29 EYLÜL, CUMA, 2023

Metin Kalkızoğlu’nun “Bugün Önemli Bir Şey Olmadı.” Sergisi Galeri/Miz’de

Metin Kalkızoğlu’nun “Bugün Önemli Bir Şey Olmadı.” başlıklı kişisel sergisi 4- 30 Ekim tarihleri arasında Galeri/Miz’de sanatseverlerle buluşacak.

Hipergerçekçi portreleri, minimal anlatımı ve figürler içeren peyzajları ile tanınan Metin Kalkızoğlu’nun “Bugün Önemli Bir Şey Olmadı.” sergisinde sanatçının tuval ve kâğıt üzerine akrilik tekniğiyle ürettiği eserleri yer alıyor. Sergi izleyiciyi ilk bakışta fotoğraf olduğu yanılsamasına düşürecek, sade ama detaylı eserlere odaklansa da sanatçının izleyiciyle oynadığı oyun, aslında her hipergerçekçi tabloda karşılaşılabilecek bu basit yanılsamanın ötesine geçiyor. Az sayıda figür içeren resimlerin minimalliği ve bu minimalliğin yansıttığı sadelik, izleyicinin bu figürlere sembolik anlamlar yüklemesini sağlıyor.

​Kalkızoğlu’nun minimal çalışmalarında resmettiği dingin ve yalın atmosfer, fotoğrafın yanı sıra bazen de hareketsiz bir film sahnesini andırarak izleyiciyi boyutsal bir ikilemin ortasında bırakıyor. Eserlerdeki uçsuz bucaksız, karlarla kaplı araziler, bu arazilerde kulübesinin önünde oturan ya da duran bir insan, nerden gelip nereye gittiği bilinmeyen otomobiller, kaçmadan ya da ölmeden önce son bir bakış atan yabani hayvanlar, avcı mı yoksa av mı olduğu anlaşılmayan tekinsiz insanlar; izleyende yalnızlık, kaçış, uzaklaşma ve belki biraz da tekinsizlik temalarını ya da duygularını uyandırsa da bu tekinsiz atmosfer aynı zamanda izleyende garip bir huzur hissi doğuruyor. İzleyiciye birden fazla hissiyatı bir arada yaşatan sergide, Kalkızoğlu izleyiciyi de kendi anlamlarınızı üretmeye davet ediyor. 

Künye:
1. "The Boy" 76x56cm, acrylic on cotton paper, 2023
2. "The Bull" 70x50cm , acrylic on cotton paper, 2023

0
912
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage