11 EKİM, PAZARTESİ, 2021

Jake Michael Singer’ın Mekâna Özgü Yerleştirmesi “Bennu Stasis” Küçük Mustafa Paşa Hamamı’nda

Muse Contemporary, Güney Afrikalı genç sanatçı Jake Michael Singer’ın özgürlük ve esaret, düzen ve kaos arasında bir metafor oluşturan dev soyut kuş heykellerini “Bennu Stasis: Aydınlıkta Yeniden Buluşacağız” enstalasyonunu 30 Kasım’a kadar Küçük Mustafa Paşa Hamamı’nda sanatseverlerle buluşturuyor.

Muse Contemporary’nin T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Güney Afrika Ankara Büyükelçiliği himayelerinde ve Fatih Belediyesi iş birliğiyle hayata geçirdiği proje kapsamında St. Antuan Kilisesi’nde düzenlenen “Angel” başlıklı sergisiyle Türkiye’de ismini ilk defa duyuran Güney Afrikalı genç sanatçı Jake Michael Singer, iki yıl sonra mekâna özgü yerleştirme “Bennu Stasis: Aydınlıkta Yeniden Buluşacağız’” ile tekrar İstanbullularla buluşuyor. Antik yaratılış efsanesindeki yenilenmeyi, dirilişi ve yükselen güneşi simgeleyen Bennu’ya atfen isimi alan projenin ana temasını bölünme ve birlik, düzen ve kaos, acı çekme ve bunun üstesinden gelme arasındaki diyalog oluşturuyor.

Enstalasyonda insan boyunda 13 kuş heykeli, yeni kesilmiş çimen kokusu, müzik ve heykelleri çevreleyen demir sazlıklar ve sanatçının bu tema çerçevesinde yaptığı resimler yer alıyor. Mekânın kadınlar hamamı kubbesinin altına yerleştirilmiş kendi kendini taşıyan bir çelik strüktüre asılmış, kubbedeki fenerden içeriye sızan ışığa doğru yükselen helezon şeklindeki kuş heykelleri, gökyüzünde uçan kuşların koreografisini ifade ediyor. Çürümekte olan “performans heykelleri” ise ana enstalasyona tezat oluşturarak akışkanlığı vurguluyor.

Muse Contemporary’nin kurucusu ve proje yöneticisi Ayşe Pınar Akalın projeyi şöyle anlatıyor: “İki yıldır Jake Michael Singer ve ekibimizle bu projeyi kurguluyoruz. Kararı vermemizden enstalasyonu gerçekleştirene kadar uzanan pandemi dönemi ve çalışma şartları önümüze birçok engeli beraberinde getirdi. Biz inandığımız yolda yılmadan devam ederek sanatseverlerin karşısına çıktık.”

Küratör Sinan Polvan mekâna özgü yerleştirme hakkında şunları söylüyor: “Cibali semtinde yer alan ve İstanbul’un en büyük çifte hamamlarından olan 544 yıllık Küçük Mustafa Paşa Hamamı’nın seçilmesindeki amaç yapının proje için ideal bir hacim sağlamasıdır.”

​Proje için Türkiye’ye gelen Güney Afrikalı sanatçı ve Zimbabweli iki asistanı 3 aylık hazırlık sürecinde Türk ustalarla birlikte çalışarak, denizcilik sınıfı paslanmaz çelik çubukların birbirine kaynak yapılmasıyla oluşan soyut kuş heykellerini oluşturdular. Jake Michael Singer hazırlık süreci şöyle anlatıyor: “Kullandığım çelik çubuklar daha çok çitler için üretilmekte. Bu, eserde bir paradoks yaratır; heykelin şekli özgürlük, göç ve ilahi olanın arketipi olan kuşu çağrıştırır ve çitler hapsedilme, sınır ve bölünmeyi sembolize eder. Bu heykelleri İstanbul’da oluşturduğumuz ekibin sinerjisi ile yaratmış olmaktan mutluyum.”

0
6078
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage