16 ŞUBAT, ÇARŞAMBA, 2022

Pera Müzesi’nde Ali Kazma ve Mari Spirito Katılımıyla “Yarına Notlar” Söyleşisi

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Independent Curators International [Uluslararası Bağımsız Küratörler] (ICI) oluşumunun “Yarına Notlar” sergisi kapsamında 16 Şubat Çarşamba saat 18.30’da Pera Müzesi Oditoryumu’nda bir söyleşi gerçekleştirilecek. Söyleşide Ali Kazma Türkiye’de ilk kez izleyiciyle buluşan Kuzey başlıklı video çalışmasını küratör Mari Spirito ile konuşacak.

COVID-19 küresel salgını sürecinde yaşanan kültürel geçişi ele alan güncel sanat çalışmalarının yer aldığı “Yarına Notlar” sergisi, 25 ülkeden 30 küratörün bu doğrultuda oluşturduğu seçkiyi sanatseverlerle buluşturuyor. Küresel bir çağda sanatın kolektif hafızanın inşasındaki rolü üzerine odaklanan sergideki birçok çalışma, kuşku ve güvensizliğin yükseldiği zamanlarda dünyayı anlamlandırmanın yollarını sorguluyor.

Farklı coğrafyalardan 29 sanatçının eserlerinin bir araya geldiği “Yarına Notlar” sergisinde, Ali Kazma’nın Kuzey başlıklı iki kanallı video çalışması da yer alıyor. Çalışan, emek sarf eden insan bedenlerinin hareketlerine odaklanan Kazma, eserlerinin çoğunda işinde ustalık kazanmış kişiler tarafından gerçekleştirilen bir dizi mesleğin ayrıntılı uzmanlığını izleyiciye sunuyor. Sanatçının Kuzey başlıklı video çalışması ise Arktik Okyanusu’nda terk edilmiş bir maden alanına odaklanıyor.

Küratör Mari Spirito’nun “Yarına Notlar” sergisine dahil ettiği Kuzey videosu, izleyiciyi 1930’lardan 1980’lerin sonuna kadar Sovyetler tarafından yönetilen terk edilmiş bir madene, Svalbard Adaları’ndaki Pyramida’ya götürüyor.

Mari Spirito bu eseri sergiye dahil etmesini şu sözlerle açıkladı: “İnsan yaşamının tamamen noksan olduğu Kuzey, kolektif münferit hayat deneyimlerimizi vurgulayarak kendine yeten ve korunaklı, ancak kaybedilmiş, izole bir topluluğun metaforik bir portresini sunuyor. Duygusal ve ulusal tecridimiz her gün pekişmeye devam ediyor. Bir başka deyişle Kuzey, karantinanın birincil ve uzun vadeli etkileriyle doğrudan yüzleşiyor.”

​Künye: Ali Kazma, Kuzey, 2017 / İki kanallı HD Video, 5’10’’ Jeu de Paume, Paris ve Galeri Nev, İstanbul’un izniyle

0
1197
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage