21 MAYIS, CUMARTESİ, 2022

küçük İskender Sempozyumu 28 Mayıs’ta Gerçekleşecek

Doğumunun 58. yılında küçük İskender, Boğaziçi Üniversitesi'nde yapılacak bir sempozyumla anılacak. Sempozyum, 28 Mayıs 2022 Cumartesi günü Gonca Özmen ve Olcay Akyıldız moderatörlüğünde iki panel olarak gerçekleşecek.

küçük İskender sempozyumunun açılış konuşmasını Murat Gülsoy, kapanış konuşmasını Birhan Keskin yapacak. Sempozyumda, Akif Kurtuluş, Altay Öktem, Asuman Susam, Deniz Durukan, Gökçen Ezber, Kerim Akbaş, Nilay Özer ve Zeliha B. Cenkci küçük İskender'in şiirinin gezindiği alanları, kurcaladığı meseleleri, çomak soktuğu arı kovanlarını, ayrıksı dili, sesi, sözcükleri ile başına buyruk, özgün yazılı mirasını farklı açılardan ele alıp irdeleyecekler.

​“Otuz yılı aşan yazı hayatında şiir-deneme, inceleme-eleştiri, roman, serbest metin, derleme, günce türlerinde olmak üzere farklı türlerde eserler veren, zengin bir külliyata sahip küçük İskender, sadece sözcükleri değil, türleri de özgürleştirmek istedi. Türlerin sınırlarını zorlayarak uçlara uzandı. Yazınsal türlerin geleneksel yazma yöntemlerine, anlatısal yapıların kurgu, kural ve kalıplarına bağlı kalmadan özerk metinler oluşturdu. Kişiliği, yaşam biçimi, şiiri ve yazdıklarıyla uçlarda yer aldı. Hiçbir yazınsal gruplaşmanın, akımın, politik grubun içinde yer almadan, ilk şiirleriyle başlattığı ataklığını, yalnız kalmaktan, ötekileştirilmekten, dışlanmaktan çekinmeden sürdürdü. Özgün dili ve sesi, ayrıksı içerikleri, alışılmadık metafor ve imgeleriyle, ironisi ve yakıcı başkaldırısıyla, istediği biçimde yepyeni bir dünya kurdu, geniş okur kitlelerinin ilgisini çekti. Uyarıcı, sarsıcı, zamansız şiirler, metinler yazdı. Bize de bu zengin birikimi, yeni okumalarla, yeni bakış açılarıyla irdelemek ve değerlendirmek kaldı.”

​Sempozyum, 28 Mayıs 2022 Cumartesi günü, 13:00 - 17:30 saatleri arasında Zoom üzerinden canlı yayın olarak yayımlanacak. Etkinlik herkesin katılımına açık ve ücretsiz olacak ve kayıt gerekli olmayacak. Yayına buradan girebilirsiniz.

0
1053
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle