21 NİSAN, ÇARŞAMBA, 2021

Paolo Cognetti “Bıldırcın Karı” ile Anlatmaya Devam Ediyor

Otobiyografik romanı Sekiz Dağ ile uluslararası çapta bilinirlik ve pek çok ödül kazanan Paolo Cognetti’nin öyküsünü anlatmaya devam ettiği kitabı Bıldırcın Karı – Dağ Günlükleri, Yelda Gürlek’in çevirisiyle Kafka Kitap’tan çıktı.

Paolo, şehir yaşamının onun için bunaltıcı bir hâl aldığı bir zamanda İtalyan Alpleri’ne kaçar ve bu kaçışın üzerinden on yıl geçtikten sonra döndüğü dağ evi sayesinde yaşamı yeniden keşfetmeye koyulur. Hiçliğin ortasında edindiği dostlar, yabani yaşam, durmaksızın yağan kar ve yalnızlığın kesif sessizliği hakim olur bu anlatıya.

Cognetti’nin lirik anlatımıyla doğanın gücünü, sürekli sorgulayan bir aklın gerekliliğini ve insan ruhunun direncini kısacık bir kitapta anıtlaştırıyor. Tıpkı ona ismini veren kar türü gibi, yalnızca birkaç saat sürse de olanca gücüyle bastırıp mevsimi değiştirmeye yetiyor.

“Kesintiye uğrayan ilkbaharın çiçekler, böcekler ve etrafta gördüğüm kuşlar için bir haksızlık olduğunu düşünerek kendi kendime onlara ne olacağını sorarken Rigoni Stern’in geç gelen karların sınıflandırmasını yaptığı bir öyküsünü buldum. Martta yağan “kırlangıç karı”, nisandaki “gugukkuşu karı” ve sonuncusu da “bıldırcın karı” idi. “Kuzeyden gelen bir bulut kümesi, bir esinti, aniden düşen hava sıcaklığı ve işte, mayıs karı. Sadece birkaç saat sürer, ama bu süre yuvalarındaki kuşları ürkütmeye, kovanlarının dışındayken baskına uğrayan arılara ölüm saçmaya ve doğurmayı bekleyen dişi karacaları endişelendirmeye yeter.”

​Fotoğraf: © Maki Galimberti

0
830
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage