OMM’un “Yas ve Haz” sergisine paralel olarak Aposto desteğiyle hayata geçirilen “OMM Podcast: Yas ve Haz Serisi” başlıklı podcast serisi Spotify’da dinleyicilerle buluşuyor.
“OMM Podcast: Yas ve Haz Serisi”, toplumun değişen değer ve normlarını beden üzerinden ele alan “Yas ve Haz” sergisinde yer alan sanatçıları bir araya getiriyor. Ayça Telgeren sanat üretimindeki ilham kaynaklarını, CANAN sanat tarihindeki kadın imgesini, Elif Uras sanat üretiminin inceliklerini ele alırken, Pınar Yolaçan değişen vücut standartlarına, Sibel Horada ise biyolojik bir bilgi kaynağı olarak saçın hafızasına odaklanıyor. Ata Doğruel ise 40 gün / 960 saat aralıksız gerçekleştirdiği Işık Kaynağı performansının küratörü Simge Burhanoğlu ile tecrübelerini ve performans sanatı üzerine düşünceleri aktarıyor. Podcast serisinde sanatçıların yanı sıra OMM Sergiler Direktörü Zeynep Birced “Yas ve Haz” sergisinin ayrıntılarından bahsediyor.
Podcast serisinin “Görünmez Bir Sahne Yaratmak” bölümünde; karanlık bir odada aralıksız 40 gün / 960 saat geçiren performans sanatçısı Ata Doğruel, küratör Simge Burhanoğlu ile birlikte “Işık Kaynağı” sürecinde yaşadıklarını ve tecrübelerini aktarıyor.
“Doğudaki Modernizmler ve Rönesanslar - Elif Uras” bölümünde; resimlerini üç boyutlu hâle getirmek istediği için seramik üretmeye başlayan sanatçı Elif Uras, çini sanatı ile olan ilişkisini ve sanat üretiminin inceliklerini anlatıyor.
“Tanrılar Kadınken - Pınar Yolaçan” bölümünde; sergide Nü’ler başlıklı eseriyle yer alan multidisipliner sanatçı Pınar Yolaçan, antik dönemden günümüze kadın imgesi, değişen vücut standartları ve Amazon’daki yerli topluluklara dair düşüncelerini paylaşıyor.
“Saçın Hafızası - Sibel Horada” bölümünde; Sibel Horada biyolojik bir bilgi kaynağı olarak saçı, insanın kaybettiklerini kontrol etme dürtüsüne ve suyun zamanla ilişkisine odaklanıyor.
“Kavuşmanın Son Anı - Ayça Telgeren” bölümünde; sergide Baharın Son Günü başlıklı eseriyle yer alan Ayça Telgeren, sanat üretimindeki ilham kaynaklarından, eserlerinde kullandığı materyallerin seçimlerinden ve sanatçı kolektiflerinden bahsediyor.
“Yaşamın Kaynağı - CANAN” bölümünde CANAN, kalıplaşmış annelik ve kadınlık imgesini yıkan Çeşme başlıklı eserini ele alarak üretim süreçlerine ve sanat tarihindeki kadın imgesine odaklanıyor.
“İnsan İnsanın Işığıdır - Simge Burhanoğlu ve Ata Doğruel” bölümünde; Performistanbul kurucusu Simge Burhanoğlu ve performans sanatçısı Ata Doğruel ile “Yas ve Haz” sergisi kapsamında, 7 Kasım - 17 Aralık 2022 tarihleri arasında OMM’da gerçekleşen Işık Kaynağı performansı ve performans sanatı üzerine fikirlerini paylaşıyor.
“Yas ve Haz’ın Hikayesi” başlıklı podcast serisinin giriş bölümünde OMM’un Sergiler Direktörü Zeynep Birced, “Yas ve Haz” sergisinin fikir aşamasından hayata geçmesine kadar tüm süreçlerini anlatıyor.
Yerli ve yabancı 38 sanatçıyı bir araya getiren “Yas ve Haz” başlıklı sergi, seçkisine eklediği Amerikalı sanatçı Bill Viola’nın Sal adlı eser yerleştirmesiyle 30 Temmuz’a kadar devam ediyor. Aposto desteğiyle düzenlenen “OMM Podcast: Yas ve Haz Serisi”nin tüm bölümlerine buradan ulaşabilirsiniz.