık ve Ölçü Sanatı” başlıklı koleksiyon sergisinin kataloğunu yayımladı.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan yeni bir seçkiyi geçtiğimiz yıl “Ağırlık ve Ölçü Sanatı” başlığı altında sergilemişti. Anadolu’da kullanılan ağırlık ve ölçü aletlerinin tarihsel gelişimi kadar, farklı uygarlıkların ekonomik ve sosyo-kültürel dinamiklerine de ışık tutan yayın hem görselleriyle hem de araştırma yazılarıyla dikkat çekiyor.
Katalog, Anadolu ve bağlantılı coğrafyalarda kullanılan ağırlık ve ölçü aletleri etrafında şekillenen ekonomiyi, kültürü, kültürlerarası sistem ilişkilerini, toplumsal güven dinamiklerini ve birimlerin standartlaşmasının yolculuğunu; uygarlıkların, tanrıların, tüccarların, usta ve çırakların gözünden keşfetmeyi amaçlıyor. MÖ ikinci bin yıldan günümüze uzanan geniş zaman diliminde yaşanan dönüşümleri ve süreklilikleri disiplinler arası bir bakış açısıyla sunan yayında, metinlere ek olarak 500’den fazla eser görseli yer alıyor. Ağırlık, uzunluk ve hacim ölçme yöntemlerinin inançtan ideolojiye, tarımdan hukuk sistemine, yaşamın farklı alanlarına etkisini ortaya koyan serginin kataloğunda, arkeolog Oğuz Tekin’in “Tarih Boyunca Terazi ve Terazi Ağırlıklarına Genel Bir Bakış”, Antik Yunan tarihi uzmanı Charles Doyen’ın “Astragalus Biçimli Roma Ağırlıkları”, mimarlık tarihçisi Uğur Tanyeli’nin “Osmanlı Topoğrafya Teknolojisi ve Havayi Terazi”, sanat tarihçisi Brigitte Pitarakis’in “Bizans’ta Ağırlık Ölçme Sanatı” ve “Bir 19. Yüzyıl Kâğıt İkonasındaki Adalet Terazisi” başlıklı makaleleri bulunuyor.
Anadolu coğrafyasının ev sahipliği yaptığı uygarlıkların değişim ve dönüşümünü, tarihe tanıklık etmiş ağırlık ve ölçü aletlerinin hikâyeleri eşliğinde aktaran “Ağırlık ve Ölçü Sanatı” sergisinin ana bölümleri için kaleme alınan metinler de katalogda yer alıyor. Koleksiyondan seçilen eserler, şu başlıklar altında sergileniyor: “Tohumlar ve Metaforlar”, “Düşüş ve Yeniden Doğuş: Antik Çağ’da Anadolu”, “Tartmanın Politikası ve Poetikası: Roma İmparatorluğu Yönetiminde Anadolu”, “İnanç ve Güç: Bizans Egemenliğinde Anadolu”, “İdeoloji ve Devamlılık: Osmanlı Dünyasında Tartmak”.
“Ağırlık ve Ölçü Sanatı” başlıklı sergiyi buradan çevrim içi olarak deneyimleyebilirsiniz. Serginin kataloğuna ise Pera Müzesi Artshop, anlaşmalı kitabevleri ve çevrim içi satış platformlarından ulaşabilirsiniz.