Beyza Durhan ve Aslıhan Mumcu’nun CultureCIVIC Sanatsal Üretim Fonu tarafından desteklenen, sanatsal pratiği ekolojiden temellenen “Kovan” projesi, 23 Haziran’a kadar Kasa Galeri’nin ev sahipliğinde sanatseverlerle buluşacak.
Türkiye’nin iki ayrı ucunda Şırnak ve Tekirdağ’da yaşayan iki kadın sanatçı Beyza Durhan ve Aslıhan Mumcu’nun “Kovan” başlıklı projesi, temelini sanatçıların kendisinden alıyor. Projede hem Şırnak ve Tekirdağ’ın farkı ve benzerliği hem de coğrafi sorunlar, ekolojik kaygılar bir arada yer alıyor. Durhan ve Mumcu, projenin sonunda ortaya çıkan üretimi şehir şehir gezdirip, yalnızlaşmamayı hedefliyor. “Kovan”, Ankara ArtOda’dan sonra ikinci durağı olan İstanbul Kasa Galeri’de izleyici ile bir araya geliyor.
“Farklı koşullar içinde olsak da dünyayla olan bağlantılarımız çok benzer. Bulunduğumuz bölgelerde yaşayan diğer tüm canlılar gibi arıların da dünya ile kurduğu bağlantı, coğrafi koşullara, iklimlere göre değişiyor. Tüm bu değişkenlerin içinde, doğadaki her yapının bir diğeri üzerinde izi olduğunu gözlüyoruz.
Kovan, tüm süreci boyunca, dünyayla bağlantıyı doğadan beslenmek yerine, doğayla ve arı kolonisini gerçek ve metaforik anlamlarıyla deneyimleyerek üretti. Arıcılar coğrafyayı anlatıyor, heykeller arılarla birlikte var oldu ve haritalar ise kişisel deneyimler ile coğrafyalar arasında kesişim noktasında duruyor. Bugün insan dışı canlılar gibi arılar da insan korumasına, yine insan sebebiyle ihtiyaç duyuyor. Bu bilgiyle Kovan, kovanı ve arı kolonisinin yaşam saatlerini izledi, ihtiyaçlarını gözetti. Zaman, mevsim ve saat, bu işte büyük bir önem taşıyor. Aynı zamanda bal almadan arıya zarar vermeyerek, kovanın nüfusunu destekleyecek beslemelerle ilerlemek gerekiyor. Tüm proje boyunca makro ve mikro boyutta kovan metaforu dönüşüyor.
Bugün dünya geri dönülmez bir çöküş yaşarken, doğanın artık beslenebilecek ve ilham alınacak bir yer olmaktan çıktığını savunmaya devam edecek.”
“Kovan” adlı proje hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.