11 HAZİRAN, CUMARTESİ, 2022

Mixer’den İki Yeni Sergi

Mixer, Emre Erkmen’in “A Secret About a Secret” sergisi ile Ayşenur Şentürk’ün “Arayış” başlıklı kişisel sergisine 30 Temmuz’a kadar ev sahipliği yapıyor.

Uzun zamandır sinema sektöründe görüntü yönetmenliği yapan Emre Erkmen’nin ilk fotoğraf sergisi “A Secret About a Secret”, sanatçının film imgeleri üzerine deneyimini gözler önüne seriyor. Sergide yer alan metropol ve kırsalın farklı yaşamlarından kesitler sunan fotoğraflar, sinematografik bir kurguyla izleyiciyle buluşuyor. Metropolle başlayan, kırsal kesimle süren ve dolambaçlı koridorlar arasında yer alan fotografik anlar her ikisinin karşı karşıya gelmesiyle son buluyor. Bu fotografik anlarda saklı olan bilinmezlik, sırlarını önce sergiye sonra izleyiciye bırakıyor. Sanatçının dünyanın dört bir yanında çalışırken ve gezerken çektiği, sinema sahnesindeki gibi yatay olarak kullanılan fotoğraf imgeleri dünyanın hem ilginçliğini hem de kendi içindeki çelişkilerini gösteriyor. Erkmen’in belgesel duyarlılığındaki fotoğrafları hem dramatik sahneleri hem de gariplikleri ortaya koyuyor. Kimi zaman şiddet dolu kimi zaman ise sakin ve ironik bir göz ile gösterilen yerleşimler Güney Amerika’dan Kuzey Amerika’ya, Asya’dan Avrupa’ya ve Türkiye’ye ait fotoğraflardan oluşuyor.

Ayşenur Şentürk; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinin Resim Bölümünden mezun olduktan sonra kendi artistik dilinin, estetiğinin ve ifadesinin özgürlüğünün peşinden sezgileriyle ilerlemeyi seçen, bu doğrultuda yön bulan çizgilerin, şekillerin ve renklerin izinden kendi iç yolculuğunda kendisine eşlik eden çalışmalarını “Arayış” başlıklı kişisel sergisi ile izleyicilere sunuyor. Her ne kadar eski ustaların eserlerinden oldukça beslenmiş olsa da sanatçının bu ustaların pratiklerinden ayıran en büyük özelliği dünyada var olan ya da hayal edilmiş olan mitlerin ve dini tasriflerin alışagelmiş imgelemleriyle temsiliyetinin ötesinde kendi içindeki kıtalarda ve bilinmeyen topraklarda geçen kişisel Odysseia’sının izlerini izleyiciyle buluşturuyor olması. Şentürk’ün etkilendiği sanatçılardan biri olan John William Waterhouse’un meşhur Odisseus ve Sirenler tablosuna baktığımızda, Homer’in destanından bir sahneyi fiziksel dünyada var olan alışagelmiş teslimiyetler ve anlatılar üzerinden, özgün estetik diliyle bir tablo yarattığını görüyoruz. Şentürk’ün resimlerine baktığımızda tanık olduğumuz sahnelerde ve peyzajlarda sanatçının kendi iç varlığının dehlizlerindeki yolculuğuna çıkmış başka bir destansı dünyadan manzaralar yer alıyor.

Emre Erkmen’in “A Secret About a Secret” başlıklı kişisel sergisi Mixer’in ana galeri mekânında, Ayşenur Şentürk’ün “Arayış” başlıklı kişisel sergisi ise Mixer’in proje odasında 30 Temmuz’a kadar görülebilir.

Künye: 
1. Emre Erkmen, DIYARBAKIR
2. Emre Erkmen, ARBIL
3. Ayşenur Şentürk, isimsiz untitled (detay detail), keten tuval üzerine yağlı boya oil on linen canvas, 81,5 x 64,5 cm, 2022
​​4. Ayşenur Şentürk, isimsiz untitled (detay detail), keten tuval üzerine yağlı boya oil on linen canvas, 55x35 cm, 2022

0
1249
0
  • 11-06-2022
    0
    747
    0
    Genç Yazarlara Faydalı İpuçları: “Hadi Bir Şeyler Yazalım!”
    Genç Yazarlara Faydalı İpuçları: “Hadi Bir Şeyler Yazalım!”
  • 11-06-2022
    0
    879
    0
    Merve Şendil’in “Karanlığımızın Arkasındaki Şeyler” Sergisi SANATORIUM’da
    Merve Şendil’in “Karanlığımızın Arkasındaki Şeyler” Sergisi SANATORIUM’da
  • 11-06-2022
    0
    922
    0
    “Farkında Mısın?” 2. Ulusal Fotoğraf ve Kısa Video Yarışması İçin Başvurular Başladı
    “Farkında Mısın?” 2. Ulusal Fotoğraf ve Kısa Video Yarışması İçin Başvurular Başladı
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage