29 KASIM, PAZARTESİ, 2021

“Karanlığı Aydınlat” Işık Enstalasyon Sergisi Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ortaklığında ve Avrupa Birliği’nin mali desteğiyle hazırlanan “Karanlığı Aydınlat” başlıklı ışık enstalasyon sergisi 10 Aralık tarihine kadar Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda sanatseverlerle buluşacak.

Kadınlara yönelik şiddete dikkat çeken “Karanlığı Aydınlat” sergisi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Alia El-Yassir, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı ve Elçi Müsteşar Eleftheria Pertzinidou, İsveç Başkonsolosu Peter Ericson ve UN Women Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova’nın katılımıyla 27 Kasım’da Yoğurtçu Parkında açıldı. Sergi, ışık, tasarım ve sanatı yaratıcı bir şekilde kullanarak kadınların ve kız çocuklarının maruz bırakıldığı şiddetin farklı biçimlerine dikkat çekiyor, sanatı ve aktivizmi kamusal alana taşıyarak kadınlara yönelik şiddetin sonlanması için kamuoyunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Sergi ilk kez 2019 yılında Ankara’nın Çankaya ilçesindeki Seğmenler Parkında, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) tarafından Ankara Büyükşehir Belediyesi, Çankaya Belediyesi ve İsveç Büyükelçiliği ortaklığında gerçekleştirildi. “Türkiye’de Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Gelişmesi İçin Sivil Toplum Kuruluşlarının ve Çok Paydaşlı Ortaklıkların Güçlenmesi” projesi kapsamında gerçekleştirilen serginin küratörlüğünü Fırat Engin ve Ekin Kılıç Ezer’in üstleniyor. 12 sanatçının eserinin oluşan sergi, aynı zamanda kadınlara yönelik şiddetin önlenmesinde sivil toplumun önemini vurguluyor.

Sergi kapsamında 4 Aralık’a kadar Şişhane Metro durağında ses ve ışığı bir araya getiren interaktif bir “mapping” eseri de izleyiciyle buluşuyor. Ecem Dilan Köse ait olan eser kadınlara yönelik şiddete son vermek amacıyla herkesi mesajlarını bırakmak üzere mikrofona davet ediyor.

25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Gününden başlayarak 10 Aralık İnsan Hakları Gününe kadar süren “16 Günlük Aktivizm - Kadınlara Yönelik Şiddete Son Kampanyası”, her sene Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri öncülüğünde küresel olarak gerçekleştiriliyor. Proje kadınlar ve kız çocuklarına yönelik şiddetin önlenmesi ve ortadan kaldırılması için farkındalık ve hak savunuculuğu çalışmalarını kapsıyor. Türkiye’de kampanyanın öncülüğünü yapan BM Kadın Birimi Türkiye Ofisi, 2018 yılından bu yana ateş böcekleri ile kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete dikkat çekiyor. BM Kadın Birimi (UN Women) “Türkiye’de Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Gelişmesi için Sivil Toplum Kuruluşlarının ve Çok Ortaklı İş Birliklerinin Güçlenmesi” projesini, Avrupa Birliği’nin mali desteğiyle Mart 2024’e kadar sürdürecek. Avrupa Birliği’nin “Sivil Toplum ve Medya Programı” kapsamında desteklediği proje, başta kadın haklarıyla ilgili çalışan sivil toplum kuruluşları (STK) ve diğer ilgili STK’ların kapasitelerini ve ortaklıklarını geliştirmelerine destek olacak.

​“Karanlığı Aydınlat” başlıklı ışık enstalasyon sergisi 10 Aralık tarihine kadar Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda görülebilir.

0
3510
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage