21 AĞUSTOS, PAZAR, 2022

Mantarların Saklı Dünyası

Biyolog Merlin Sheldrake'in mantarların dünyaya ve yaşama bakışımızı nasıl değiştireceğini anlattığı, şimdiden doğa bilim klasiklerine giren eseri Saklı Dünya – Mantarlar Yaşamı, Zihnimizi ve Geleceğimizi Nasıl Değiştirir?, Şiirsel Taş’ın çevirisi ve Jilber Barutçiyan’ın katkılarıyla Domingo Yayınevi’nden çıktı.

2021 Kraliyet Akademisi Bilim Kitabı Ödülü’nü kazanan Saklı Dünya, neredeyse bütün canlı sistemleri destekleyen mantarların yaşamlarına büyüleyici bir yolculuğa çıkarıyor. “Wood Wide Web” denen ağlar sayesinde bitkileri birbirine bağladıklarının keşfedilmesiyle ekosistemleri anlama biçimimizi, beyinleri olmadığı halde problem çözebildiklerinin anlaşılmasıyla da geleneksel “zekâ” tanımlarını değiştiren mantarların, gerek yaşadığımız gezegeni gerekse zihin ve davranışlarımızı anlamanın anahtarı olduğunu gösteriyor.

Sheldrake; kitabının sayfaları arasında mantar yetiştirecek ve sonrasında bu mantarları kızartıp bir nevi "kendi cümlelerini yiyecek" kadar ya da müzisyen kardeşiyle mantarlara yerleştirdiği elektrotlardan elde ettiği frekanslar vasıtasıyla kitaba özel bir beste yapacak kadar mantarlara tutkulu.

​“Ne bitki ne de hayvanlar. Yerde, havada, vücudumuzda yaşıyorlar. Kimisi mikroskobik boyutlarda, kimisi şimdiye dek kaydedilmiş en büyük organizma. Karasal yaşam, bu canlıların kayaları parçalamasıyla başladı. Ekmek, alkol ve bazı ilaçları bahşederek insanlık tarihini şekillendirdiler. Uzayda yaşayabilecek ya da nükleer radyasyonun ortasında serpilebilecek kadar dayanıklı, davranış manipülasyonuyla bazı hayvanları felakete sürükleyebilecek kadar becerikli, atmosferin içeriğini –ve belki de geleceğimizi– değiştirebilecek kadar kudretliler.”

https://www.youtube.com/watch?v=JJfDaIVl-tE

0
1822
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage