07 AĞUSTOS, CUMA, 2020

Keder Neşeye Dönüşüyor: “Şakalar Kraliçesi”

Astrid Lindgren Ödülü sahibi yazar ve psikolog Jenny Jägerfeld’in zor konuları mizahla yumuşatarak dile getirebilmekteki hünerini sergilediği, dünya çapında geniş bir okur kitlesi edinen romanı Şakalar Kraliçesi, Berk Cankurt’un çevirisiyle, Domingo Yayınevi tarafından dilimizde yayımlandı.

12 yaşındaki Sasha’nın hikâyesini anlatan Şakalar Kraliçesi, yayımlandığında İsveç’te uzun bir süre listelerin başında yer aldı, ardından 16 dile çevrildi. Kitap, 2018 August Ödülü Finalisti oldu ve İsveç Radyosu En İyi Çocuk-Gençlik Kitabi Ödülü’nü kazandı.

“Annem insanları ağlatırdı. Artık hayatta olmasa da ağlatmaya devam ediyor. Bazen babamın duş yaparken ağladığını duyuyorum. Sanırım sesinin duyulmadığını düşünüyor ama duyuluyor. Bu yüzden, ağlamayı aklımdan bile geçirmiyorum. Asla! Ayrıca kimseyi de ağlatmayacağım. 

Ben insanları güldüreceğim. Benim görevim bu!

​Magnezyumun atom numarası. Annesi, bazı insanların mayasında güldürmek olduğunu söylemişti. İliklerine kadar komikti onlar. Bırakın fıkrayı, “Sütü uzatır mısın?” derken bile güldürebilirlerdi herkesi. Bir de diğerleri vardı: komik olmayı sonradan öğrenenler ve ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar, asla komik olamayanlar – ki öğretmeni Cecilia bu gruptaydı. Sasha doğuştan matrak değil ama bu onun şakalar kraliçesi olması için engel de değil! Mayasındaki keder neşeye dönüşene kadar çalışmaya kararlı. Eğer birilerini güldürmeyi başarırsa, o diğer şey yok olabilir; gözlerin içinde saklanıp onları yakan ve yanaklara doğru süzülmekle tehdit eden şu gözyaşı denen şey.” 

0
2111
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage