Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden biri olan Kemal Tahir’in tüm kurgu eserleri yeni bir edisyonla Ketebe Yayınları tarafından yayımlandı.
16 eser; Türk modernleşmesinin farklı evreleri dikkate alınarak kronolojik bir okuma için “1890-1945 Türkiye” ve “1890-1945 Türkiye/Taşra” isimli iki farklı diziyle okura sunuldu. Kurgu eserlerin yanı sıra Kemal Tahir’in edebî dünyasının önemli bir parçasını oluşturan ve daha önce yayımlanmamış mektupları da içeren tüm mektupları, notları ve yazara dair incelemeler ile hatıratlar ayrı başlıklarla Kemal Tahir Külliyatı’nın farklı parçaları olarak yayın hayatına kazandırılmayı bekliyor. “1890-1945 Türkiye” dizisinde yer alan eserler Bir Mülkiyet Kalesi, Yorgun Savaşçı, Esir Şehrin İnsanları, Esir Şehrin Mahpusu, Kurt Kanunu, Yol Ayrımı ve Bozkırdaki Çekirdek kitaplarından oluşuyor. “1890-1945 Türkiye/Taşra” dizisindeki eserler ise Yediçınar Yaylası, Köyün Kamburu, Büyük Mal, Rahmet Yolları Kesti, Sağırdere, Körduman ve Kelleci Memet romanlarından oluşuyor. Türk modernleşmesi odaklı bu okuma önerisinin iki istisnası Göl İnsanları ve Devlet Ana. Göl İnsanları öykü kitabı olması, Devlet Ana ise çok farklı bir tarihsel döneme odaklanması nedeniyle bu dizilerin dışında değerlendiriliyor.
Ketebe Yayınları, 12 Aralık akşamı Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenledikleri bir lansmanla Kemal Tahir Külliyatının telif haklarını aldıklarını duyurdu. Proje Yöneticisi, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Coşkun külliyatla ilgili yaptıkları çalışmaları anlattı. Coşkun, külliyatın mutfak çalışması için: “Bu külliyatın neşir sürecinde Ketebe’nin editöryal mutfağı büyük bir özveriyle çalıştı. Bu süreçte yazarın sağlığında yayımlanmış son baskılar temel alındı, diğer baskılar karşılaştırma için kullanıldı. On altı kitapta da açıklama gerektirdiği düşünülen kelimeler, ibareler ve isimler için dipnotlar eklendi. Bazı dizgi ve sayfa düzeni hataları giderildi.” ifadelerini kullandı. Coşkun, Kemal Tahir’in bugün neden hâlâ en çok okunanlar arasında yer aldığını şu sözlerle açıkladı: “Kemal Tahir Türkiye’nin sorunlarını romancı kimliği ve sanatçı duruşuyla irdelemiş, araştırmış, tartışmıştır. Tükenmek bilmeyen enerjisiyle, olağanüstü çalışkanlığıyla Türkiye’yi, Türk insanını, Türk toplumunu dramıyla, gücüyle ve sahip olduğu imkânlarıyla kavramaya çalışmıştır. Üretkenliği, azmi, gerçekçi soruşturmalarıyla, güçlü edebî diliyle Türkiye’nin zengin öyküsüne ışık tutmaya, hâlâ çağdaşımız olmaya devam etmektedir.”
Lansmana, Zeytinburnu Belediye Başkan’ı Ömer Arısoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Ziya Taşkent, MSGSÜ Rektörü Prof. Dr. Handan İnci Elçi, AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Özhan, TRT 2 Kanal Koordinatörü Zeki Şahin, Kemal Tahir Vakfı’ndan Ayşegül Karaköse, Levent Karaköse, Berna Yazoğlu ve Cengiz Yazoğlu'nun yanı sıra; Hüseyin Likoğlu, Furkan Çalışkan, Güray Süngü, Aykut Ertuğrul, Yusuf Genç, İdris Saruhan, Ersin Çelik, Tarık Tufan, Saadettin Acar, Bekir Cantemir, Metin Celal, İsmail Halis, Hakan Arslanbenzer, Haluk Oral, Tarık Tufan, Begüm Kakı, Cengiz Özdemir, Mustafa Küpüşoğlu, Ali Şükrü Çoruk, Habil Sağlam, Çiğdem Dürüşken, Ethem Özışık, Ekrem Demirli de katıldı.